Lijsttrekkersstrijd

Mist van amateurisme blijft hangen rond CDA-lijsttrekkersstrijd

27 augustus 2020

Het onderzoek naar de problemen rondom de leiderschapsverkiezing bij het CDA duidt op het tegendeel, maar volgens kandidaat Pieter Omtzigt heeft zijn vrouw toch echt op hem gestemd. Dat is slechts één van de bijzonderheden die na het onderzoek naar voren zijn gekomen. Voor de partij is het slechts te hopen dat de problemen te wijten zijn aan knulligheid en amateurisme. 

De afgelopen weken rezen vragen over de recente lijsttrekkersverkiezing in de partij. Niet-leden zouden tóch hebben gestemd, en zes leden kregen na het uitbrengen van hun digitale stem op het scherm te zien dat zij op een andere kandidaat hadden gestemd dan zij dachten. Dinsdag beloofde partijvoorzitter Rutger Ploum een onderzoek in te stellen, al zei hij daarbij dat Hugo de Jonge, winnaar van de verkiezing, sowieso lijsttrekker zou blijven. 

De Jonge won de strijd met 50,7 procent van de stemmen, terwijl Pieter Omtzigt 49,3 procent kreeg. Het verschil bedroeg slechts 258 stemmen. 

Zwakke controle

Het door Ploum aangekondigde onderzoek was al aan de gang. Daarvoor was ICT-bedrijf CGI ingehuurd. De Telegraaf onthulde woensdag dat Jack de Vries, CDA-prominent en begeleider van de interne verkiezingen, voor dat bedrijf heeft gewerkt als lobbyist. 

De onderzoeksresultaten zijn niet fraai voor het CDA. Leden konden stemmen door hun lidmaatschapsnummer, stemcode en postcode in te voeren. Uit het onderzoek blijkt dat die specifieke postcode nooit is geverifieerd.

Tijdens het stemmen is gebruikgemaakt van een zogeheten geoblocking. Daardoor konden CDA-leden met een buitenlands IP-adres – het herkenningsnummer van een computer als die zich verbindt met het internet – niet stemmen. Bij het CDA zijn ‘voorbeelden gevonden van leden die door geoblocking niet in staat waren hun stem uit te brengen’. De leden beklaagden zich daarover per mail.

Integriteitsrisico

Ook blijkt dat de applicatie die is gebruikt om te stemmen door slechts één persoon is gemaakt, getest en onderhouden. Volgens het onderzoek brengt dat risico’s mee ten aanzien van de integriteit. Eerder waren er al vragen over de onafhankelijkheid van de ‘onafhankelijke notaris’ die toezag op het stemproces. Na de stemming bleek de notaris lid te zijn van het CDA en dus niet belangeloos te zijn in de stemming. 

Op Twitter reageerde Pieter Omtzigt tevreden op het onderzoek. De zes stemverwisselingen, waaronder die van zijn vrouw, noemde hij ‘het mysterie van de verkiezingen’. Volgens het onderzoeksrapport is bij deze verwisselingen niets misgegaan. 

Het CDA zal hopen dat het bij een mysterie blijft. De lijsttrekkersstrijd die aanvankelijk werd gevierd als feest van de partijdemocratie is ontaard in een schimmig schouwspel, waarbij Hugo de Jonge duimen draait dat zijn winst geen pyrrusoverwinning blijkt. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.