Persconferentie

Nieuwe coronamaatregelen hangen in de lucht – dit weten we

17 september 2020

Het kabinet komt naar verwachting vrijdag met nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Het aantal besmettingen in Nederland loopt snel op. Dat is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven.

Update 18 september:
Vanavond om 19.00 is er een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. Waarschijnlijk volgt een aankondiging van nieuwe maatregelen voor horeca in het westen van het land om stijgende besmettingen tegen te gaan. Horecazaken mogen na middernacht geen bezoekers meer binnenlaten en moeten om 01.00 de deuren sluiten. Ook wordt de maximale groepsgrootte in zalen van 100 naar 50 personen teruggebracht. Dat melden verschillende media op basis van bronnen uit Den Haag.

Vrijdag volgt een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA). Naar verwachting kondigen zij een aantal regionale maatregelen aan. Woensdag werd het record van het aantal besmettingen op één dag verbroken: er werden 1.542 besmettingen vastgesteld.

Signaalwaarden te hoog in de Randstad
Om te voorkomen dat het hele land opnieuw in lockdown moet, is een coronadashboard in het leven geroepen dat per regio de verspreiding aangeeft. Het waarschuwingssysteem werkt met drie fases: waakzaam, zorgelijk en ernstig.

Als regio’s bepaalde waarden overstijgen, is er reden tot zorg. Voor het aantal besmettingen is de signaalwaarde 7 per 100.000 inwoners. Onder meer Amsterdam-Amstelland (24,3), Rotterdam-Rijnmond (20,3), Haaglanden (15,3), Kennemerland (11,5), Hollands Midden (9,3) en Utrecht (8,6) zitten hier (soms ver) boven.

Naar verwachting geeft het kabinet vrijdag één of meer van deze regio’s een ‘oranje’ status. Dan zijn extra maatregelen nodig.

De Belgen zijn Nederland een stapje voor. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor Noord- en Zuid-Holland met ingang van vrijdag het reisadvies ‘rood’ af. Belgen die vanaf 16.00 uur die dag meer dan 48 uur in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag verblijven, moeten na terugkeer verplicht een coronatest ondergaan en in quarantaine. Voor de provincies Groningen, Noord-Brabant, Utrecht, Limburg, Gelderland en Flevoland geldt code oranje, wat betekent dat een coronatest en isolatie na terugkeer wordt aangeraden.

Lees ook dit artikel van Marieke ten Katen over de ‘perfecte storm’ van een tweede coronagolf en een griepgolf: Ongewis najaar op komst

Ook Duitsland heeft het reisadvies voor Noord- en Zuid-Holland aangescherpt. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt niet-noodzakelijke reizen af. Wie vanuit die provincies naar Duitsland reist, moet zich laten testen en in quarantaine.

Directe gevolgen voor de toeristische sector

Volgens RTL hebben de maatregelen direct gevolgen voor de toeristische sector. Het regent annuleringen bij hotels en toeristische attracties. Zo hebben bij attractiepark Duinrell in Wassenaar nagenoeg alle Duitsers en Belgen die voor komende maand een overnachting en bezoek aan het park hadden gereserveerd, hun boeking uitgesteld tot volgend jaar.

Ook de Zaanse Schans verwacht een daling van het aantal bezoekers, aangezien er naast Nederlanders momenteel vooral veel Duitsers naar Zaandam komen. Ook Madame Tussauds in Amsterdam merkt het aangepaste reisadvies. ‘We zien vandaag al annuleringen binnenkomen,’ zegt een woordvoerder.

‘Besmettingskans houdt niet op als je horeca sluit’

De horeca wacht in spanning de persconferentie van Rutte en De Jonge af. Volgens directeur Dirk Beljaarts van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) stuurt de overheid aan op sluiting van de horeca na middernacht. ‘Om twaalf uur ’s avonds alle horeca dicht, dat is wat we hebben gehoord,’ zegt hij donderdag bij BNR Nieuwsradio.

Beljaarts wijst erop dat de afgelopen week 113 mensen in de horeca besmet raakten en dat dat in geen verhouding staat tot het aantal van 15 miljoen horecabezoeken die week. ‘De besmettingskans in de horeca is heel klein.’Beljaarts vindt het geen goed plan en wijst erop dat de meeste besmettingen zich binnenshuis voordoen. ‘Waar we ook bang voor zijn is dat op één tijdstip alle cafés, restaurants en bars leeglopen, dat het uitgaanspubliek zich verplaatst naar straten of pleinen, dat je geen toezicht meer hebt. Zolang ze bij ons zijn, houden we er toezicht op. Het is naïef om te denken dat mensen om twaalf uur naar huis gaan en een boek gaan lezen. De besmettingskans houdt niet op als je de horeca sluit.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.