#Narcostaat NL

5 jaar na moord op Ronald Bakker: zo maakte Nederland kennis met bruut geweld Taghi

09 september 2020Leestijd: 3 minuten

Op 9 september 2015 is de 59-jarige Ronald Bakker op de oprit van zijn woning in Huizen doodgeschoten. Bakker was medewerker van de Spyshop in Nieuwegein. Volgens moordverdachte Ridouan Taghi zou hij dubbelspel hebben gespeeld met de politie. Door de moord op Bakker maakte Nederland kennis met het brute geweld van Taghi.

1. Waarom werd Ronald Bakker vermoord?

Op 15 juli 2015 stuitte de politie in een loods in Nieuwegein op een enorm wapenarsenaal. Tijdens het onderzoek 26Koper blijkt dat twee verdachten van de vermeende criminele organisatie op 26 mei bij de Spyshop in Nieuwegein peilbakens hadden gekocht. De factuur wordt na een bezoek van de politie aan de Spyshop in het dossier gestopt.

EW riep de vermoorde advocaat Derk Wiersum uit tot Nederlander van het Jaar 2019Cover elsevier Weekblad editie 49 2019

De verdachten denken dat Ronald Bakker die informatie uit zichzelf aan de politie heeft verstrekt. Ook denken ze dat Bakker in opdracht van de politie fouten heeft gemaakt bij het ‘sweepen’ (controleren op afluisterapparatuur en peilbakens) van hun auto’s.

2. Hoe werd de moord voorbereid?

Vanaf 29 juli fungeerde Mourad B. als ‘spotter’: door observaties moest hij de gangen van Bakker in kaart brengen. Hoe laat arriveerde die op zijn werk en hoe laat vertrok hij? In welke auto reed hij en waar woonde hij? Op 30 juli verzekert Mourad zijn opdrachtgever: ‘Hij gaat snel plat sir’. Met een hengel stond Mourad B. vijf weken lang geregeld met uitzicht op de Spyshop aan de overkant van het kanaal zogenaamd te vissen, maar hij was meer bezig met zijn Blackberry. Op 10 augustus maakte een argwanende medewerker van de Spyshop opnamen van de ‘visser’, naar later bleek Mourad B.

Op 9 september volgt Mourad het doelwit in een gehuurde Citroën C4 naar Huizen en geeft die informatie door aan de klaarstaande schutter. Om 18.20 uur parkeert Bakker zijn Ford Ka op de oprit van zijn woning in Huizen. Een donker geklede man met een motorhelm op schiet hem vanaf 1 meter afstand drie keer in zijn hoofd en vlucht weg op een zwarte motor. Kort daarna rijdt hij met een snelheid van 240 over de  A27 richting Utrecht.

Volgens justitie gaat het om Gerel Palm, een vriend van Taghi uit Nieuwegein die met hem bij de jeugdbende Bad Boys zat. Hij wordt opgepakt in Suriname, maar weet te ontsnappen en is sindsdien spoorloos.

Afgelopen voorjaar kreeg Mourad B. 15 jaar voor medeplichtigheid aan de moord. De verdachte die hem op Bakker had gewezen, kreeg 13 jaar.

3. Wie was de opdrachtgever?

Dat was volgens justitie Taghi. Het motief voor de moord past in het patroon: wie praat, die gaat. Van Taghi moet iedereen ‘slapen’ (dood) die hem verraadt. Dat blijkt uit versleutelde berichten die hij met zijn telefoon verstuurde, maar die de politie weet te ‘kraken’. Twee dagen voor de liquidatie schreef Taghi aan medeverdachte Mao R. dat ‘morgen die kk spyverrader weg is’. Nog geen uur na de moord schrijft hij dat Mao het nieuws moet kijken ‘over die kanker Spyshophouder die met de politie werkte’.

4. Lekte een advocaat de naam van Bakker?

Terwijl de aangehouden verdachten nog in beperkingen zaten en alleen contact mochten hebben met hun advocaat, kreeg Taghi al snel de naam door van Ronald Bakker als degene die met de politie gepraat zou hebben. Diens naam stond in het dossier.

Justitie is ervan overtuigd dat een advocaat de naam heeft gelekt via een andere cliënt die veelvuldig op zijn kantoor langskwam om informatie te halen. De beperkingen werden pas eind september opgeheven, bijna drie weken na de moord op Bakker. De Amsterdamse Deken van de Orde van Advocaten doet onderzoek naar het lekken van advocaten in het dossier.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.