Lijsttrekkersstrijd

Onderzoek CDA-lijsttrekkersverkiezing bekend, vragen blijven

26 augustus 2020Leestijd: 4 minuten

Hugo de Jonge boekte met 258 stemmen verschil een nipte overwinning op zijn onverwacht sterke tegenstrever Pieter Omtzigt. Dat was de uitslag van de CDA-lijsttrekkersverkiezing afgelopen juli. Maar die wordt nu betwist door vragen over de stemprocedure. Zo zouden mogelijk niet-CDA-leden toch hebben kunnen stemmen. De partij gaat onderzoek doen, maar zegt dat De Jonge lijsttrekker van de partij blijft.

Update 26-08-2020 21:30

Het CDA maakte woensdagavond de resultaten van het onderzoek door CGI bekend. Daaruit zou blijken dat er geen fouten zijn gemaakt die het resultaat hebben beïnvloed. Minister Hugo de Jonge is de terecht winnaar van de lijsttrekkersstrijd. Tegenstrever Pieter Omtzigt zegt tevreden te zijn met het onderzoek, al betwist hij dat zijn vrouw daadwerkelijk op Hugo de Jonge heeft gestemd, zoals het onderzoek meldt.

1. Hoe verliep de verkiezing ook alweer?

Al tijdens de eerste ronde van de lijsttrekkersverkiezing bij het CDA ontstonden problemen. Een ethische hacker was het stemsysteem binnengedrongen. Daarna volgde een nieuwe eerste ronde tussen staatssecretaris Mona Keijzer, Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Daarna volgde een tweede ronde tussen Omtzigt en De Jonge. Laatstgenoemde won die stemming met 50,7 procent van de stemmen en werd daarmee lijsttrekker van het CDA voor de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. De verkiezing was veel spannender dan vooraf werd verwacht.

De Jonge benoemde Omtzigt na de uitslag direct tot ‘running mate’  in de hoop de partij verenigd te houden.

2. Welke problemen zijn aan het licht gekomen?

Bij de tweede ronde tussen Omtzigt en De Jonge won laatstgenoemde met 258 stemmen verschil. Twee weken geleden doken berichten op dat ook bij die stemronde problemen zouden zijn ontstaan. De vrouw van kandidaat Pieter Omtzigt kreeg na haar stem op Omtzigt een bericht waarin zij werd bedankt voor haar stem op Hugo de Jonge. Nog zes andere CDA-leden deden melding van hetzelfde probleem.

Woensdag bleek dat ook niet-leden van het CDA een stemcode hadden gekregen. Zo’n code was nodig om te kunnen stemmen. Volgens De Telegraaf zouden er 142 stemcodes te veel in omloop zijn.

Ook zouden CDA-leden hebben gestemd terwijl zij dat officieel niet mochten. Kunstenares Tinkebell schrijft op Twitter dat zij één dag te laat lid werd om officieel te mogen stemmen, maar dat toch kon doen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Daarnaast zijn er nog vragen over de ‘onafhankelijke notaris’ die zou toezien op de stemprocedure. De notaris in kwestie, Lars Boellaard, vermeldt op zijn LinkedIn lid te zijn van de partij, wat hem niet geheel onafhankelijk maakt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

3. Hoe reageert de partijtop?

Partijvoorzitter Rutger Ploum belooft een extern onderzoek naar de problemen bij de stemming. Toch verwacht Ploum niet dat de uitslag van de stemming door het onderzoek zal veranderen. Tegen Nieuwsuur zei Ploum: ‘Wij hebben één lijsttrekker en dat is Hugo de Jonge.’ Ook zei Ploum dat hij recht wil doen aan de uitslag en volledige transparant probeert te zijn.

4. Wat voor onderzoek komt er?

Over het onderzoek zijn ook de nodige vragen. Zo wordt op sociale media Ploums claim dat de uitslag niet verandert, bekritiseerd. Ook is onduidelijk wat er precies gaat worden onderzocht en welk IT-bedrijf door het CDA is ingehuurd. Volgens Ploum zijn er ‘enkele vragen’ bij het bedrijf neergelegd.

Volgens De Telegraaf zou CGI door het CDA zijn gevraagd om het onderzoek uit te voeren. Opvallend is dat CDA-prominent Jack de Vries, die de lijsttrekkerscampagne begeleidde, eerder voor dat bedrijf lobbyde.

De resultaten van het onderzoek hoopt partijvoorzitter Ploum op korte termijn bekend te maken. Het is de vraag of het onderzoek de mist rondom de lijsttrekkersstrijd kan wegnemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.