Coronavirus

Alle nieuwe maatregelen op een rij

28 september 2020Leestijd: 2 minuten

Premier Mark Rutte (VVD) en minister de Hugo Jonge (CDA) hebben een flinke lijst aan nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. ‘Het aantal besmettingen loopt zo erg op, dat we dreigen achter het virus aan te gaan lopen,’ zei de premier. De maatregelen gaan morgenavond in en duren zeker drie weken. Een overzicht:

  • Het maximumaantal mensen dat thuis mag worden uitgenodigd gaat omlaag naar drie personen. Kinderen tot 13 jaar worden niet meegerekend.
  • Buiten je huis mag je nog met maximaal 4 personen afspreken, buiten het eigen gezin.
  • Alle sportkantines moeten dicht.
  • Thuiswerken wordt weer de norm en strikter gehandhaafd. Werkgevers gaan aangesproken worden op overtredingen en tijdelijke sluiting van een bedrijf behoort tot de mogelijkheden.
  • In heel het land moet de horeca dicht om 22.00 uur. Vanaf 21.00 uur mogen geen nieuwe bezoekers meer binnen worden gelaten.
  • Publiek is niet meer welkom bij amateur- en professionele sportwedstrijden.
  • Er komt een registratieplicht bij contactberoepen, zoals kappers en tandartsen, en horeca. Mogelijk wordt dit op den duur ook ingevoerd bij overheidsgebouwen.
  • In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen bijeenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. De groepsgrootte buiten gaat naar maximaal 40 personen. Op die groepsgrootte gelden wel een paar uitzonderingen, zoals bij bedrijven, musea, openbaar vervoer, bibliotheken, dierentuinen, winkels, jeugdverenigingen, kerken, demonstraties en pretparken.
  • De detailhandel moet een verplicht deurbeleid voeren. Ook wordt in de drie grote steden geadviseerd dat in winkels mondkapjes worden gedragen. Het is geen verplichting maar advies en winkeliers mogen klanten die geen mondkapje dragen weigeren.
  • Het advies is verder om de reisbewegingen de komende drie weken zo veel mogelijk te beperken. Winkelen moet volgens Rutte alleen gebeuren als het praktisch noodzakelijk is.

‘We doen ons best, maar het virus doet het beter,’ zei de Jonge. Hij noemde het virus een mammoettanker die moeilijk is bij te sturen. Effecten zijn daarom pas na minimaal twee weken zichtbaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.