Bloemendaal

Grapperhaus excuseert zich na ophef over 1,5 meter op bruiloft

27 augustus 2020Leestijd: 2 minuten

Bij het huwelijk afgelopen zaterdag 21 augustus van minister Ferd Grapperhaus heeft mogelijk niet iedereen permanent anderhalve meter afstand in acht genomen. Zo lijkt het op beelden gemaakt van het gezelschap op de trappen van het gemeentehuis van Bloemendaal.

De CDA-bewindsman van Justitie en Veiligheid reageerde na ophef op Twitter dat de coronamaatregelen ‘voortdurend’ in de gaten zijn gehouden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Grapperhaus trad zaterdag in het huwelijk met Elsevier Weekblad-journalist Liesbeth Wytzes. Hij zei ‘niet honderd procent’ te kunnen garanderen dat de regels constant in acht zijn genomen, maar liet aan persbureau ANP weten ‘de helft van de dag’ bezig te zijn geweest om te kijken of het wel goed ging.

Tekst loop hieronder door

Raadslid Richard de Mos van Den Haag trok harde conclusies op Twitter

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar volgens Grapperhaus waren juist mensen die samen een huishouden vormen bij elkaar gezet. ‘Natuurlijk, soms loopt het dan even door elkaar. Maar we hebben telkens gezegd: mensen, let op de regels.’

Toch kan hij niet uitsluiten dat de afstand tussen mensen soms niet voldoende was. ‘Het is natuurlijk een emotionele gebeurtenis. Dat was het zeker voor mijn familie, gezien mijn voorgeschiedenis als weduwnaar. In de emotie kan iemand dan toch de verleiding hebben de afstand te willen verkleinen.’

Feest is een jaar uitgesteld

Vanwege de coronacrisis was de dag kleinschaliger dan gepland, aldus Grapperhaus. ‘Het was een kleine setting met gezinnen en hele goede vrienden. In klein gezelschap hebben we een plechtigheid, lunch en etentje gehad.’ Het geplande feest is een jaar uitgesteld. ‘Ik vind altijd dat we het goede voorbeeld moeten geven. Daarom is door het grootste deel een streep gegaan.’

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) van Justitie en Veiligheid trad op als ambtenaar van de burgerlijke stand. Zij laat weten dat ‘zo goed mogelijk rekening is gehouden met de coronaregels: 1.5 meter en huishoudens bij elkaar. Wat het beeld wellicht vertekent is dat familieleden voortdurend dicht bij elkaar staan op de foto’s en video en dat we op een bordes staan.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.