Slavernijverleden Premium Corner

Ketikoti – viering en herdenking ineen – groeit ook in Nederland als traditie

01 juli 2020

Nog in de jaren zestig was Ketikoti een feestdag voor alleen de creoolse gemeenschap in Suriname. Maar de traditie krijgt ook in Nederland voet aan de grond, getuige het groeiende aantal herdenkingen en de aandacht ervoor op televisie.

De eerste herdenking in Nederland van de formele afschaffing van de slavernij in Suriname op 1 juli 1863 dateert al van de jaren zeventig en was in Amsterdam. Toch heeft het decennia geduurd voordat Ketikoti – sranang voor ‘ketenen verbroken’ – in Nederland enige voet aan de grond kreeg. Eerst vooral in Amsterdam, stad met een grote Surinaamse gemeenschap, later ook in Rotterdam. Beide grote steden hebben inmiddels een slavernijmonument.

Monumenten in Amsterdam, Rotterdam en Middelburg

In Amsterdam is dat sinds 2002 het Nationaal Monument Slavernijverleden van de Surinaamse beeldhouwer Erwin de Vries in het Oosterpark. In Rotterdam-Delfshaven staat sinds 2013 op de noordoever van de Nieuwe Maas het Slavernijmonument van de in 2019 plotseling overleden Alex da Silva, geboren in Angola, opgegroeid op Kaapverdië en als kunstenaar opgeleid in Rotterdam.

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Excuses voor slavernij? Niks belet Jesse Klaver om ze zelf te maken

Middelburg – destijds zeer prominent in de trans-Atlantische slavenhandel – heeft sinds 2005 een Zeeuws Slavernijmonument. Beeldhouwer was Hedi Bogaers, die een jaar later overleed, enkele weken na haar vijftigste verjaardag. Ook in Den Haag gaan stemmen op voor een slavernijmonument.

Dit jaar herdenkingen zonder publiek, wegens corona

Het zijn de slavernijmonumenten die centraal staan in de jaarlijkse Ketikoti-herdenkingen en vieringen in genoemde steden. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven (D66) hielden zojuist, woensdagmiddag, een toespraak in het Oosterpark. Wegens corona was er geen publiek. De bijeenkomst werd rechtstreeks op televisie uitgezonden. Er waren  kransleggingen en één minuut stilte. Aanvankelijk zou Amsterdam op 1 juli excuses aanbieden voor zijn aandeel in de slavenhandel, maar dat werd afgeblazen. Of het nu volgend jaar gebeurt, is onduidelijk.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Woensdagavond is er op televisie nog een terugblik op de herdenking.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.