Lijsttrekkersstrijd Premium Corner

Scène na scène ontwikkelt CDA-strijd zich als een soap

11 juli 2020Leestijd: 4 minuten

De verkiezing van een nieuwe CDA-leider begint trekjes te krijgen van een spannende film waarvan de afloop steeds moeilijker valt te voorspellen.

Het CDA ontpopt zich als de enige partij waar nog wat te kiezen valt en de interne democratie floreert. Dat is andere koek dan de PVV, die niet eens leden heeft, en D66, dat bij de geboorte voor directe democratie was, maar van dat ideaal steeds verder afdrijft. CDA-partijvoorzitter Rutger Ploum wees hier trots op bij de bekendmaking van de uitslag van de (eerste) stemming voor de nieuwe leider. Een uitslag die dus nog even uitblijft.

De CDA’ers moeten opnieuw achter hun computer om te stemmen. De leden kozen immers niet in meerderheid voor minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, die 48,7 procent van de stemmen vergaarde. Parlementariër Pieter Omtzigt scoorde 39,7 procent, bij een opkomst van 66 procent. Meer dan de opkomst bij alle recente verkiezingen van Provinciale Staten, waarbij enige relativering past omdat de CDA-leden er niet de deur voor uit hoefden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.