Gezichtsbescherming

Wereldleiders massaal aan de mondkapjes (foto’s)

15 juli 2020Leestijd: 3 minuten

Sinds 1 juni is het in Nederland verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. In veel landen zijn soortgelijke (of nog strengere) maatregelen genomen. Wereldleiders proberen het goede voorbeeld te geven en dragen steeds vaker gezichtsbescherming in het openbaar. Een overzicht.

Brazilië

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro voert een aantal emoes buiten het presidentiële paleis. Na het gevaar van het coronavirus maandenlang te hebben gebagatelliseerd, maakte de president op 7 juli bekend dat hij het virus had opgelopen. Foto: AFP

Canada

Premier Justin Trudeau van Canada zat zelf enige tijd in thuisisolatie nadat zijn vrouw besmet was geraakt. Foto: Reuters

Duitsland

Bondskanselier Merkel tijdens een vergadering van het Europees Parlement, 8 juli. Foto: EPA

Frankrijk

President Emmanuel Macron bezocht op 26 mei een fabriek van het bedrijf Valeo, een toeleverancier van auto-onderdelen. De Franse auto-industrie kreeg forse klappen tijdens de coronacrisis. Foto: AP

Hongarije

Premier Viktor Orbán tijdens een bijeenkomst van de Visegrádgroep op 11 juni in Lednice, Tsjechië. Foto: EPA

Iran

De Iraanse geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei was onlangs te zien met een mondkapje tijdens een videovergadering. Het land werd hard geraakt door de pandemie. Tot op de dag van vandaag heeft het land het virus niet weten te controleren. Op 5 juli werden 153 doden als gevolg van het coronavirus geregistreerd, een dagrecord. Foto: EPA

Israël

Tijdens een persconferentie met de Amerikaanse speciale vertegenwoordiger voor Iran droeg premier Benjamin Netanyahu een mondkapje met de vlaggen van de Verenigde Staten en Israël. Sinds kort waart een tweede golf van het virus rond in het land. Op 14 juli werd een recordaantal nieuwe gevallen gemeld: 1681. Foto: AFP

Italië

De Italiaanse president Giuseppe Conte (l) staat de pers ter woord. Het mondkapje heeft hij in zijn rechterhand geklemd. Op de achtergrond: minister van Buitenlandse Zaken Luigi di Maio met een mondkapje met de kleuren van de Italiaanse vlag. Foto: EPA

Nederland

Minister-president Mark Rutte op 9 juli in het regeringsvliegtuig op weg naar Berlijn voor een bezoek aan bondskanselier Angela Merkel. Foto: Bart Maat/ANP

Oostenrijk

Oostenrijk
De Oostenrijkse Bondskanselier Sebastian Kurz werd aan de tand gevoeld over de Ibiza-affaire, oorzaak van val van het eerste kabinet-Kurz. Foto: Helmut Fohringer/AFP/ANP

Rusland

De Russische president Vladimir Poetin laat niets aan het lot over tijdens een bezoek aan een ziekenhuis waar coronapatiënten worden behandeld, 18 maart. Foto: AFP

Spanje

De Spaanse premier Pedro Sánchez wacht zijn Italiaanse collega Giuseppe Conte op. De staatshoofden staken de hoofden bij elkaar voor de EU-top van 17 en 18 juli over het herstelfonds om de klap van de coronacrisis te boven te komen. Foto: EPA

Turkije

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan droeg een mondkapje tijdens de opening van een nieuw ziekenhuis in Istanboel, 29 mei. Foto: AP

Verenigd Koninkrijk

Boris Johnson spreekt met een ambulancezuster, 13 juli. De premier weet zelf als geen ander wat het virus aan kan richten. Hij lag zelf enkele dagen op de intensive care. Foto: AFP

Verenigde Staten

Tijdens een bezoek aan een militair ziekenhuis in Bethesda, Maryland droeg president Trump voor het eerst voor het oog van de camera een mondkapje. Voor vertrek gaf de president te kennen nooit tegenstander te zijn geweest van het dragen van een masker. Inmiddels staat het dodental als gevolg van het coronavirus op bijna 135.000. Foto: AFP

Zuid-Afrika

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Cyril Ramaphosa heeft zichtbaar moeite met het opzetten van een mondkapje. Tijdens een live persconferentie demonstreerde de Zuid-Afrikaanse president hoe het gezichtsbeschermende middel te dragen. De tolk gebarentaal denkt er het zijne van.

Zuid-Korea

Mondkapjes zijn gemeengoed in Zuid-Korea. Het land trok in een vroeg stadium al miljarden uit om verspreiding van het virus te voorkomen. President Moon Jae-in draagt een mondkapje en plastic handschoenen. Foto: AP

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.