Premium Lock Drugscriminelen leggen eigen advocaten ‘boetes tot 15.000 euro’ op bij verloren zaak

08 juli 2020Leestijd: 5 minuten
Politie is aanwezig aan de Tt. Melissaweg in Amsterdam-Noord waar bij een schietincident de 41-jarige Reduan B., de broer van de kroongetuige Nabil B. - ANP

De huidige drugsmaffia oefent zware druk uit op raadslieden. De ontslagen advocaat van kroongetuige Nabil B. zegt dat zijn cliënt hem bedreigde. Na de moord op diens raadsman Derk Wiersum zijn veel advocaten bang. Criminelen leggen forse ‘boetes’ op als ze een zaak verliezen, schrijft Gerlof Leistra.

Vlak na de moord op Derk Wiersum, op 18 september 2019, zeiden veel strafadvocaten doodsbang te zijn. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij, die heeft verklaard dat drugsbaron Ridouan Taghi opdrachtgever was van een reeks liquidaties. ‘18/9’ illustreerde de macht en gewetenloosheid van de drugsmaffia. De angst lijkt gegrond. Advocaten worden door hun eigen klanten bedreigd. Ze moeten een ‘boete’ betalen als ze een zaak hebben verloren. Een ingewijde zegt bedragen te horen tot 15.000 euro.

De drugsmaffia heeft advocaten aan de leiband. Die worden bijvoorbeeld onder druk gezet om informatie te verzamelen als cliënten nog in beperking zitten en geen contact met de buitenwereld mogen hebben. Tegen de beroepsregels in laten ze zich gebruiken als boodschappers.

Onlangs raakte advocaat Khalid Kasem in opspraak, omdat hij in 2015 informatie gelekt zou hebben naar de organisatie van Taghi. Hij ontkent, maar het onderzoek door de Orde van Advocaten is nog niet afgerond. In het lopende onderzoek tegen Taghi zijn meer vragen gerezen over de dubieuze rol van raadslieden, zeggen betrokkenen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw