Belastingdienst

Hugo de Jonge te snel met fiscale toezegging zorgbonus

26 juni 2020Leestijd: 2 minuten

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) heeft te overhaast toegezegd dat een bonus voor zorgmedewerkers belastingvrij is. Nu moet het ministerie van Financiën met grote spoed nieuwe wetgeving invoeren om die toezegging fiscaal mogelijk te maken. Bovendien krijgt de Belastingdienst er een uitvoeringsprobleem bij.

Medewerkers in de zorg, van chirurg tot schoonmaker, en van werknemer tot zelfstandig ondernemer (zzp’er), kunnen in oktober een bonus van 1.000 euro netto krijgen uitgekeerd door hun werkgever of opdrachtgever als zij in deze periode ‘direct of indirect de effecten van corona hebben ondervonden’.

Dat schreef minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Diezelfde Tweede Kamer had de minister om deze bonus gevraagd, met als uitgangspunt ‘dat een dergelijke beloning rechtvaardig, evenwichtig en goed uitvoerbaar moet zijn’.

Inkomen omhoog? Dan gaan toeslagen omlaag

Maar een goed uitvoerbare bonus is in het huidige belastingstelsel nauwelijks te realiseren. Een bonus betekent meer inkomen, en meer inkomen betekent al snel een lagere zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag. Onder aan de streep houdt de zorgmedewerker in veel gevallen dan weinig over van de bonus. Algauw begon de oppositie over die misstand te twitteren. En De Jonge twitterde terug:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De minister liet als de wiedeweerga weten dat de bonus geen invloed heeft op de toeslagen. Navraag bij het ministerie van Volksgezondheid leert dat dit voor werknemers daadwerkelijk het geval is – de bonus wordt netto uitgekeerd via de zogeheten werkkostenregeling: de werkgever betaalt de belasting, en voor de toeslagen telt de bonus dan niet mee.

Nieuwe fiscale regels voor de zzp’er

Maar voor zzp’ers geldt die werkkostenregeling niet. En de fiscale wetgeving bevat geen mogelijkheid om een bonus aan zzp’ers uit te keren zonder dat dit invloed heeft op de hoogte van toeslagen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid keert de opdrachtgever de bonus uit aan de zzp’er, maar de fiscale regels moeten de komende tijd nog worden uitgewerkt.

De bal ligt nu bij het ministerie van Financiën. Daar moeten de belastingambtenaren met grote spoed aan de slag om nieuwe fiscale regels voor de zzp’er op te stellen. Om de bonus per oktober te kunnen uitkeren, moet wetgeving voor die tijd zijn ingevoerd. Ook de Belastingdienst zal zijn ICT-systemen hierop binnenkort moeten aanpassen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.