Griekenland

Moet Nederland 2.500 migrantenkinderen ophalen?

23 april 2020

De asielproblematiek gaat ook tijdens de coronacrisis door. Het grootste deel van de asielmisdaden wordt gepleegd door veiligelanders en tientallen politici roepen op om 2.500 migrantenkinderen op te halen uit het Griekse eiland Lesbos. Vier ontwikkelingen in het asieldebat.

Asielcijfers sinds coronauitbraak

Sinds de eerste coronabesmetting werd vastgesteld op 27 februari is de asielinstroom naar Nederland aanzienlijk gedaald. In die week stond de asielinstroom nog op 500. Nu is dat gedaald naar 100 per week.

De asielinstroom bestaat uit eerste asielaanvragen, herhaalde asielaanvragen, hervestiging (Nederland nodigt elk jaar ongeveer 500 vluchtelingen uit om zich in ons land te vestigen), herplaatsing en nareizigers.

Oproep

Tientallen politici, bestuurders, mediapersoonlijkheden en gemeenten roepen het kabinet donderdag op om een deel van de kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen te halen en opvang te bieden. In NRC staat vandaag een paginagrote advertentie. Het gaat om kinderen die zonder ouder in het kamp zitten.

Lees ook dit commentaar van René van Rijckevorsel:

Stop criminele asielzoekers aan buitengrens én versober opvang

‘Griekenland stuurde zeven maanden geleden een noodkreet naar de lidstaten van de Europese Unie: neem alstublieft een groep van 2.500 kinderen over die zonder familie vastzitten in de overvolle vluchtelingenkampen,’ staat in de brief. ‘Deze kinderen – uit landen als Afghanistan en Syrië – zijn zeer kwetsbaar en hebben een veilige plek nodig. Deze noodkreet van de Griekse regering is door de coronacrisis alleen maar urgenter geworden. De situatie in de kampen is volgens artsen potentieel catastrofaal.’

Elf Europese landen hebben volgens de briefschrijvers gehoor gegeven aan de oproep. De evacuatie is begonnen en de eerste kinderen zijn vorige week overgebracht naar Luxemburg en Duitsland.

Onder de brief staan een groot aantal bekende namen uit de politiek zoals ex-burgemeester van Amsterdam Job Cohen, oud-minister en partijleider van de VVD Ed Nijpels, oud minister en partijleider van D66 Jan Terlouw, oud-PvdA-minister Jet Bussemaker en Herman Wijffels (CDA).

Lees het opiniestuk van Gertjan van Schoonhoven nog eens terug: Gaat Den Haag eindelijk iets doen tegen criminele asielzoekers?

Maar ook de Denker des Vaderlands Daan Roovers, presentator Annemiek Schrijver en Saïd Bouharrou, vice-voorzitter Raad voor Marokkaanse Moskeeën Nederland.

Ook een aantal gemeentes heeft de oproep ondertekend, zoals Amsterdam, Den Haag, Nijmegen, Utrecht, Groningen, Leiden, Arnhem, Tilburg, Zwolle en Haarlem.

In oktober is al eens een oproep gedaan vanuit Griekenland, maar daar werd door Nederland geen gehoor aan gegeven.

Migranten beschoten op Lesbos

Op het Griekse Lesbos wordt de situatie steeds nijpender. Daar werden twee migranten – een Iraniërs en een Afghaan – beschoten met een jachtgeweer, meldden autoriteiten donderdag. Het tweetal overtrad de quarantaineregels door het vluchtelingenkamp te verlaten waar zij verblijven.

Kort na het incident meldden de mannen zich bij de medische post van het kamp met schotwonden. In het ziekenhuis bleek dat ze niet ernstig gewond zijn geraakt. Het tweetal zei tegen de politie dat ze de strenge regels die zijn ingesteld vanwege het coronavirus hadden geschonden en dat ze daarna werden beschoten. Wie de mannen heeft beschoten, is nog niet bekend.

Er zijn al besmettingen met het coronavirus geregistreerd in twee Griekse kampen (Ritsona en Malakasa) en een hotel waar migranten worden opgevangen op het Griekse vasteland. Deze week testten al 150 mensen positief. Op de eilanden in de Egeïsche Zee werden nog geen tests uitgevoerd.

Geweld in Oss

De criminaliteit door asielzoekers is in 2019 met ruim een kwart gestegen, meldde de Telegraaf donderdag. Van de verdachten komt 60 procent uit veilige landen als Algerije en Marokko. Zij hebben geen recht op verblijf, maar het lukt niet ze uit te zetten. Europese druk is nodig om de landen van herkomst te dwingen hun onderdanen terug te nemen, schreef Gerlof Leistra daarover in Elsevier Weekblad.

Asielzoekers maken zich schuldig aan delicten als diefstal, mishandeling, bedreiging en vernieling. In 2019 registreerde de politie 5.000 misdrijven met een asielzoekers als verdachte. Een jaar eerder waren dat er nog 3.934.

Naast de hier genoemde ‘veelvoorkomende’ criminaliteit gaat het ook om zedenzaken en levensdelicten. Afgelopen zondag stak in Oss een verwarde Soedanese statushouder Rik van de Rakt (18) dood. Op 1 maart is in zijn huis in Boxmeer de 56-jarige Frank Schrijen om het leven gebracht, een zaak waarin later die maand een asielzoeker uit Trinidad en Tobago is opgepakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.