Verhaal van de Dag Premium Corner

Drugscriminelen leggen eigen advocaten ‘boetes tot 15.000 euro’ op bij verloren zaak

08 juli 2020

De huidige drugsmaffia oefent zware druk uit op raadslieden. De ontslagen advocaat van kroongetuige Nabil B. zegt dat zijn cliënt hem bedreigde. Na de moord op diens raadsman Derk Wiersum zijn veel advocaten bang. Criminelen leggen forse ‘boetes’ op als ze een zaak verliezen, schrijft Gerlof Leistra.

Vlak na de moord op Derk Wiersum, op 18 september 2019, zeiden veel strafadvocaten doodsbang te zijn. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij, die heeft verklaard dat drugsbaron Ridouan Taghi opdrachtgever was van een reeks liquidaties. ‘18/9’ illustreerde de macht en gewetenloosheid van de drugsmaffia. De angst lijkt gegrond. Advocaten worden door hun eigen klanten bedreigd. Ze moeten een ‘boete’ betalen als ze een zaak hebben verloren. Een ingewijde zegt bedragen te horen tot 15.000 euro.

De drugsmaffia heeft advocaten aan de leiband. Die worden bijvoorbeeld onder druk gezet om informatie te verzamelen als cliënten nog in beperking zitten en geen contact met de buitenwereld mogen hebben. Tegen de beroepsregels in laten ze zich gebruiken als boodschappers.

Onlangs raakte advocaat Khalid Kasem in opspraak, omdat hij in 2015 informatie gelekt zou hebben naar de organisatie van Taghi. Hij ontkent, maar het onderzoek door de Orde van Advocaten is nog niet afgerond. In het lopende onderzoek tegen Taghi zijn meer vragen gerezen over de dubieuze rol van raadslieden, zeggen betrokkenen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.