FVD

Waarom kiest Baudet voor politiek isolement? 

21 september 2020

Met slechts twee zetels in de Tweede Kamer was Thierry Baudet veroordeeld tot de achterkant van de menukaart tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Opvallend was dat hij de aandacht ook nauwelijks zocht met interrupties, waar electoraal concurrent Geert Wilders zo bevlogen in is. Waarom bedreigt Baudet zijn collega’s liever met de guillotine dan zich in het debat te mengen?

De politieke beschouwingen dienden als voorproefje van de verkiezingsstrijd die de komende maanden losbarst. De verwachtingen van Baudet en zijn Forum voor Democratie zijn hooggespannen. De partij is de grootste ledenpartij van Nederland en werd de grootste partij van Nederland bij de Provinciale Statenverkiezingen van vorig jaar.

Forum voor Democratie leek lang op weg die score te herhalen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen aanstaande maart, maar is ingestort door interne verdeeldheid. Na de gedeeltelijke partijscheuring is duidelijk dat Baudet met de scepter blijft zwaaien en van interne tegenspraak is openbaar weinig te merken.

Flirts met CDA en PvdA falen

Waar wil Baudet nu naartoe met zijn partij, met wie zoekt hij aansluiting? In 2017 propageerde hij nog het idee van een zakenkabinet, waarvan CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt premier zou moeten worden. Dit jaar bleek Omtzigt te hebben afgedaan voor Baudet en wilde Omtzigt zich niet uitspreken over samenwerking met Forum, omdat Baudets partij het CDA verweet op de vernietiging van Nederland uit te zijn.

Ook de PvdA zou daarop uit zijn volgens Baudet, maar dat weerhield hem niet voorafgaand aan de politieke beschouwingen opzichtig te flirten met PvdA-voorman Lodewijk Asscher. Zo zei Baudet aan tafel bij het tv-programma Jinek: ‘Het klassieke sociaal-democratische idee van Drees, dat is iets waar een hele grote overlap ligt met onze partij.’

Asscher serveerde Baudet af: ‘Alles waar ik in geloof, een hoger minimumloon, betere bescherming, lagere huren, u stemt daar altijd tegen.’ ‘Ik wil dingen bereiken, en tot nu toe bent u een probleem in plaats van een oplossing,’ voegde Asscher nog toe. Toch wist Baudet zeker dat Willem Drees nu geen PvdA’er meer zou zijn, maar FvD’er.

Provinciale samenwerking slaagt wel

Terwijl Baudets samenwerkingspogingen in de Tweede Kamer mislukken, lijkt zijn partij in de provincie meer succes te hebben. In Limburg levert Forum één gedeputeerde in de Provinciale Staten en in Noord-Brabant bestuurt de partij sinds mei mee en sluit daar de bijbehorende compromissen. De partij accepteert de afgesproken komst van windmolens, die eerder ‘klimaatminaretten’ werden genoemd.

Waarom trekt Baudet geen lessen uit de succesvolle samenwerking van zijn provinciale partijgenoten? Voorlopig ontbreekt de noodzaak, omdat Baudet als oppositiepartij  geen compromissen hoeft te sluiten.

Baudet zei bij de politieke beschouwingen daar ook niet meer op uit te zijn. Een revolutie zou hebben plaatsgehad, VVD en de SP zouden zo van leider kunnen wisselen. Daarmee doelde Baudet op de compromissen die bij de Nederlandse politiek horen en waarmee ‘het overgrote deel van de bevolking’ volgens hem klaar is.

Dat is Baudets overtuiging en hij waarschuwde zijn collega-Kamerleden voor het lot van de Franse koning Lodewijk XVI die onder de guillotine aan zijn einde kwam. Is zo’n bedreiging handig? De kiezer weet namelijk dat zijn Forum, net als elke andere partij, na de Kamerverkiezingen geen meerderheid behaalt. Wie invloed wil hebben door bijvoorbeeld te gaan regeren, zal moeten samenwerken. En met wie kan Baudet dat doen als zijn collega-Kamerleden zijn onthoofd?

Correctie 21 september 2020: In deze tekst zijn twee correcties doorgevoerd. De tekst over interne tegenspraak is aangepast om te benadrukken dat daarvan in het openbaar weinig te merken is. Het woord ‘nieuwe’ is geschrapt in de tekst over de bouw van windmolens in Noord-Brabant, de afspraken over de bouw daarvan waren al eerder gemaakt. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.