Kort geding

Zaak Baudet tegen VPRO: ‘Aantoonbaar fake nieuws’

11 maart 2020Leestijd: 3 minuten

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet staat woensdag tegenover de omroep VPRO in de rechtbank van Lelystad over rectificatie van uitspraken van Buitenhof-presentatrice Natalie Righton. Die heeft volgens Baudet zijn woorden verdraaid. Vier vragen en antwoorden.

Waar gaat het over?

De presentatrice van het programma zei dat de politicus het in een debat had gehad over een vooropgezet plan ‘om het Europese blanke ras te vervangen’.

Paul Cliteur, Forum-senator en oud-columnist van Buitenhof sprak in een ingezonden opinie in Elsevier Weekblad van ‘een vunzige aanval’.

Van journalistieke zorgvuldigheid is geen sprake geweest. Dit is een vunzige aanval op een politicus die woorden krijgt toegeschreven die hij niet heeft gebezigd over een hoogst gevoelig onderwerp, namelijk racisme. De presentator heeft een parafrasering van het standpunt van de politicus gegeven terwijl de televisiekijker de indruk moest krijgen dat hij feitelijk werd geciteerd. Eigenlijk schaam ik me dat ik ooit columnist voor Buitenhof ben geweest.

Wat heeft de advocaat van de VPRO gezegd?

Baudet wil met het kort geding tegen de VPRO, de ‘mediavrijheid inperken’, zei de advocaat van de omroep op de zitting woensdag. De VPRO stelt dat de uitspraak van Righton een parafrase is: Righton schetste in haar eigen woorden de stelling die Baudet in eerdere interviews naar buiten bracht.

Media die hem aan deze woorden herinneren als hem dat niet uitkomt, worden door de politicus aangevallen, aldus de VPRO. Baudet wil dat Buitenhof verklaart dat de politicus geen racist is. Dat gaat verder dan een rectificatie. ‘Dat is gelijk aan het opdringen van een mening.’

Hoe reageert Baudet?

‘Aantoonbaar fake nieuws,‘ reageert Baudet woensdag in de Telegraaf. ‘Ze hebben me woorden in de mond gelegd die ik absoluut niet heb gebruikt.’

‘Het had de VPRO helemaal niets gekost om te rectificeren. Ze hadden gewoon kunnen zeggen: “Sorry, dat heeft Baudet inderdaad niet gezegd.” Stel je voor dat ik geen gelijk krijg, dan verklaart de rechter politici vogelvrij.’

Laat je dit over zijn kant gaan, dan zijn we in een ‘anarchie’ beland, meent Baudet. De felle aanvallen van andere politici zijn volgens Baudet ‘gespeeld’ en ‘desperaat’. ‘Wat ze alleen nog kunnen bedenken is racist, fascist, seksist en nazi.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wat schreef EW-redacteur Gertjan van Schoonhoven?

Dat Righton Baudet onjuist citeerde en tendentieus parafraseerde, daarover kan geen discussie zijn, schreef Gertjan van Schoonhoven 26 februari op de site van EW.

Ze zei dat Baudet had gesproken van een ‘vooropgezet plan om het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse immigranten’. Maar dat was nou juist de politieke spin die ándere Kamerleden aan Baudets woorden gaven.

Lees hier het volledige commentaar van Gertjan van Schoonhoven:

Thierry Baudet heeft zelf kilo’s boter op z’n hoofd

Baudet zelf had in dat debat op 18 februari, over de begroting van de EU, een andere, niet véél minder dubieuze samenzweringstheorie te berde gebracht. De theorie namelijk, dat de EU bewust ‘veerdiensten’ opzet ‘om immigranten vanuit Afrika over te zetten naar Europa om de nationale identiteit te verzwakken zodat er geen nationale staten meer zullen zijn’. Dus ja: geen ‘ras’, maar ‘nationale identiteit’.

Baudet heeft zelf kilo’s boter op z’n hoofd. Iemand als Frits Bolkestein wist in het verleden heel goed gevoelige, maar belangrijke debatten over immigratie uit de taboe-sfeer te halen, zonder in groezelig extreem-rechts vaarwater terecht te komen. Baudet slaagt daar maar niet in.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.