Black Lives Matter

Jetten wil boetes van 10.000 euro en beeldenstorm in omringende landen

10 juni 2020Leestijd: 4 minuten

D66 wil forse boetes voor racisme en rapper Akwasi gaat aangifte doen van bedreiging na zijn toespraak op de Dam vorige week maandag. Ruim twee weken na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door politiegeweld is het racismedebat ook in Nederland onverminderd fel. Vier ontwikkelingen op een rij.

Jetten wil forse boetes

D66-leider Rob Jetten plaatste maandag een video waarin hij stelt dat Nederlanders van kleur of elke Nederlander met een niet-Nederlandse achternaam iedere dag te maken hebben met racisme.

‘En het maakt me boos dat je, omdat je anders bent in dit land met 2-0 achterstand begint.’ Volgens Jetten maakt de groep minder kans op een baan of een huis. Hij begrijpt dan ook goed dat mensen de straat op zijn gegaan om te demonstreren tegen racisme in Nederland. ‘Racisme verdwijnt alleen als we ertegen opstaan.’

Het draadje van streber Jetten breekt, schreef Eric Vrijsen in een commentaar

Maar volgens Jetten is ook politieke actie nodig en daarom komt hij met een paar voorstellen. ‘D66 wil torenhoge boetes voor racisme op de woningmarkt of de arbeidsmarkt. Als er sprake is van racisme bij makelaars of uitzendbureau’s moeten die boetes oplopen tot 10.000 euro.’

Jetten wil ook een politie waarbij racisme geen plaats kent. Er moet een verbod komen op de nekklem en de aanstelling van speciale discriminatierechercheurs. Alleen zo kan het gif uit de samenleving verdreven worden, besluit Jetten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Beeldenstorm in omringende landen

Een standbeeld van Koning Leopold II in het Belgische Ekeren is dinsdag door de gemeente weggehaald.⁠ Dat gebeurde uit voorzorg; zondag dumpten actievoerders in Bristol het standbeeld van slavenhandelaar Edward Colston in de haven.⁠

Leopold II is omstreden. Hij regeerde van 1885 tot 1908 over de Onafhankelijke Congostaat, nu de Democratische Republiek Congo, waar hij de Congolese bevolking tot slaaf maakte om op zijn plantages te werken. Hij voerde een regime van moordpartijen, ontvoeringen, martelingen, verkrachtingen en onthoofdingen. Werkten de slaven niet hard genoeg, dan werd hun hand afgehakt.

De beelden van Leopold II staan door heel België en zijn al jaren onderwerp van hevige discussie. Door de demonstraties in Europa en Amerika is  de roep om verwijdering opnieuw opgelaaid.

Zeker drie Leopold II-beelden werden in het weekend weggehaald. Het nu verwijderde beeld in Ekeren werd vorige week met rode verf beklad en enkele dagen later in brand gestoken. De Brussels Times meldt dat het standbeeld volgens de planning in 2023 zou worden verwijderd omdat het gebied gerenoveerd zou worden, maar het is nu niet meer duidelijk of het beeld terugkomt.⁠

Aangifte door en tegen Akwasi

Bij de Amsterdamse politie is aangifte gedaan tegen rapper Akwasi vanwege zijn toespraak bij het anti-racismeprotest op de Dam, vorige week maandag. De rapper gaat zelf ook aangifte doen van bedreigingen die hij kreeg na het protest.

Er is aangifte tegen Akwasi gedaan van het aanzetten tot haat en geweld, laat de politie weten.

Tijdens de toespraak zei de rapper dat hij als hij in november een Zwarte Piet zou zien hij die ‘hoogstpersoonlijk op zijn gezicht zou trappen’. Het OM onderzoekt nu of de uitlatingen strafbaar waren.

Het management van Akwasi heeft vertrouwen in een goede afloop. ‘Volgens het juridisch advies dat we hebben ingewonnen, hebben wij niets strafbaars gedaan,’ laat Akwasi’s manager Aldo Bruining weten aan de NOS. 

Minderheid wil Halsema’s aftreden

Bijna vier op tien Nederlanders (39 procent) vinden dat De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema moet aftreden, 45 procent vindt van niet en 16 procent weet het niet. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O research dinsdag onder ruim 3.100 Nederlanders.

Van de Amsterdammers vindt 22 procent dat burgemeester Halsema moet aftreden, 70 procent vindt van niet. Dat betekent dat er zowel in Amsterdam als in de rest van Nederland geen meerderheid is voor het aftreden van Halsema.

Lees ook de column van Philip van Tijn: Is Femke Halsema een bestuurder of een volksvertegenwoordiger?

Bijna negen op de tien Nederlanders (86 procent) vinden dat burgemeester Halsema wel iets te verwijten valt. Ook van de Amsterdammers vindt een ruime meerderheid (78 procent) dat.

De belangrijkste verwijten van de ondervraagden zijn:

  • De als naïef beoordeelde inschatting dat er slechts enkele honderden demonstranten zouden komen opdagen
  • Het feit dat ze niet ingreep, volgens velen had dit wel gekund
  • De schijn dat ze niet boven de partijen stond, eerder leek ze aan de kant van de demonstranten te staan
  • De schijn dat ze de inhoud van de demonstratie belangrijker vond dan de gezondheid
  • Dat ze het met dit laatste lastig maakt voor anderen (mensen in de zorg, handhavers, winkel- of horeca-ondernemers) wel de 1.5 meter afstand te handhaven
  • De schijn dat ze de verantwoordelijkheid probeerde af te schuiven op minister Grapperhaus

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.