Verhaal van de dag

Nanninga (FVD) haalt hard uit naar VVD na gruwelijke aanval op lesbische asielzoeker

07 augustus 2020Leestijd: 5 minuten

Een Nigeriaanse lesbienne heeft in de nacht van 2 op 3 augustus ernstige brandwonden opgelopen toen zij werd overgoten met kokend water in een asielzoekerscentrum in Gilze. De aanvaller is een vrouw die eveneens afkomstig is uit Nigeria. FVD-senator Annabel Nanninga heeft hard uitgehaald naar de VVD.

Het slachtoffer woont in een ander asielzoekerscentrum (azc) en was op bezoek in het azc in Gilze om een verjaardagsfeestje te vieren bij haar vriendin en haar zoontje van achttien maanden. De aanvaller had het eigenlijk op hen gemunt, maar het slachtoffer sprong ertussen om de twee te beschermen en liep daardoor tweedegraads brandwonden op van haar oksel tot voorbij haar bil. Ze houdt hieraan blijvend letsel over. Let op, beelden zijn schokkend.

Omdat het slachtoffer niet als bezoeker was aangemeld, heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) haar een bezoekersverbod opgelegd van een jaar. De medische dienst GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA) weigerde het slachtoffer te helpen omdat zij bewoner is van een ander azc.

Vijf uur gewond in de trein

Het slachtoffer moest na de aanval vijf uur in de trein terug naar de andere kant van Nederland, terwijl ze amper kon lopen of zitten. Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support, noemt het voorval ‘werkelijk ongekend’. ‘We zien helaas heel vaak dat lhbti-asielzoekers slachtoffer worden van geweld in de azc’s. Het is heel raar dat azc’s nog steeds lhbti’ers samen zetten met mensen uit de cultuur waaruit ze gevlucht zijn,’ zegt hij tegen Elsevier Weekblad. In het eerste gesprek dat Kortekaas voerde met het slachtoffer vroeg zij zich hardop af hoe dit heeft kunnen gebeuren in Nederland.

De aanvaller en haar man zouden het al langer hebben voorzien op de vriendin van het slachtoffer. De twee praatten openlijk over hun homohaat. Tijdens het voorval is diverse keren ‘two stupid lesbians’ geroepen. De man riep dat homoseksualiteit een taboe is in Nigeria en dreigde de benen en armen van het lesbische stel te breken. Nadat de vrouw het kokendhete water over het slachtoffer had gegoten, zei ze dat ze blij was dat ze dit had gedaan. De vriendin zou vooraf tevergeefs verscheidene keren het COA hebben gewaarschuwd.

Meer achtergrond bij dit verhaal: ‘COA doet niets tegen homo-hatende asielzoekers’

Politie en klacht

LGBT Asylum Support waarschuwde woensdag de politie. Het slachtoffer heeft inmiddels aangifte gedaan. Kortekaas heeft ook een klacht ingediend bij de directie van het COA en Bureau Veiligheid van het COA over de gang van zaken. ‘Hoe kun je een kwetsbare lhbti-asielzoekster, slachtoffer van een zwaar misdrijf, met eerste- en tweedegraads verbrandingen over de gehele rechterzijde van haar lichaam, een reis laten maken van bijna vijf uur?’ vraagt Kortekaas zich hardop af. Het COA heeft nog geen reactie gegeven op de klacht.

FVD-senator en -raadslid Annabel Nanninga haalde op Twitter donderdag hard uit naar VVD-Kamerlid Bente Becker. ‘Onacceptabel!’ twitterde Becker. ‘Als homoseksualiteit niet in je cultuur past, pas je je maar aan. In Nederland zijn we vrij! Daar kwam je zelf toch nota bene voor? Hoop dat de daders zo zwaar gestraft worden dat ze geen recht hebben op verblijfsvergunning. En sowieso in aso-azc!’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Zat jouw partij nu maar al tien jaar aan de knoppen van het asielbeleid hè?’ reageerde Nanninga. ‘Dan stond de deur niet wagenwijd open voor agressieve gelukzoekers en waren de straffen hoog en werden deze daders subiet uitgezet!’

‘Dit is Nederland onder de doeners van de VVD hè,’ ging ze verder in een andere tweet. ‘Een hartig foeigesprek met een ketenmarinier en dan een zeventiende kans in een aso-azc waar ze de medewerkers mogen bespugen, zo iets zal het wel worden.’

Asielzoeker in huis gehad

In een interview in Trouw in 2017 vertelde Nanninga dat zij een maand of zes een homoseksuele asielzoeker die in het azc werd getreiterd in huis had gehad.

Immigratie is goed voor de economie en nog 12 mythes en misverstanden over migratie

Becker kreeg donderdag al een hoop kritiek over zich heen omdat ze in een opinie in De Telegraaf betoogde dat de VVD nu eindelijk eens vaart moet maken met een streng asielbeleid. Ook dat is een opmerkelijke opmerking, gezien het feit de VVD nu al bijna tien jaar lang onafgebroken regeert.

‘Wie dit gelooft is gek. Knettergek,’ twitterde Tom de Nooijer van de jongerentak van de SGP.

Geen aparte unit meer

In 2019 meldde het COA al dat het door de hoge instroom van vooral Syrische asielzoekers noodgedwongen de beschermde wooneenheid voor lhbti’ers in het azc in het Groningse Ter Apel moest openen voor heteroseksuele asielzoekers.

Deze ‘lhbti-unit’ is in 2016 in het leven geroepen omdat seksuele minderheden zich in de reguliere azc’s onveilig voelden wegens intimidatie en geweld door heteroseksuele asielzoekers, vooral die met conservatief-islamitische denkbeelden. Dat er in de beschermde wooneenheid noodgedwongen weer heteroseksuelen moeten worden toegelaten, zorgt ervoor dat lhbti’ers zich ‘onveilig, angstig en gestrest’ voelen, zei voorzitter Sandro Kortekaas destijds al.

In 2016 was het kabinet-Rutte II overigens tegen een wetsvoorstel om lhbti’ers in azc’s apart op te vangen. Volgens toenmalig VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ging het om ‘een belachelijke motie’, omdat ‘niet de slachtoffers moeten worden gescheiden, maar de daders worden aangepakt’. Toch stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met de motie. Ook de huidige staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol (eveneens VVD) is om dezelfde reden als Zijlstra tegenstander van een gescheiden opvang. Door ruimtegebrek is die scheiding nu alsnog opgeheven, al is dat onaangekondigd en zonder overleg met de overheid gebeurd.

Aantal geweldsincidenten verdubbeld

Geweld is een groot probleem in azc’s. Vorige week kwam het asielzoekerscentrum in het Brabantse dorp Budel in het nieuws wegens (niet lhbti-gerelateerd) geweld. Bij een grote vechtpartij gingen vijftien personen op de vuist, vier mensen raakten gewond. De politie heeft tot nu toe één persoon aangehouden voor betrokkenheid bij de vechtpartij, een 25-jarige bewoner van het azc.

Lees het opiniestuk van Gertjan van Schoonhoven: Gaat Den Haag eindelijk iets doen tegen criminele asielzoekers?

Het aantal incidenten in Nederlandse azc’s is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. In 2019 waren er ruim 17.000 incidenten in azc’s in Nederland, in 2015 zijn ruim 8.000 incidenten gemeld. Onder een incident wordt verstaan een overtreding van de huisregels, brandstichting, geweldpleging of hongerstaking.

Uit veilige landen

De asielzoekers met weinig kans op een verblijfsvergunning komen vooral uit Algerije, Libië en Marokko. De asielzoekers uit die landen zouden verantwoordelijk zijn voor duizenden incidenten. Sommige individuen hebben meer dan vijftig incidenten op hun naam staan. Asielzoekers uit veilige landen hebben vaak geen kans op een verblijfsvergunning in Nederland, maar het uitzetten van die personen is lastig. Zo heeft Nederland al jaren een conflict met de Marokkaanse overheid. Dat land weigert door Nederland afgewezen asielzoekers terug te nemen.

Verantwoordelijk staatssecretaris Broekers-Knol beloofde ‘strenge maatregelen’ naar aanleiding van het toegenomen aantal incidenten. Zij noemde overlast van asielzoekers ‘in alle vormen onacceptabel’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.