Verhaal van de Dag

Nederland zet eerste stap versoepeling lockdown ondanks ‘tweede-golfvrees’

11 mei 2020Leestijd: 3 minuten

Met de heropening van basisscholen, kappers en een proefbezoekregeling voor verpleeghuizen begint maandag 11 mei in Nederland de nieuwe fase in de strijd tegen het coronavirus. Het gedwongen thuisblijven is voorbij, maar Nederlanders moeten volgens het kabinet drukke plekken blijven vermijden. Alleen zo zou een tweede coronagolf worden vermeden.

Al na middernacht werden de eerste mensen geknipt in kapperszaken in Maastricht en Den Bosch. Kappers en andere contactberoepen, zoals nagelsalons en rij-instructeurs, moesten vanaf 16 maart stoppen met werken. Voor de hervatting van de werkzaamheden gelden nieuwe regels. Zo mag er alleen op afspraak worden gewerkt en moet er worden gevraagd naar de gezondheid van klant.

Basisscholen voor de helft open

Leerlingen van basisscholen volgen ook voor het eerst in bijna twee maanden weer een les in het klaslokaal. Basisscholen mogen vanaf vandaag het onderwijs hervatten voor de helft van het aantal leerlingen per klas. Scholen bepalen zelf hoe zij de kinderen de lesdagen laten afwisselen.

Ook bepalen de scholen zelf tot hoever ouders hun kind naar school kunnen brengen en maken zij zelf eventuele looproutes over het schoolplein. Onderling hoeven de kinderen geen anderhalve meter afstand te houden, maar wel tot hun leraren en andere personeel.

Over de verspreiding van het coronavirus bij kinderen is veel onduidelijk. Zo zouden kinderen het virus mogelijk wel verspreiden, maar daar zelf niet of nauwelijks ziek van worden.

In het Radio 1 Journaal zei minister van Onderwijs Arie Slob van de ChristenUnie dat de situatie kan veranderen: ‘We blijven het de komende tijd volgen, of het nog steeds verantwoord is dat die ruimte er is.’ Mocht de capaciteit in de zorg voldoende blijven, dan gaan middelbare scholen vanaf 1 juni weer open.

Bezoekproef verpleeghuizen

In 25 verpleeghuizen begint maandag ook een proef met het ontvangen van bezoek. Per GGD-regio mag één verpleeghuis de deuren openen voor individuele bezoekers aan de ouderen. De bezoeker moet strikte hygiëneregels opvolgen en anderhalve meter afstand houden.

In verpleeghuizen stierven de afgelopen maanden honderden ouderen, vermoedelijk aan het coronavirus. Sinds 20 maart mag er geen bezoek meer langskomen. Dat zorgt voor eenzaamheid onder de ouderen in de instellingen. Het verbod geldt tot minimaal 20 mei.

Angst voor tweede golf ondanks rust op IC

Nu Nederland de coronaregels versoepelt, wordt gespannen gekeken naar de capaciteit op de intensive care. Zondagavond was die voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis op het normale niveau. 507 coronapatiënten lagen zondagavond op de intensive care, net als 418 niet-coronapatiënten. Nederland had onder normale omstandigheden 1.100 IC-bedden beschikbaar.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Viroloog Anne Wensing waarschuwde zondagavond in talkshow Op1 voor een tweede coronagolf als Nederlanders te laks met de regels omgaan. Over mensen die afgelopen weekeinde drukke plekken bezochten zei ze: ‘Je zou eigenlijk willen dat je die mensen mee had kunnen nemen, hand in hand, om op de IC’s en de coronacohortafdelingen te lopen en te zien wat een drama zich daar heeft voltrokken.’

Afgelopen weekeinde waren de treinen naar het strand bij Zandvoort overvol. Vrijdag 8 mei had premier Mark Rutte (VVD) mensen nog opgeroepen hun eigen verantwoordelijkheid te nemen: ‘We zijn geen kinderspeeltuin.. Ook zei Rutte dat hij niet ‘de baas wil spelen hier, zo ben ik ook niet’. De politie heeft in totaal 8.800 boetes uitgedeeld aan mensen die de coronaregels overtraden sinds de invoering van die regels.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.