Den Haag

NIDA wil meedoen aan Tweede Kamerverkiezingen, wie zijn zij?

06 juli 2020Leestijd: 4 minuten

De politieke partij NIDA wil meedoen aan de Tweede Kamer-verkiezingen  in 2021. Waarvan kennen we deze ‘door de islam geïnspireerde partij’?

Opgericht in 2014

NIDA is een op de islam geïnspireerde lokale politieke partij die in maart 2014 met een korte campagne en een beperkt budget twee zetels in de Rotterdamse gemeenteraad wist te veroveren. In 2018 kwam de partij ook in de gemeenteraad van Den Haag, in 2019 in die van Almere.

Nida, een begrip uit de Koran, betekent letterlijk oproep of stem. NIDA noemt zichzelf geen ‘islamitische partij’, maar een ‘door de islam geïnspireerde partij’ die uit is op ‘verbinding’. Zo is de partij voorstander van het toestaan van een hoofddoek bij de politie en voor de bevordering van ‘culturele diversiteit’ in diverse sectoren.

Artikel gaat verder onder de video:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In een persbericht schrijft NIDA altijd al landelijke ambities te hebben gehad. De partij denkt nu voldoende ervaring te hebben om landelijk te kunnen meedoen.

De partij heeft nog geen kandidatenlijst of partijprogramma. Daarover besluiten de leden dit najaar. Partijleider Nourdin el Ouali gaat zich, aldus een woordvoerder tegen de NOS, zeker verkiesbaar stellen.

Vorig jaar deed NIDA al mee aan de provinciale verkiezingen in Noord-Holland en Zuid-Holland, maar zonder succes. De partij haalde in beide provincies geen zetel.

Anti-Israël

In februari 2018 sloot NIDA een verbond met de Rotterdamse PvdA-, GroenLinks- en SP-fracties, met als voornaamste doel om Leefbaar Rotterdam buiten het stadsbestuur te houden.

De links-islamitische samenwerking kwam al snel onder druk te staan vanwege een anti-Israël-tweet van NIDA uit 2014. Daarin vergeleek NIDA Israël met Islamitische Staat: ‘Wij zeggen #Zionisme = #ISIS#vrijheidvanmeningsuiting.’

GroenLinks-lijsttrekker Judith Bokhove trok daarna de stekker uit het verbond.

Partijleider El Ouali is een uitgesproken tegenstander van Israël, zo bleek onder meer tijdens een discussie over buitenlandse beïnvloeding met Leefbaar-lid Ronald Buijt in de gemeenteraad, in maart 2017. Toen vergeleek El Ouali de demonstraties van Erdogan-aanhangers op de Erasmusbrug in de nasleep van de mislukte staatsgreep in Turkije, met een brief van de Israëlische partij Likud aan de Rotterdamse gemeenteraad. ‘Stuur die brief dan maar naar Tel Aviv, en niet naar Rotterdam, want hier weten ze wel wat democratie is. Daar niet.’

De NIDA-voorman werd eerder in verband gebracht met de Moslimbroeders, en heeft in het verleden meer dan eens deelgenomen aan ‘anti-zionistische’ acties. Zo was hij in 2011, toen hij nog raadslid was voor GroenLinks, woordvoerder van de Nederlandse opvarenden van de Hamas-vloot naar Gaza – een evenement dat onder meer werd georganiseerd door de extreem-linkse groepering de Internationale Socialisten.

Ook was El Ouali op een benefietbijeenkomst van de pro-Palestina-groep ISRAA, en gaf hij een training aan pro-Palestina-activisten op een evenement in Rotterdam in 2016, waar de Britse Hamas-activist Zaher Birawi de belangrijkste spreker was. Ook sprak hij in 2017 op de ‘Palestinians in Europe Conference’, waar ook de antisemitische activist Abou Jahjah sprak.

Wie is Nourdin el Ouali?

El Ouali was eerder actief bij GroenLinks in Rotterdam. Tot december 2013 zat hij in de gemeenteraad, om een maand later te worden gepresenteerd als lijsttrekker van NIDA bij de gemeenteraadsverkiezingen. Tot begin dit jaar was hij fractievoorzitter van NIDA in de Rotterdamse raad. Hij stapte op om de deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen voor te bereiden.

El Ouali is beschikbaar om lijsttrekker van de partij te worden, zegt hij in een interview in NRC. De leden van de partij beslissen daar uiteindelijk over.

Volgens El Ouali zijn veel mensen opgegroeid in een politiek klimaat waarin het idee heerst dat de islam en diversiteit ‘het probleem’ zijn. ‘Dat idee heeft de afgelopen twintig, dertig jaar het politieke debat bepaald,’ vindt een NIDA-woordvoerder. In de landelijke politiek is er volgens hem geen enkele partij met een uitgesproken islamitische inspiratie. ‘Dat is onze toevoeging.’

Wie zitten er nog meer bij NIDA?

Nadat El Ouali uit de gemeenteraad van Rotterdam stapte, nam Bas van Noppen het stokje over. Hij werd in 2014 als ‘burgerlid’ aangesteld bij NIDA. Fracties kleiner dan vier raadsleden kunnen burgerleden aanstellen om raadscommissiewerk uit te voeren. Van Noppen kwam in de jaren negentig in aanraking met de islam. De religie sprak hem zo aan dat hij zich bekeerde. Hij voerde tijdens de verkiezingen van de Provinciale Staten in 2019 (zonder succes) de lijst aan in Zuid-Holland. Naast zijn werk is hij moskeebestuurder.

Ercan Büyükçifçi is het tweede raadslid in de gemeente Rotterdam. Hij werkt als docent en onderwijsadviseur diversiteit en inclusie op de Haagse Hogeschool. Büyükcifci is relatief onbekend.

Gertjan van Schoonhoven vraagt zich af: Sinds wanneer gaan links en islam samen?

Alia Azzouzi is werkzaam als beleidsadviseur bij de gemeente Rotterdam en stond in 2018 ook op de verkiezingslijst. Ze heeft ruime ervaring bij islamitische organisaties. Zo was ze eerder vicevoorzitter van de moslimvrouwenorganisatie Al Nisa en zat ze in het bestuur van de Stichting Islamitisch Primair Onderwijs Rijnmond. Opvallend is dat Azzouzi ook als persoonlijk assistent heeft gewerkt voor Tariq Ramadan, de Zwitserse islamgeleerde die in 2018 in Frankrijk werd opgepakt wegens diverse aantijgingen van verkrachting. Hij werkte in 2009 als integratie-adviseur van de gemeente Rotterdam en als gasthoogleraar aan de Erasmus Universiteit.

Leider van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet Elvin Rigters is ook NIDA-lid. Hij werkt momenteel voor de Rotterdamse fractie, maar hoopt ook op de lijst van de Tweede Kamer te komen vanwege het racismedebat. Rigters kwam in 2018 in opspraak toen hij werd aangehouden vanwege een vechtpartij bij een anti-zwartepiet-demonstratie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.