Verhaal van de dag

Demonstratie aangevraagd voor vermoorde Bas van Wijk: ‘afgeslacht’

10 augustus 2020

Actievoerders hebben een demonstratie aangevraagd op de Dam in Amsterdam voor Bas van Wijk, de 24-jarige man die zaterdagmiddag 8 augustus werd neergeschoten bij recreatieplas de Nieuwe Meer in Amsterdam. Van Wijk sprak volgens een getuige een man aan die een horloge van een vriend probeerde te stelen, waarop hij werd doorzeefd met vijf kogels.

Kort daarna overleed de man uit Badhoevedorp in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De dader is gevlucht.

Een anonieme kennis van Bas, die niet met haar naam in de krant wil, is tegenover de Telegraaf stellig over de aanleiding. ‘Een groepje mannen met licht getint uiterlijk kwam naar de steiger en had het voorzien op de Rolex van een vriend van Bas. Hij heeft daar iets over gezegd.’

Op het moment van de schietpartij waren honderden mensen in de buurt aan het zonnen, picknicken en aan het zwemmen. Vlakbij was een speelgedeelte met een groot klimrek. Volgens getuigen hebben dus ook veel kinderen gezien hoe de man in elkaar zakte en daarna bloedend op de grond lag.

‘Opmerkelijk dat je dit doet omringd door honderden mensen’

De politie wil niet bevestigen dat het slachtoffer wilde ingrijpen bij een diefstal. De politie hoort op dit moment nog getuigen, zegt een woordvoerder tegen EW. Hij wil geen uitspraak doen over hoeveel getuigen nu zijn gehoord. ‘Maar als je van plan bent een diefstal te plegen, is het natuurlijk wel heel opmerkelijk dat je dit doet op een schiereiland omringd door honderden mensen en in zwembroek gekleed bent.’ Op de vraag of de gelegenheid de dief maakte, antwoordt de woordvoerder: ‘Dan is het wel opmerkelijk dat je een vuurwapen bij je hebt.’ Hij wil geen antwoord geven op de vraag of Van Wijk of een van de vrienden met wie hij aanwezig was een strafblad heeft of anderszins bekend is met de politie.

De dader is nog voortvluchtig. Het zou volgens de politie gaan om een man met zwarte krullen en een sikje. Hij had een hoed op en een tasje om, en droeg een zwembroek. Opmerkelijk is dat in de tweet van Burgernet, die via de politie is verstuurd, wordt gerept van de huidskleur ‘blank’, terwijl het volgens getuigen gaat om een man met licht getint uiterlijk. Op het eigen Twitter-account schreef de politie in eerste instantie dat ging om iemand met ‘een lichte huidskleur’, maar die tweet werd teruggetrokken nadat de politie op de fout werd gewezen. De tweet van Burgernet staat nog steeds online:

Op Twitter is de hashtag #gerechtigheidvoorbas al de hele ochtend trending. ‘Waar is de ophef nu?? twittert PVV-leider Geert Wilders. ‘Een groepje mannen met licht getint uiterlijk had het voorzien op de Rolex van een vriend van Bas. Hij heeft daar iets over gezegd. Afgeslacht, met meerdere kogels in zijn lijf.’

‘Maak preventief fouilleren mogelijk’

PVV-Kamerlid Lilian Helder twittert een foto van een reclamebord met een boodschap over ‘voor elkaar opkomen’ Amsterdam. ‘Nu burgemeester Halsema nog. Geef de politie wat ze nodig heeft, maak preventief fouilleren mogelijk en stop met dat gezeur over gevaar voor etnisch profileren.’

Een twitteraar met een eigen YouTube-kanaal laat weten dat de vergunning voor een demonstratie op de Dam in Amsterdam voor zondag  16 augustus om 12.00 uur is aangevraagd.

Een aantal twitteraars verbaast zich dat er niet meer verontwaardiging is over de dood van Van Wijk in vergelijking met de dood van de Amerikaan George Floyd in op 25 mei in Minneapolis. Zijn dood was de aanleiding voor de Black Lives Matter-protesten wereldwijd. Maar FVD-fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad Annabel Nanninga vindt het ‘nergens op slaan’ om meteen actie te eisen van ‘gezagsdragers’ in dit stadium. ‘We kennen alle feiten en omstandigheden nog niet. Hoe dan ook een afschuwelijke gebeurtenis, natuurlijk.’

Ook de hashtag #gerechtigheidvoorRik is trending op Twitter. De 18-jarige Rik van de Rakt uit het Brabantse Heesch werd 18 april uit het niets neergestoken. Een 25-jarige dorpsgenoot viel hem die ochtend op het fietspad aan en liet hem voor dood achter. Uit niets blijkt dat de verdachte, een 25-jarige statushouder afkomstig uit Soedan, De Rakt kende. Het zou een willekeurige daad zijn geweest.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.