Nazi-uitingen in appgroep: JOVD’ers geschorst, CDA-raadslid stapt op

13 mei 2020Leestijd: 3 minuten
JOVD kantoor. Foto: ANP

Na nazistische uitingen rond een congres van de JOVD, de jongerenafdeling van de VVD, heeft het bestuur twee leden geschorst en is een bestuurslid van de afdeling Amsterdam onder druk opgestapt. Tijdens feestelijkheden op het Jubileumcongres, vorig jaar oktober in Amersfoort, zouden jolige JOVD’ers en niet-leden de Hitlergroet hebben gebracht. Een CDA-raadslid in Lopik is opgestapt nadat bekend werd dat hij in een appgroep een foto deelde waarop FVD-leider Thierry Baudet aan een galg hing.

Secretaris Tim Sikkema en woordvoerder Wilbert Frieling willen niet reageren op de informatie waarover Elsevier Weekblad beschikt. Sikkema zegt dat hij in het JOVD-bestuur niet degene is die er mededelingen over kan doen. Frieling zegt dat hij uit oogpunt van ‘de privacy van de betrokkenen’ geen inlichtingen kan geven.

Volgens bronnen van Elsevier Weekblad had er in de marge van het lustrumcongres van de JOVD een wansmakelijke vertoning plaats waarbij JOVD’ers de Hitlergroet brachten. In een Whatsappgroep werden foto’s gedeeld met allerlei nazistische en fascistische parafernalia.

Hierna werden twee leden geschorst, van wie een voor de duur van een half jaar met twee maanden voorwaardelijk. Een van de bestuursleden van het JOVD-bestuur Amsterdam en omstreken zou vanwege het incident zijn functie hebben neergelegd.

Doodsbedreigingen tegen Thierry Baudet

Ook een bestuurslid van het CDJA, Hugo Westerlaken, tevens raadslid in de Utrechtse plattelandsgemeente Lopik, zou hebben deelgenomen in de omstreden appgroep. Hij zou een afbeelding hebben geplaatst van Baudet aan de galg en maakte woensdagmiddag 13 mei bekend dat hij opstapt als raadslid via een bericht op LinkedIn:

Het CDA reageert als volgt:

De gezamenlijke besturen (CDA-fractie Lopik, CDA afdeling Lopik, Provinciaal Bestuur CDA Utrecht, Dagelijks Bestuur CDJA, Landelijk Bestuur CDA) zien het besluit van dhr Westerlaken als terecht en ook de enige optie nadat ze bekend werden met deze appjes. ‘Dit is niet zoals we Dhr. Westerlaken kennen in zijn optreden binnen de fractie en in de raad. Inhoudelijk staan de berichten zover af van het CDA-gedachtegoed, dat hij onze partij niet langer kan vertegenwoordigen. We keuren dit gedrag af en vragen aan de integriteitscommissie om onderzoek te doen naar zijn handelen’.

In een verklaring zegt het JOVD-bestuur dat in de Whatsapp-groep van JOVD-leden ook ‘onbekende externen’ hebben deelgenomen. ‘Binnen enkele minuten zijn onacceptabele en uiterst ongepaste afbeeldingen in de groep gedeeld. Om deze reden is de groep toentertijd binnen ongeveer een kwartier na het rondgaan van dergelijke berichten opgeheven door de huidige landelijk vicevoorzitter.  heeft laten maken. De appgroep heeft niet langer dan enkele uren bestaan.’

De Telegraaf  berichtte woensdagochtend over wansmakelijke afbeeldingen in een groepsapp van JOVD-leden bij gelegenheid van het lustrumcongres in Amersfoort. De jongerenafdeling van de VVD vierde daar het 70-jarig bestaan.

Ongeveer 200 JOVD’ers waren aangesloten bij een app-groep waar plaatjes werden gedeeld en waar doodsbedreigingen tegen Thierry Baudet werden geuit: ‘Hop hop, hop, Baudet die hang je op.’ Er was ook een bewerkte foto van Geert Wilders in het bruine uniform van de partij van Hitler. Op de achtergrond hing de hakenkruisvlag.

Walging

In de app-groep werd ook met walging gereageerd op nazi-plaatjes, onder meer van Hitler met een groot aantal vrouwelijke aanhangers en het logo van de SS. In de krant noemt het JOVD-bestuur de berichten ongepast en onacceptabel. Een aantal JOVD’ers zou hierop ‘stevig zijn aangesproken’.

Volgens informatie van Elsevier Weekblad greep het JOVD-bestuur in met schorsingen en werd ten minste één afdelingsbestuurder onder druk gezet om af te treden. Die zaak werd maandenlang stilgehouden, maar kwam aan het rollen na een eerdere publicatie van HP/De Tijd over nazistische en antisemitische uitingen in een appgroep van FVD’ers.