Coronavirus

Mondkapjesplicht in Rotterdam niet nageleefd en ‘niet te handhaven’

05 augustus 2020

Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt snel toe, maar het naleven van de maatregelen en de handhaving ervan blijken lastiger dan gedacht. Vier voorbeelden:

Onduidelijkheid reisadvies Rotterdam

‘Ga niet naar Rotterdam als het niet nodig is,’ zei Susan van den Hof, epidemioloog van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), in gesprek met RTL Nieuws. Volgens Van den Hof is ‘het moment daar’ om met de regering in gesprek te gaan over hoe het coronavirus in bedwang moet worden gehouden. Het RIVM is inmiddels teruggekomen op de gewraakte uitspraken. Het was geen negatief reisadvies voor de stad, verduidelijkte het instituut.
Snelle stijgingRotterdam telt de meeste coronabesmettingen van Nederland. Ook de stijging verloopt er harder dan in de rest van het land. De afgelopen zeven dagen zijn er in Rotterdam bijna 800 mensen positief getest. Een week geleden waren dat er nog 271.

De gemeente Rotterdam begrijpt niets van het RIVM-advies om de stad te mijden. ‘Het is veilig in Rotterdam mits je je aan de coronamaatregelen houdt,’ zegt een woordvoerder van de burgemeester tegen RTV Rijnmond.

Met de schade van de uitspraken voor horeca en winkeliers denkt de woordvoerder dat het wel meevalt. ‘Wat ik naar vind is dat er nu een beeld ontstaat dat het niet veilig zou zijn in Rotterdam en dat is gewoon pertinent niet waar. De winkeliers in Rotterdam en alle ondernemers doen hun stinkende best om in die anderhalvemetersamenleving het hoofd boven water te houden.’

Boa’s: niet te handhaven

De mondkapjesplicht in Rotterdam en Amsterdam wordt onder meer gehandhaafd door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Maar zij zien nogal wat beren op de weg. ‘Begrijpelijk dat er lokaal maatregelen worden genomen, maar handhaving is onhandelbaar,’ zegt Richard Gerrits van vakbond BOA ACP tegen RTL Nieuws.

‘Het wordt alleen maar moeilijker voor de handhavers en we zien een toename van incidenten. Handhaving moet ook kúnnen en volgens mij is de regelgeving er ook niet voor om een boete uit te kunnen schrijven. Daarmee komt de geloofwaardigheid van de boa’s ter discussie te staan en dat willen we niet.’

Mocht je een boete krijgen in Rotterdam voor het niet dragen van een mondkapje, dan is de kans groot dat deze wordt kwijtgescholden, als je de boete aanvecht. Dat zegt bestuursrechtsadvocaat Remko Wijling tegen RTV Rijnmond. Volgens de advocaat ontbreekt de juridische basis. Aanvankelijk wordt in Rotterdam eerst gewaarschuwd. Handhavers zullen dan eerst vragen om het gebied te verlaten. Als mensen dat niet doen, volgt een boete van 390 euro voor het niet opvolgen van aanwijzingen van ambtenaren.

Plicht masaal genegeerd

Rotterdam leek woensdagmorgen nog niet gewend aan de nieuwe verplichting om in bepaalde delen van de stad een mondkapje te dragen. Slechts een enkeling droeg een mondkapje, concludeerde verslaggever Maikel Coomans van Radio Rijnmond woensdagmorgen. ‘Ik zie nu een groep van twintig fietsers aankomen,’ zei verslaggever Coomans woensdagmorgen op de Coolsingel. ‘En één fietser draagt een mondkapje. Tsja.’ Het verwarrende is dat op deze belangrijke fietsader door het centrum stukken vrij zijn van het dragen van een mondkapje.
Een andere straat in Rotterdam waar sinds 06.00 uur deze morgen een mondkapje verplicht is, is de Meent. Ook fietsers moeten daar een mondkap dragen, maar ze lijken het massaal vergeten, meldt De Telegraaf. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, heeft het dinsdag nog benadrukt. ‘Fietsers, maar ook hardlopers moeten in het centrum van Rotterdam een mondmasker dragen.’
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.