Premium Lock Scène na scène ontwikkelt CDA-strijd zich als een soap

11 juli 2020Leestijd: 4 minuten

De verkiezing van een nieuwe CDA-leider begint trekjes te krijgen van een spannende film waarvan de afloop steeds moeilijker valt te voorspellen.

Het CDA ontpopt zich als de enige partij waar nog wat te kiezen valt en de interne democratie floreert. Dat is andere koek dan de PVV, die niet eens leden heeft, en D66, dat bij de geboorte voor directe democratie was, maar van dat ideaal steeds verder afdrijft. CDA-partijvoorzitter Rutger Ploum wees hier trots op bij de bekendmaking van de uitslag van de (eerste) stemming voor de nieuwe leider. Een uitslag die dus nog even uitblijft.

De CDA’ers moeten opnieuw achter hun computer om te stemmen. De leden kozen immers niet in meerderheid voor minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, die 48,7 procent van de stemmen vergaarde. Parlementariër Pieter Omtzigt scoorde 39,7 procent, bij een opkomst van 66 procent. Meer dan de opkomst bij alle recente verkiezingen van Provinciale Staten, waarbij enige relativering past omdat de CDA-leden er niet de deur voor uit hoefden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw