In Memoriam

Misdaadjournalist Korterink was nuchtere veelschrijver

07 april 2020

Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink overleed op maandag 6 april aan de gevolgen van darmkanker. Hij had een veelgelezen website over misdaad, schreef artikelen voor weekblad Panorama en was de auteur van een reeks true crime-boeken. Korterink werd 64 jaar.

Hendrik Jan Korterink publiceerde als misdaadjournalist in hoog tempo. Sinds een aantal jaren vulde hij dagelijks zijn eigen website misdaadjournalist.nl met actuele berichten. Daarnaast publiceerde hij reportages in onder meer Panorama en schreef hij aan de lopende band true crime-boeken. Door zijn enorme productie had hij zeker voor zijn site niet altijd de tijd om feiten eerst zorgvuldig te checken, maar hij was niet te beroerd om missers te erkennen en die weer goed te maken.

‘Kale dwerg’

Vanwege zijn kleine postuur en gladgeschoren hoofd werd Korterink door criminelen liefkozend ‘kale dwerg’ genoemd. Hij had een breed netwerk aan tipgevers en beschikte over uitstekende bronnen in het criminele milieu. Korterink publiceerde biografieën van onder anderen godmother Thea Moear en Heineken-ontvoerder Cor van Hout.

Op zijn achttiende begon hij als leerling-journalist bij de Zwolse Courant. Zijn eerste reportage maakte hij over een bizarre moord in het dorpje Schuinesloot, bij Slagharen, vertelde hij vorig jaar aan regionaal dagblad De Stentor. Een boer, hoofd van een groot gezin, beroofde zijn vrouw van het leven met een Engelse sleutel en pleegde daarna zelfmoord in de kippenschuur. ‘Het liefst schrijf ik over raadselachtige moorden en de psychologie die erachter schuilgaat. Dat vind ik interessant.’ In 1994 publiceerde hij het standaardwerk Moord in Nederland.

Gerlof Leistra houdt jaarlijks de moordlijst bij: In 2019 steeg het aantal moorden licht tot 117 slachtoffers

Loyaal

Voor zijn verhalen reed Korterink stad en land af en vloog hij de hele wereld over. Van al die uitstapjes hield hij zijn lezers nauwgezet op de hoogte. Hij was vasthoudend en had een neus voor nieuws. Als collega was hij loyaal en bescheiden. Altijd de nuchterheid zelve: ‘Ik ben ook maar een boertje uit Overijssel.’ Niet het type dat zichzelf in talkshows op de borst roffelde als hij een primeur had. Dan was hij alweer met zijn volgende verhaal bezig. Ter ontspanning deed Korterink aan hardlopen. De laatste jaren werkte hij intensief samen met zijn dochter Anna.

Korterink oogde gezond, maar was al een paar keer geopereerd vanwege darmkanker. Hij werkte stug door, zo goed en zo kwaad als het ging. Tot hij eind vorige maand op zijn site liet weten dat het snel afgelopen zou zijn. Via de app maakten we een afspraak voor een afscheidsinterview, maar hij stierf sneller dan verwacht. Rustig, meldt dochter Anna op ‘zijn’ site.