Den Haag

Deze vier partijen willen meedoen bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen

06 augustus 2020Leestijd: 3 minuten

Met nog iets meer dan een half jaar te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen wordt het steeds duidelijker welke nieuwkomers daaraan meedoen. Op 17 maart 2021 gaan Nederlanders weer naar de stembus, tenzij het huidige kabinet-Rutte III eerder valt. Vier partijen hebben al gezegd in maart op het stembiljet te staan.

Om op het stembiljet te komen, moeten partijen die nog niet in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd aan een aantal regels voldoen. De partij moet zich registreren bij de Kiesraad, een waarborgsom van € 11.250 betalen en voldoende ondersteuningsverklaringen verzamelen in elk van de twintig kieskringen die Nederland telt.

Partij voor de Toekomst

Een partij die ontstaan lijkt uit een kernsmelting. Als eersten kwamen Femke Merel van Kooten-Arissen, ex-Partij voor de Dieren, en Henk Krol, ex-50Plus, bij elkaar. Zij vormden de Partij voor de Toekomst. In juni voegde Groep Otten, voormalig leden van Forum voor Democratie, zich daarbij: de fusie was compleet.

Forum voor Democratie-mede-oprichter Henk Otten had met zijn Groep Otten al een aantal zetels in handen dankzij politici die zich met hem van Forum afsplitsten. Zo is de partij zonder aan een verkiezing te hebben deelgenomen al vertegenwoordigd in de Eerste Kamer, Tweede Kamer, het Europees Parlement, Provinciale Staten en enkele gemeenteraden.

Ondanks de voortvarende start is er drie maanden na de fusie alweer ruzie. Femke Merel van Kooten-Arissen stapte donderdag 6 augustus uit de partij. Zij zegt dat ze niet mocht meepraten over de toekomst van de partij en dat Henk Krol haar heeft voorgelogen. In het AD zegt Van Kooten-Arissen daarover: ‘Hij beloofde dat wij met zijn tweeën de politieke lijn zouden bepalen, maar nu blijkt dat Otten aan alle touwtjes trekt.’

In reactie op het vertrek zegt Henk Otten dat Van Kooten-Arissen ‘divagedrag’ vertoont. Volgens Henk Krol was Van Kooten-Arissen wel degelijk betrokken bij gespreken over de partij en het programma.

NIDA

NIDA is een op de islam geïnspireerde lokale politieke partij die in maart 2014 met een korte campagne en beperkt budget twee zetels in de Rotterdamse gemeenteraad wist te veroveren. In 2018 kwam de partij ook in de gemeenteraad van Den Haag, in 2019 in die van Almere.

Nida, een begrip uit de Koran, betekent letterlijk oproep of stem. NIDA noemt zichzelf geen ‘islamitische partij’, maar een ‘door de islam geïnspireerde partij’ die uit is op ‘verbinding’. Begin juli kondigde de partij aan dat zij in 2021 aan de Tweede Kamerverkiezingen wil meedoen.

Partijleider Nourdin El Ouali is een uitgesproken tegenstander van Israël, zo bleek onder meer tijdens een discussie over buitenlandse beïnvloeding met Leefbaar-lid Ronald Buijt in de Rotterdamse gemeenteraad, in maart 2017. De NIDA-voorman werd eerder in verband gebracht met de Moslimbroeders, en heeft in het verleden meer dan eens deelgenomen aan ‘anti-zionistische’ acties.

NLBeter

‘Dezelfde systeemfouten die in de zorg zijn geslopen, hebben ook het onderwijs en de overige onderdelen van de publieke sector verziekt.’ Met dat uitgangspunt wil psychiater Esther van Fenema Den Haag bestormen. Zij is het gezicht en lijsttrekker van NLBeter.

De partij werd vorig jaar december opgericht door onder anderen een groep zorgverleners. Longarts Wanda de Kanter hielp bij de oprichting, net als klimaatwetenschapper Jan Rotmans. Beiden haakten later af.

Lees ook dit opiniestuk van Geerten Waling nog eens terug: Deal with it Ollongren, ‘zetelroof’ hoort bij democratie

Volgens Van Fenema ontbreekt in Den Haag ‘het lef en het inzicht om het roer volledig om te gooien’.  Samen met cardioloog Janneke Wittekoek en psychiater Ronald Mann werkt zij aan een verkiezingsprogramma. Dat moet volgens de partij verder gaan dan alleen de zorg.

BoerBurgerBeweging

Boeren overheersten het nieuws tot de coronacrisis uitbrak. De stikstofcrisis had politieke topprioriteit, door de grote demonstraties van boeren in Den Haag en elders in Nederland. Uit de protesten is de BoerBurgerBeweging ontstaan. De politieke partij richt zich op de aankomende Tweede Kamerverkiezingen en werd opgericht door voormalig journalist en communicatieadviseur Caroline van der Plas.

De partij wil het wederzijdse begrip tussen boeren en burgers herstellen en er zijn ‘van en voor het platteland’. Als een van de weinige nieuwe partijen heeft de beweging een partijprogramma. Ook zijn er al twaalf kandidaat-Kamerleden bekend. Onder anderen Van der Plas en Femke Wiersma, oud-deelneemster van het populaire tv-programma Boer zoekt vrouw, staan op de lijst van de partij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.