coronavirus

Hoe Nederland zich opmaakt voor Paasweekeinde

10 april 2020Leestijd: 3 minuten

Een zonnig Paasweekeinde staat voor de deur, maar Nederlanders worden nog altijd verzocht zo veel mogelijk binnen te blijven. Ook buitenlandse toeristen worden als het even kan teruggestuurd naar eigen land. Paastradities worden aangepast om ze toch te laten doorgaan. Vier voorbeelden van hoe Nederland zich voorbereidt op Pasen tijdens de coronapandemie.

Pasen via digitale middelen

Het is een traditie waarin Nederland uitblinkt: nergens ter wereld wordt de Matthäus Passion zo vaak uitgevoerd als in Nederland. Traditiegetrouw is Bachs muziekstuk in kerken en concertzalen door heel Nederland te beluisteren. Wegens het coronavirus zijn die uitvoeringen vrijwel overal geschrapt.

Het Concertgebouw in Amsterdam gaat het stuk over de lijdensweg van Jezus Christus digitaal uitzenden: een eerdere uitvoering is vrijdag vanaf 19.00 uur op YouTube, Facebook en de website van Het Concertgebouw te horen.

Ook veel paasvieringen in kerken worden dit weekeinde digitaal uitgezonden. Zowel veel lokale kerken als de Publieke Omroep bieden digitale diensten aan. Op NPO 2 zijn zondag verschillende kerkdiensten te horen en zien.

Toerisme uit buitenland wordt ontmoedigd

Twee zinnen die premier Mark Rutte (VVD) in de afgelopen weken vaak herhaalde: Bleib zu Hause. Restez à la maison. Zijn oproep was gericht aan Duitsers, Belgen en Fransen: blijf alsjeblieft thuis. Officieel is de Nederlandse grens niet gesloten voor toeristen, maar Rutte deed een klemmende oproep aan toeristen om dit paasweekeinde niet naar Nederland te komen.

Vanuit België is weinig toerisme te verwachten. Dat land heeft de grens met Nederland zelf gesloten en voert strenge controles uit. Tegen toerisme uit Duitsland wordt de marechaussee ingezet. Zij controleren extra aan de grens en vragen Duitsers wat zij in Nederland willen gaan doen. Toeristen krijgen het advies huiswaarts te keren.

Of de controles succesvol zijn, is de vraag. Volgens dagblad De Limburger luisteren weinig Duitsers naar het verzoek van de marechaussee rechtsomkeert te maken.

Recreatiegebieden afgesloten voor dagtoeristen

Ook Nederlanders zelf worden ontmoedigd als ‘toerist in eigen land’ op stap te gaan. Burgemeesters doen komend Paasweekeinde verscheidene recreatiegebieden op slot. Zo is het Zuid-Limburgse heuvellandschap tot en met Tweede Paasdag alleen open voor bestemmingsverkeer, toeristen mogen er niet komen. In Amsterdam en Giethoorn is een vaarverbod van kracht en in Giethoorn wordt bootverhuur aan toeristen dit weekeinde zelfs beboet.

Uit een inventarisatie van de NOS blijken grote regionale verschillen in het beteugelen van massatoerisme. Vooral in het Noorden gelden minder restricties voor toeristen. Het coronavirus is daar dan ook minder verspreid onder de bevolking.

Tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdag had premier Rutte een speciaal verzoek aan amateurwielrenners en motorrijders: ‘Geen groepjes wielrenners dicht op elkaar of motorrijders die anderen geen ruimte geven op smalle dijkweggetjes.’

Nederlanders voornemens de regels te volgen

Dinsdag prees Rutte de bevolking wegens het opvolgen van de regels tijdens het voorgaande zonnige weekeinde. Drie weken geleden liep het nog uit de hand met grote drukte in parken en recreatiegebieden. Toen is op zondag een NL-alert ingezet om Nederlanders op te roepen zich te houden aan de anderhalvemeterafstand en zoveel mogelijk binnen te blijven.

In een peiling van het EenVandaag Opiniepanel onder 27.000 Nederlanders blijkt dat een op de zes tijdens Pasen gewoon op bezoek gaat. Maar de meeste willen Ruttes advies opvolgen om zo veel mogelijk thuis te blijven en geen, of niet meer dan twee mensen thuis te ontvangen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.