Willem Engel

Verzet tegen ‘gijzeling’ en ‘kindermishandeling’: deze invloed heeft leider Viruswaarheid

24 september 2020

Na manifestaties tijdens de zomer roert actiegroep Viruswaarheid zich nog feller in het debat over de coronamaatregelen. Bekende Nederlanders waren bijeengebracht om gezamenlijk kritiek te uiten op het coronabeleid van de overheid. Viruswaarheid-leider Willem Engel roept op tot verzet tegen zorgcentra die bewoners ‘gijzelen’ door bezoek te weren en scholen die kinderen afstand laten houden en mondkapjes laten dragen.

Telefonisten van woonzorgcentrum Guldenakker in Goirle werden met de dood bedreigd na een oproep van Engel. Hij plaatste op 10 september op Facebook het telefoonnummer van het centrum en schreef daarbij: ‘Er is toch weer een verzorgingshuis op slot gegaan. We hebben geconcludeerd dat dit nooit meer mocht.’

‘Pijnlijke en eenzame dood’

Een dag voor Engel zijn bericht plaatste, ging het zorgcentrum op slot voor bezoekers nadat personeel en bewoners besmet waren met het coronavirus. Het centrum bleef acht dagen dicht voor bezoek.

In het Brabants Dagblad bevestigt de woordvoerder van het zorgcentrum de doodsbedreigingen. ‘Ik wens u een langzame, pijnlijke en eenzame dood en in combinatie met ernstige ziektes,’ werd onder meer gezegd. Het zorgcentrum kreeg zes telefoontjes en circa twaalf mails met bedreigingen.

Tegen de krant noemt Engel het ‘spijtig’ dat zijn oproep doodsbedreigingen tot gevolg had. Engel zegt de drempel voor acties van zijn groepering zo laag mogelijk te houden.

‘Kindermishandeling en gijzeling’

Op zijn Facebookpagina met ruim 11.000 volgers riep Engel donderdag 24 september op tot actie tegen scholen die kinderen mondkapjes laten dragen of afstand laten houden. Volgens Engel is dat ‘kindermishandeling’. Hij wil dat schooldirecteuren begrijpen ‘dat maatregelen zoals afstand en mondkapjes zeer schadelijk zijn voor kinderen’.

In het bericht schrijft hij ook dat zorghuizen die op slot gaan hun bewoners ‘gijzelen’. In verpleeghuizen vielen tijdens de eerste golf van het coronavirus de helft van alle dodelijke slachtoffers van Nederland. Bijna drieduizend mensen stierven door besmetting met het virus.

Eerder deze week kwam Engel ook al in het nieuws. Hij organiseerde de #ikdoenietmeermee-actie van een aantal ‘Bekende Nederlanders’. Op sociale media plaatsten zij maandagavond berichten waarin zij het Nederlandse coronabeleid in twijfel trekken. De (pop)sterren als Famke Louise, Bizzey, Tim Douwsma en Thomas Berge eisten ‘duidelijkheid, eerlijkheid en transparantie’ van de overheid op hun vragen. NRC Handelsblad onthulde dat Engel hen bijeenbracht.

Hugo de Jonge noemde de actie van de ‘Bekende Nederlanders’ gevaarlijk. Volgens de CDA-minister van Volksgezondheid hebben de BN’ers grote invloed op jongeren. Famke Louise, een van de gezichten van de actie, liet woensdag weten de actie niet meer te steunen en bood haar excuses aan. ‘Ik realiseer me de ernst van ongefundeerde uitspraken doen,’ schreef zij op Instagram. Andere actievoerders, zoals Bizzey, verwijderden stilzwijgend hun berichten.

Aanzienlijke aanhang

De aanhang van Engels stichting Viruswaarheid is aanzienlijk. Bij demonstraties afgelopen zomer kwamen duizenden mensen bijeen op het Malieveld in Den Haag. Ook bood de stichting een petitie tegen de toenmalige coronamaatregelen aan met zo’n 500.000 ondertekenaars.

Engel is de bestuurder van Viruswaarheid, en eigenaar van een dansschool. Hij studeerde biofarmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Leiden en volgde daarna een promotietraject dat hij nooit voltooide.

Opvallend is dat zijn dansschool en zijn stichting innig met elkaar zijn verweven. Wie wil doneren aan stichting Viruswaanzin maakt het geld over aan stichting Dancamundo dat zich inzet voor dansonderwijs en waarvan Engel ook bestuurder is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.