Den Haag

Vier opvallende momenten uit de Algemene Beschouwingen tot nu toe

16 september 2020

De Algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer gingen woensdag vol overgave van start. Rond 16.00 uur waren slechts PVV-leider Geert Wilders en VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff door hun spreektijd heen, maar dat leverde al een hoop vuurwerk op.

1. Wilders: Marokkanenterreur

PVV-leider Wilders nam als eerste spreker het woord en ging meteen vol in de aanval. Hij noemde de rechtsstaat corrupt, Nederland een bananenrepubliek en de rellen in de Haagse Schilderswijk ‘Marokkanenterreur’.

Lees hier over Prinsjesdag 2020: Gapen tijdens weinig indrukwekkende Troonrede

Dat schoot een groot aantal Kamerleden in het verkeerde keelgat. Zo noemde Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, de omschrijving van Marokkanen ‘ongemakkelijk’, onder meer omdat de Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib van Marokkaanse komaf is. Volgens DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan gebruikt Wilders discriminatie als ‘verdienmodel’, met eerdere uitspraken over het verbieden van de Koran en een belasting op hoofddoeken. Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks, vindt Wilders’ betoog ‘doorspekt met discriminatie. ‘Dat mag in deze Kamer, maar is wel walgelijk.’

Volgens Wilders bestaat er geen rechtsstaat meer omdat hij twee weken geleden als leider van de grootste oppositiepartij is veroordeeld voor groepsbeledigring tegen Marokkanen. Hij kreeg hiervoor geen straf. Door die uitspraak vindt Wilders dat er een ‘klassenjustitie’ is ontstaan, omdat hij wel is veroordeeld, terwijl minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) geen boete kreeg voor het schenden van de coronamaatregelen tijdens zijn bruiloft.

Bekijk hier de volledige bijdrage van Wilders terug: 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

2. Steuninterrumptie Baudet

Een opvallende bijdrage kwam van FVD-fractievoorzitter Thierry Baudet, die aangaf een steuninterruptie te willen plaatsen bij het verhaal van Wilders. ‘Omdat het net ging over het schandalige politieke proces tegen de heer Wilders en terecht wijst hij erop dat er hier in de Kamer ontzettend huichelachtig op gereageerd is. Ik wil in herinnering brengen dat dat voor onze partij, onze fractie, wij hebben altijd de heer Wilders daarin gesteund, dat wil ik nu weer doen.’

En passant wilde Baudet nog wel een punt maken van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Die zou Baudet onterecht hebben verweten dat hij niet bij het debat aanwezig was. ‘Ik ben hier vanaf het begin af aan bij geweest. Misschien dat ik op dat moment net even één minuutje even uit de zaal was om een stuk papier te halen en ik ben er weer. Ik heb de lijstjes nagekeken en in de afgelopen drieëneenhalf jaar heb ik elk jaar aan vijf keer zoveel debatten meegedaan als Klaas, die hier aan het slapen was terwijl corona kwam, die aan het slapen was terwijl zijn ministers de rechtsstaat corrumpeerden, Klaas Winterslaap heeft geen recht van spreken over mij en wij zijn de enige fractie die dik en dun, steun betuigt aan één oppositieleider, niet dé wat mij betreft, maar wel een van de  oppositieleiders, die ten onrechte politiek wordt vervolgd.’

3. Dijkhoff: Kernenergie en aandacht voor jongeren

In zijn spreektijd pleitte Dijkhoff opnieuw voor kernenergie. Hij wil dat het kabinet gaat onderzoeken wat ervoor nodig is om bedrijven te verleiden een nieuwe kerncentrale te bouwen. ‘En dat mag ook geld kosten.’ Hij kreeg bijval van CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma.

Daarnaast richtte zich tot Nederlandse jongeren om hun een steuntje in de rug te geven tijdens de coronacrisis. ‘Als je van deze tijden een beetje in de war bent, is het niet erg. De meeste volwassenen zijn ook in de war. Ik denk dat de meesten van jullie zoiets nog nooit hebben meegemaakt. Ik heb zelf nog nooit iets meegemaakt dat zo lang, zo erg was, elke dag.’ Dijkhoff gaf toe dat hij en andere politici ook niet weten wanneer de coronacrisis is afgelopen. En daarna moet volgens hem nog de economische schade worden gerepareerd.

In zijn verhaal refereerde Dijkhoff ook aan zijn eigen jeugd. Hij schetste hoe hij zijn krantenwijk liep en daar een stereotoren van kocht en sleutelde aan computers. Maar ook hoe aan de zorgeloosheid van zijn generatie abrupt een einde kwam met 9/11 (hij was toen 17 jaar oud) en het jaar erna de moord op Pim Fortuyn en in 2004 Theo van Gogh.

Lees ook dit interview met Klaas Dijkhoff: ‘Best ontspannen: geen linkse meerderheid’

4. Baudet: Cultuurclash

Baudet haakte daarop in ‘omdat dit zaken zijn die je toch wel een cultuurclash tussen de islamitische wereld en de Europese wereld kunt noemen’. Hij wilde graag van Dijkhoff uitleg over diens beleid als ‘staatssecretaris van migratie’ (Veiligheid en Justitie). Volgens Baudet zou Dijkhoff tussen 2015 en 2017 250.000 niet-westerse migranten naar Nederland hebben laten komen. ‘Welke les heeft u dan niet getrokken?’

‘De les die ik niét heb getrokken is dat elke niet-westerse allochtoon meteen een terrorist is die met messen loopt te zwaaien of met kogels loopt te schieten,’ reageerde Dijkhoff. ‘De moord op Fortuyn heeft denk ik iets meer nuance nodig als we het daderschap toewijzen. Dat is totaal verknipt maar wel een Nederlander.’ Een les die Dijkhoff naar eigen zeggen wel heeft getrokken, is dat immigratie niet vanzelf gaat. ‘Dat ik elk individu dat hier woont het gun om onze waarden over te nemen. En dat wij daar weerbaarder en dwingender in moeten zijn.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.