Verhaal van de Dag

De coronasamenleving: op school 1,5 meter, op het terras dicht op elkaar

27 mei 2020Leestijd: 2 minuten

De regels voor de coronosamenleving laten nogal wat ruimte voor eigen invulling. Ook mag de een wel wat de ander niet mag. Waar zitten de knelpunten in de versoepeling?

Op 1 juni om 12 uur gaan, om premier Mark Rutte te parafraseren, heel veel loketten tegelijk open. Na het voorzichtige begin met de basisscholen in halve bezetting, mag er vanaf Tweede Pinksterdag ineens veel meer.

Na bekendmaking van de versoepeling zijn in tal van sectoren werkgevers, zzp’ers, schoolbesturen weer naar de tekentafel gegaan om uit te pluizen wat die versoepeling voor hun specifieke situatie betekent. En burgers kijken ook vooruit naar activiteiten die weer binnen handbereik komen.

Eigen verantwoordelijkheid, zegt de minister

In de praktijk blijken nogal wat regels in de ene sector anders in praktijk te worden gebracht dan in de andere. Zo is er de heldere richtlijn dat iedereen 1,5 meter afstand moet houden tot een ander. Dat maakt een eind aan de verwarrende situatie rond samenscholingen, waarbij het voor velen onduidelijk was of je nu met drie mensen bij elkaar mocht zijn of niet als je 1,5 meter afstand hield.

Maar het wordt toch weer schimmig door de uitzonderingen die worden gemaakt. In de horeca mogen mensen uit één huishouden wel dichter bij elkaar zitten, en uit het protocol dat Koninklijk Horeca Nederland opstelde bleek zelfs dat twee mensen die geen huishouden vormen dichter bij elkaar mogen zitten.

Handhaving bij drie personen

Minister van Justitite Ferd Grapperhaus meldde daarover dat dat een erg vrije interpretatie is. De regel is: 1,5 meter afstand voor iedereen die geen huishouden vormt, maar erkende hij, er wordt pas gehandhaafd vanaf drie personen.

Zo zijn er meer knelpunten in de nieuwe regels, onder rond het vervoer van leerlingen naar scholen, de eisen aan checkgesprekken en de vraag of er zicht wordt gehouden op de deelnemers aan bijeenkomsten van maximaal dertig, en vanaf 1 juli, maximaal honderd personen.

Lees de verhalen ‘Getrouwtrek over de regels‘ en ‘Wat gaat er vanaf 1 juni veranderen‘ uit Elsevier Weekblad:

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.