Verhaal van de dag

Besmettingen Spanje stijgen explosief, in Nederland gaat het ‘best goed’

25 augustus 2020

In Spanje is het aantal coronabesmettingen dit weekeinde gestegen met bijna 20.000. Ook het aantal ziekenhuisopnamen en het aantal doden loopt sneller op dan in elk ander Europees land. Hoe kon het zo uit de hand lopen? En hoe staan wij ervoor in Nederland?

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid maakte maandag bekend dat er in het weekeinde 19.382 besmettingen bij zijn gekomen. De meeste besmettingen zijn in de regio Madrid. In een grafiek met het dagelijkse aantal besmettingen is duidelijk te zien hoe Spanje naar een tweede golf toe kruipt.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor heel Spanje vanaf dinsdag een oranje reisadvies af. Dat wil zeggen: alleen noodzakelijke reizen, en tien dagen quarantaine bij thuiskomst.

Lodewijk Asscher

Lees ook over het coronavirus: Coronadebat of niet? Asscher krijgt troostprijs

Niet alleen het aantal besmettingen loopt op, ook de Spaanse ziekenhuizen raken vol. In Madrid wordt 12 procent van de bedden door COVID-19-patiënten ingenomen, in de regio Aragón in het Noordoosten is dat zelfs 14 procent. Niet-acute behandelingen, bijvoorbeeld van een hernia, worden uitgesteld. In één week overleden er 96 mensen aan COVID-19.

Waarom loopt het in Spanje zo uit de hand?

Spanjaarden hebben – net als Italianen – een rijk sociaal leven met familie en vrienden. Jonge mensen wonen lang bij hun ouders; uit een onderzoek uit 2018 bleek dat de gemiddelde leeftijd waarop een Spaanse jongere het huis verlaat 29,5 jaar is (bron: Eurostat). Verschillende generaties komen daardoor veel met elkaar in contact.

Nu met COVID-19 is dat onhandig, want net als in Nederland zijn het vooral jongeren in Spanje die zich niet aan de regels willen houden. Alleen al in de stad Barcelona maakte de politie in één week een einde aan 5.500 botellones’ – feesten op straat waarbij veel wordt gedronken. De feesten zijn populair sinds de horeca op tijd dicht moet.

Artikel gaat verder onder de video:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een kwart van de besmettingsgevallen komt nu voor in de leeftijdsgroep vijftien tot 29 jaar. Maar zoals epidemioloog in het UMC Utrecht Patricia Bruijning eerder aangaf in EW zijn besmettingen tussen generaties niet te voorkomen:

‘Die jongeren werken achter de kassa, in de zorg of als tandartsassistent, of ze besmetten hun ouders. Je kunt nooit helemaal voorkomen dat er contact is tussen generaties. Dat kan ook niet, zo’n scheidslijn in de maatschappij.’

Spanjaarden houden zich niet aan mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht werkt niet naar behoren, schrijft de Volkskrant. Buitenshuis zijn mondkapjes altijd verplicht, maar voor de horeca, het strand of het zwembad zijn uitzonderingen gemaakt. Vreemd genoeg dragen Spanjaarden het mondkapje daarom vooral op plaatsen waar de kans op besmetting klein is; als ze in hun eentje op straat lopen. Ook de regel om 1,5 meter afstand te houden, wordt volgens de krant slecht nageleefd.

Daarnaast is het bron- en contactonderzoek in Spanje slecht, en 7,2 procent van de coronatests geeft een positieve uitslag. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de epidemie ‘onder controle’ als maximaal 5 procent van de verdachte gevallen positief blijkt te zijn. Er zou in Spanje een groot tekort zijn aan onderzoekers. Daardoor horen mensen die contact hadden met een coronapatiënt van niemand dat ze in quarantaine moeten, noch dat ze zich moeten laten testen zodra ze symptomen krijgen.

Hoe gaat het in Nederland?

In Nederland is de afgelopen tijd veel gewaarschuwd. Dat lijkt vruchten af te werpen. Volgens de NOS wijst alles erop dat de weekcijfers van het RIVM vanmiddag een daling van het aantal positief geteste mensen laten zien.

‘Met die wake-upcall en relatief eenvoudige maatregelen lukt het kennelijk om het aantal besmettingen weer op een lager niveau te krijgen,’ zegt arts-microbioloog Jan Kluytmans tegen de omroep. Hij doelt op de maatregelen die premier Mark Rutte vorige week tijdens de persconferentie aankondigde. De belangrijkste daarvan was om geen borrels of feestjes te houden met meer dan zes mensen.

Aantal besmettingen Nederland:

Een grote stijging van het aantal opnames in het ziekenhuis blijft uit. Volgens klinisch epidemioloog Frits Rosendaal komt dat doordat ouderen nog steeds goed afstand houden.

De situatie lijkt volgens de experts beheersbaar, al blijven er zorgen over het najaar. ‘We zitten nog steeds pas in augustus,’ zegt Kluytmans. Hij wijst erop dat verkoudheidsvirussen gewoonlijk pas actief worden in oktober en november.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.