Verhaal van de Dag

Keer op keer is het raak in azc’s: grote vechtpartij in Budel

28 juli 2020Leestijd: 2 minuten

In een asielzoekerscentrum in het Brabantse dorp Budel is dinsdagochtend een grote vechtpartij geweest. Vijftien personen gingen op de vuist, vier mensen raakten gewond maakte de politie bekend. Het vestigt opnieuw de aandacht op het grote aantal incidenten in azc’s.

De vechtpartij in het asielzoekerscentrum (azc) trok veel bekijks van bewoners. Tientallen mensen waren toeschouwer bij de ruzie, waardoor de politie aanvankelijk uitging van een vechtpartij met meer dan honderd mensen.

De vier gewonden hebben onder meer steekwonden en worden in het ziekenhuis behandeld. Ook een beveiliger is aangevallen bij de vechtpartij. Hij probeerde de ruziemakers uit elkaar te halen. De politie heeft tot nu toe één persoon aangehouden voor betrokkenheid bij de vechtpartij, een 25-jarige bewoner van het azc.

Overlast door ‘veiligelanders’

Het asielzoekerscentrum in Budel is gevestigd in een voormalige kazerne. Sinds 2014 wordt het gebruikt door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Er verblijven zo’n twaalfhonderd mensen in het azc, waar plaats is voor vijftienhonderd mensen.

Vorig jaar oktober was er ook een vechtpartij in dit azc. Daarbij raakte een man zwaargewond. Winkeliers in de gemeente Cranendonck, waar Budel onder valt, klaagden over overlast. Burgemeester Roland van Kessel zei vorig jaar dat zo’n vijftig zogeheten ‘veiligelanders’ de meeste overlast veroorzaken.

Asielzoekers uit landen waarnaar zij zonder gevaar kunnen terugkeren, worden bestempeld als ‘veiligelanders’. Zij maken vaak geen kans op een verblijfsvergunning in Nederland, maar ze uitzetten is lastig.

Aantal incidenten in azc’s neemt flink toe

Het aantal incidenten in Nederlandse azc’s is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. In 2019 waren er ruim 17.000 incidenten in azc’s in Nederland, in 2015 zijn ruim 8.000 incidenten gemeld. Onder een incident wordt verstaan een overtreding van de huisregels, brandstichting, geweldpleging of hongerstaking.

Verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) beloofde ‘strenge maatregelen’ naar aanleiding van het toegenomen aantal incidenten. Zij noemde overlast van asielzoekers ‘in alle vormen onacceptabel’.

Broekers-Knol neemt extra maatregelen

Begin juli maakte de staatssecretaris bekend dat asielzoekers die overlast veroorzaken een zogenoemde time-out kunnen krijgen: ‘de overlastgever krijgt dan minimale voorzieningen, maar wordt nog wel voorzien van opvang en de belangrijkste levensbehoeften.’

Het leefgeld van de overlastgever wordt tijdelijk stopgezet en de persoon wordt  in een ‘sobere leefruimte’ geplaatst. Ook kan extra beveiliging worden ingeschakeld. Asielzoekers krijgen te maken met deze sancties als zij bijvoorbeeld agressief zijn of geweld gebruiken tegen medebewoners of tegen medewerkers van het COA.

Weglopers uit aso-azc

Tot vorig jaar waren in Amsterdam en Hoogeveen twee ‘aso-azc’s’ ingericht. Speciale opvangcentra voor asielzoekers die grote problemen veroorzaakten. In oktober sloot burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) de vestiging in Amsterdam. Volgens haar zou dit azc maar twee jaar open blijven.

Vorige week bleek dat de helft van de asielzoekers wegloopt uit het speciale azc in Hoogeveen. Het COA weet niet waar zij naar toegaan. De weglopers zijn niet meer welkom in gewone azc’s en verdwijnen waarschijnlijk in de illegaliteit of gaan naar het buitenland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.