Luchtvaart

Wie reist vanuit New Delhi kan op Schiphol zo doorlopen

23 juni 2020

In Brazilië en India neemt het aantal coronabesmettingen explosief toe. Toch vertrekken vanuit die landen nog steeds commerciële vluchten naar Nederland. Vier vragen en antwoorden.

Mag iedereen zomaar Nederland in komen?

Nee. Er geldt nog steeds een inreisverbod. Alleen reizigers met een Nederlands paspoort en reizigers afkomstig uit Schengenlanden (waaronder Italië) mogen Nederland in. Inwoners van niet-Schengenlanden mogen overigens wel via Schiphol doorreizen naar een ander land.

Schiphol houdt een lijst bij met alle locaties waarvandaan en waarnaartoe er wordt gevlogen. Op die lijst staat een aantal opvallende bestemmingen.

Zo wordt er gevlogen vanuit Rio de Janeiro en Sao Paulo (Brazilië), Sjanghai en Xiamen (China), Teheran (Iran) en Singapore. India staat niet op de lijst, maar op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat bij het reisadvies voor India een lijst met commerciële vluchten vanuit India naar Nederland.

Artikel gaat verder onder de tabel:

Datum Vlucht Maatschappij
23 juni 2020 Mumbai Amsterdam KLM
24 juni 2020 Delhi Amsterdam KLM
24 juni 2020 Bangalore  Paris Air France
25 juni 2020 Mumbai  Amsterdam KLM
26 juni 2020 Delhi Amsterdam KLM
27 juni 2020 Mumbai Amsterdam KLM
27 juni 2020 Delhi Amsterdam KLM
29 juni 2020 Delhi Amsterdam KLM
29 juni 2020 Mumbai Amsterdam KLM
29 juni 2020 Bangalore Paris Air France
30 juni 2020 Delhi Paris Air France
30 juni 2020 Mumbai Amsterdam KLM

Ter illustratie: vrijdag 26 juni kwam een vlucht aan vanuit Sao Paulo (07.35 uur), Rio de Janeiro en New Delhi (beide 08.05 uur).

In het vliegtuig geldt de anderhalvemeter-regel niet. Reizigers die Nederland binnenkomen vanuit zogeheten hoogrisicogebieden (uitgelegd onder punt 4) moeten een gezondheidsverklaring invullen. Dat stelt niet heel veel voor. Reizigers moeten invullen of zij hoestklachten, ademhalingsproblemen of koorts hebben. Ook moeten zij hun gegevens achterlaten, zodat makkelijk contact kan worden opgenomen als achteraf blijkt dat iemand aan boord besmet was.

De belangrijkste wapens tegen een tweede golf van het coronavirus zijn testen en bron- en contactonderzoek

GGD

Lees hier het verhaal van de week

Daarnaast wordt vertrouwd op het dragen van mondkapjes en het luchtfilteringssysteem in het vliegtuig.

Er is bij aankomst in Nederland geen controle van de lichaamstemperatuur. ‘Het oordeel van deskundigen van het RIVM is: dat doen wij niet,’ zegt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). ‘Een temperatuurmeting zegt niet zoveel. Je kunt ook corona hebben zonder koorts. En als je paracetamol slikt, gaat je koorts omlaag. Voor ons heeft het niet zoveel toegevoegde waarde.’

Air France en Singapore Airlines hebben wel temperatuurcontroles ingevoerd. Wie een lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden heeft, mag niet aan boord van een Air France-toestel. Wie vliegt met Singapore Airlines mag niet aan boord met een lichaamstemperatuur hoger dan 37,5 graden. Air Canada voert ook een temperatuurcontrole uit bij de check in. Iedere reiziger met een lichaamstemperatuur boven de 37,5 graden mag niet aan boord.

Sommige vliegvelden, zoals London Heathrow, Puerto Rico’s San Juan Airport, and Paine Field – een vliegveld in Seattle – gebruiken warmtecamera’s om groepen reizigers te scannen op koortsachtige temperaturen.

Hoe is de situatie nu in India?

India meldde maandag een recordaantal van 15.000 nieuwe coronabesmettingen op één dag. Dat brengt volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid het totaal in India op meer dan 425.000. Daarmee is India, na de Verenigde Staten, Brazilië en Rusland, het land met de meeste COVID-19-patiënten.

Bijna 15.000 inwoners van India zijn overleden aan de ziekte, maar het werkelijke aantal doden en besmette personen wordt veel hoger geschat. Er zijn immers onvoldoende beschikbare testen en problemen met het bijhouden van de cijfers.

De Duitse ambassade heeft inmiddels Duitse burgers in de hoofdstad New Delhi gewaarschuwd dat de ziekenhuizen overvol dreigen te raken. Die zouden geen plaats meer hebben voor Duitsers als die moeten worden opgenomen. Eerder riep Ierland zijn burgers op het land te verlaten wegens de beperkte beschikbaarheid van ziekenhuisbedden.

Wat is de situatie in Brazilië?

Het totaalaantal besmettingen in Brazilië is inmiddels 1 miljoen gepasseerd. Het aantal coronadoden staat op ruim 50.000. Dat maakt Brazilië na de Verenigde Staten tot het land met het hoogste aantal dodelijke slachtoffers door het virus.

Maandag zijn ruim 21.000 nieuwe besmettingsgevallen gemeld, en 650 doden. Ook in Brazilië is het werkelijke aantal besmettingen hoger. In het land worden weinigen op het virus getest.

Vijf vragen over de Braziliaanse president: Bolsonaro steeds verder in het nauw

Toch wuift president Jair Bolsonaro de kritiek aan zijn adres weg. Over de coronadoden zei hij vorige maand: ‘Nou en? Wat kan ik eraan doen? Mijn tweede naam is Messias, maar ik kan geen wonderen verrichten.’ Bolsonaro verwacht dat de economische schade vele malen erger zal zijn dan de schade die wordt aangericht door het virus.

Braziliaanse steden en provincies begonnen eerder deze maand met het versoepelen van de strenge maatregelen die het virus moesten beteugelen. Zo mogen in Sao Paulo de winkels en winkelcentra weer vier uur per dag open.

Artikel gaat verder onder de video:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In Brazilië gaan steeds meer stemmen op om een afzettingsprocedure tegen de president te beginnen. Ook een machtsgreep door het leger is niet uitgesloten. Uitgerekend de zoon van Bolsonaro zei daarover: ‘Het is niet langer de vraag of, maar wanneer het gaat gebeuren.’ Van die mededeling gaat een dreiging uit: mocht het Hooggerechtshof, of de oppositie in het Congres, de positie van de president in gevaar brengen, dan staat het leger klaar om in te grijpen.

Bolsonaro, zelf een oud-militair, stelde de afgelopen tijd steeds meer legerleiders aan als minister. Inmiddels bekleden die 10 van de 22 posten. Ook het ministerie van Gezondheid wordt geleid door een generaal.

Moeten reizigers uit India en Brazilië verplicht in quarantaine?

Nee. Op de site met het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat reizigers die naar Nederland komen de lijst van de Europese luchtvaartautoriteit EASA moeten bekijken. Daarop staan alle vliegvelden in gebieden met een hoog risico op besmetting.

Lees meer over de aanpak van het coronavirus: Vier landen met een heel andere corona-aanpak dan Nederland

Staat het vliegveld op deze lijst, dan is het dringende advies om na terugkomst veertien dagen in quarantaine te gaan. Maar dat is een advies. Naleving wordt niet gecontroleerd, laat staan dat er een sanctie volgt als de reiziger zich er niet aan houdt. In theorie kunnen reizigers dus zo doorlopen op Schiphol.

Opvallend is dat het internationale vliegveld Indira Gandhi International Airport in New Delhi niet op de lijst staat. Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) heeft vliegvelden in zes Indiase provincies aangemerkt als risicovol. Het gaat om Gujarat, Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan, Tamil Nadu en Uttar Pradesh.

Mumbai ligt in de deelstaat Maharashstra. Maar New Delhi is een apart geval en onderdeel van Delhi. Delhi (ook wel National Capital Territory of Delhi) is een union territory en valt niet onder een provincie/staat.

Zo bezien valt het vliegveld van New Delhi dus niet onder een hoogrisicogebied en krijgen reizigers geen advies om in quarantaine te gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.