Verhaal van de Dag

Roep om terugkeer Tweede Kamer door stijgende lijn van coronabesmettingen

03 augustus 2020

De Partij van de Arbeid wil dat de Tweede Kamer nog eerder debatteert over de dreigende tweede coronagolf. Fractievoorzitter Lodewijk Asscher roept de Kamer op om nog deze week te debatteren over het coronavirus. Op 12 augustus staat voorlopig pas een debat over het virus gepland, maar volgens Asscher zijn er te veel ontwikkelingen om nog langer te wachten.

Asscher is zeer bezorgd over de stijging van het aantal besmettingen en de onduidelijkheid over de maatregelen die het kabinet of gemeenten nemen. De PvdA’er vindt dat er een ‘onoverzichtelijke lappendeken’ van regels ontstaat door de gebrekkige regie van het kabinet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Kamer is officieel met reces tot september. Het debat van 12 augustus is al een uitzondering op de vakantieperiode van de Kamer. Voorlopig krijgt de oproep van Asscher alleen steun van GroenLinks en de SP.

Stijging van besmettingen

De afgelopen weken is het aantal coronabesmettingen in Nederland flink toegenomen. Elke dinsdag meldt het Rijksinstituut voor Milieu en Volksgezondheid (RIVM) de recentste weekcijfers. Dinsdag 28 juli meldde het RIVM dat er in een week 1.329 patiënten positief testen op het virus, 342 meer dan de week daarvoor en zelfs 795 meer dan twee weken eerder.

De verwachting is dat ook morgen, dinsdag 4 augustus, het RIVM een nieuwe toename zal melden. Afgelopen week werd veel geklaagd over drukte bij teststraten van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten en over testresultaten die later dan de beloofde 48 uur bekend werden.

Maar rust op intensive care

Ondanks de toename van het aantal besmettingen liggen er relatief weinig coronapatiënten op de intensive care. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding meldde zondag 2 augustus dat er 21 patiënten op de intensive cares lagen. Een afname van 1 ten opzichte van een dag eerder.

Ernst Kuipers die als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg waakt over de druk op de intensive cares, zegt dat de situatie stabiel is: ‘We zien op dit moment een onveranderd en vrij stabiel aantal opgenomen COVID-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen.’

De grootste coronabrandhaarden in Nederland zijn in de grote steden Amsterdam en Rotterdam. Vanaf woensdag 5 augustus wordt in die steden getest met mondkapjes op drukke plekken. In Rotterdam zijn mensen verplicht een mondkapje te dragen in drukke winkelgebieden in het stadscentrum. In Amsterdam geldt de plicht op de Wallen, twee drukke markten en twee winkelgebieden.

Spaarzame uitzondering in Europa

Afgelopen week besloot het kabinet bij monde van minister voor Medische Zorg, Tamara van Ark (VVD), dat er geen mondkapjesplicht voor het hele land komt. Nederland vormt daarmee een spaarzame uitzondering in Europa, samen met Scandinavische landen en Denemarken waar een mondkapje alleen in het openbaar vervoer verplicht is.

In buurlanden Duitsland en België geldt een veelomvattendere mondkapjesplicht. Zo moeten in de meeste Duitse deelstaten de kapjes ook in de supermarkt of overdekte winkelcentra worden gedragen. Net als in België waar de mondkapjes ook in de horeca verplicht zijn.

Versoepelingen in Verenigd Koninkrijk gestaakt

De Belgische stad Antwerpen is een van de gebieden in Europa die te maken hebben met een lokale corona-uitbraak. Na een explosieve stijging van het aantal besmettingen zijn versoepelingen in die regio teruggedraaid. Zo is het aantal mensen met wie Antwerpenaren geregeld contact mogen hebben, gekrompen van vijftien naar vijf. Ook geldt in de stad een avondklok.

Ook in het Verenigd Koninkrijk is het aantal besmettingen toegenomen. De conservatieve premier Boris Johnson heeft daarom besloten dat de versoepelingen worden uitgesteld die vanaf 1 augustus zouden ingaan. Bowlingbanen, casino’s en theaters blijven ten minste twee weken langer dicht en trouwerijen mogen pas over twee weken worden gehouden met maximaal dertig gasten.

Het Nederlandse reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk is voorlopig niet aangepast. Reizen naar Antwerpen wordt wel ontraden, net als reizen naar Barcelona waar ook een lokale uitbraak is. België ontraadt zijn burgers naar de Nederlandse provincies Zeeland, Noord-Holland en Zuid-Holland te gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.