Economie

Akkoord over derde steunpakket, onderhandelingen Rijksbegroting nog gaande

27 augustus 2020

In Den Haag wordt druk onderhandeld over de Rijksbegroting van volgend jaar en over een derde steunpakket voor ondernemers en zzp’ers. Naar verwachting bereiken de coalitiepartijen een dezer dagen een akkoord. Vier vragen en antwoorden.

Update 28-08-2020

Het kabinet, werkgevers en vakbonden hebben een akkoord bereikt over het derde steunpakket voor ondernemers en zzp’ers die getroffen worden door de coronacrisis. Het steunpakket wordt nauwelijks versoberd. Bedrijven met een omzetverlies van minstens 20 procent kunnen aansprak blijven maken op de loonsteunregeling van de regering.

De gemaakte afspaken tussen kabinet en sociale partners gelden tot het einde van dit jaar, ook al lopen de regelingen door tot 1 juli volgend jaar.

1. Waarover onderhandelt de coalitie?

Politici aan het Binnenhof bereiden zich voor op Prinsjesdag. Dan onthult het kabinet-Rutte III zijn laatste Miljoenennota vóór de verkiezingen in maart 2021. Het begrotingstekort liep dit jaar door de coronacrisis onverwacht hoog op, tot 68 miljard euro. Zonder coronavirus was gerekend op een begrotingsoverschot van 1,9 miljard euro.

De miljoenennota van komend jaar zal in het teken staan van het stutten van de Nederlandse economie. Door de effecten van het coronavirus krimpt de economie dit jaar volgens het Centraal Planbureau (CPB) met zo’n 5 procent.

Eerder kwam het kabinet al met twee steunpakketten voor ondernemers en zpp’ers. Over een derde pakket wordt nu onderhandeld. Dat zal minder royaal zijn en striktere voorwaarden hebben. Het moet op 1 oktober in werking treden als het tweede steunpakket afloopt.

2. Zijn er al plannen uitgelekt?

Ja, dat in de begroting voor volgend jaar geen extra geld wordt uitgetrokken voor meer loon voor het zorgpersoneel. Voor die verhoging is de afgelopen maanden gepleit door veel oppositiepartijen. Wel krijgt het zorgpersoneel opnieuw een eenmalig bonus. Dit jaar is dat 1.000 euro, volgend jaar zou dat 500 euro worden, zo meldt de NOS.

Voor starters op de woningmarkt wordt de overdrachtsbelasting afgeschaft. Volgens het AD hoeft, wie voor het eerst een huis koopt, de belasting van 2 procent van de koopsom niet te betalen.

De krant onthulde ook dat het derde steunpakket flink wordt afgezwakt, maar wel langer loopt. Ondernemers zouden tot aan de zomer van 2021 aanspraak kunnen maken op een vergoeding van de loonkosten tot 90 procent. De criteria voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) worden strenger. Bedrijven komen pas in aanmerking als zij minimaal 30 procent minder omzet draaien. Bij het tweede steunpakket was dit nog 20 procent.

3. Hoe staat de Nederlandse economie ervoor?

Het CPB presenteerde afgelopen week onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis voor de arbeidsmarkt en voor de gehele economie. Uit beide onderzoeken blijkt dat de economie op korte termijn verslechtert en dat herstel langzaam gaat. Het CPB gaat er in deze onderzoeken vanuit dat corona nog tot 2021 niet effectief bestreden kan worden.

De economie als geheel krimpt dit jaar aanzienlijk. In het tweede kwartaal was de krimp volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 8,5 procent van het nationaal inkomen en verdwenen 322.000 banen. Gedurende dat kwartaal waren de grootste beperkingen van kracht in de strijd tegen het coronavirus. Zo waren onder meer kapperszaken en horeca lange tijd gesloten en waren evenementen afgelast.

Het CPB verwacht dat de Nederlandse economie niet binnen vijf jaar op het niveau komt waar zij zonder de coronacrisis zou zijn geweest.

4. Is er genoeg steun voor de plannen?

In talkshow Op1 zei GroenLinks-leider Jesse Klaver woensdagavond dat hij de steun aan bedrijven niet wil afbouwen. Klaver wil dat er een speciaal ‘crisisinkomen’ komt voor mensen die hun baan verliezen. Dat zou tot volgend jaar juli 1.050 euro per maand bedragen. Klaver hoopt zo de armoede in Nederland terug te dringen. Het plan kost zo’n 5 miljard euro.

Eerder kondigde PvdA-voorman Lodewijk Asscher voorstellen aan voor een derde steunpakket, ter waarde van 50 miljard euro. Daarvan is 40 miljard bestemd voor extra investeringen in de economie. Hij wil vooral investeren in de culturele sector, de infrastructuur, woningbouw en in het omscholen van mensen die hun werk kwijtraakten.

De coalitie kan de plannen van de oppositie niet helemaal negeren, omdat zij geen meerderheid meer heeft in de Eerste en Tweede Kamer.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.