Verhaal van de Dag

Impact coronavirus steeds groter, kritiek op Nederlandse aanpak

11 maart 2020

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. Noord-Brabant zit in quarantaine, maar in de rest van het land gaat de bedrijvigheid door. De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht dat wel 70 procent van de bevolking besmet raakt met het virus. Intussen zwelt de kritiek aan op de aanpak van de Nederlandse regering.

In een artikel uit de Ierse krant The Irish Times wordt de Nederlandse aanpak van het coronavirus gekraakt. De Nederlandse overheid zou een onterecht gevoel van veiligheid creëren. Dat komt doordat de Nederlandse regering en het RIVM lang volhielden dat alleen mensen met duidelijke symptomen het virus konden verspreiden.

Kans op besmetting zonder symptomen

In verschillende wetenschappelijke onderzoeken wordt dat betwist. Zo melden onderzoekers in een (nog niet gepubliceerd) artikel dat er wel degelijk aanzienlijke kans op besmetting is voordat iemand symptomen heeft.

Ook uit een steekproef in Brabantse ziekenhuizen blijkt dat het virus zich onzichtbaar heeft verspreid. In de ziekenhuizen heeft 4 procent van de medewerkers met milde klachten het coronavirus. Op sociale media gaan veel stemmen op voor strengere maatregelen in Nederland.

Onduidelijkheid over testcapaciteit

Veel vragen zijn er over de testcapaciteit van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In landen als Zuid-Korea en Taiwan, waar het coronavirus succesvol wordt ingedamd, worden tienduizenden mensen getest op het virus. Onduidelijk is of Nederland de mogelijkheid heeft zulke grote aantallen test uit te voeren.

In Nederland zijn tot nu toe 503 patiënten positief getest op het virus. Vijf personen zijn aan het virus overleden. Woensdag werden 121 nieuwe patiënten geteld.

Dinsdag kwamen er 61 nieuwe patiënten bij. Dat was toen een daling ten opzichte van de dagen daarvoor. Belangrijke voetnoot is dat het RIVM familieleden van besmette personen die coronaklachten ervaren niet meer test op het virus. Hun wordt direct opgedragen om in quarantaine te gaan.

In buurland Duitsland heeft bondskanselier Angela Merkel de bevolking opgeroepen solidair met elkaar te blijven. Volgens de bondskanselier krijgt 60 tot 70 procent van de bevolking het virus. Hoe langzamer de besmetting verloopt, des te beter, aldus Merkel.

Tachtigjarigen niet meer behandeld?

Dinsdag waren er al vragen over de opvangcapaciteit op intensive care-afdelingen in Nederland. Zo zou in het uiterste scenario voor tachtigjarigen geen plek meer zijn. Nederland telt 1.150 bedden op intensive care-afdelingen en 600 intensivisten (specialisten intensive care). Als het coronavirus zich verspreidt, kunnen de isolatiebedden opraken.

Dan kan de hele ic worden ingericht als corona-afdeling. Als er dan nog niet genoeg bedden zijn, kan de situatie worden omgekeerd. Gewone patiënten gaan naar de isolatieafdeling en de rest van het ziekenhuis wordt gebruikt voor coronapatiënten.

Om verdere verspreiding te voorkomen zijn alle grote evenementen in de provincie Noord-Brabant afgelast. Grote evenementen elders gaan door volgens planning. Voetbalbond KNVB overlegt woensdag met voetbalclubs uit het betaald voetbal over het staken van de competitie. Dit weekeinde gaan voetbalwedstrijden van profclubs uit Noord-Brabant niet door.

Meer weten over corona en de gevaren van het virus. Lees het coververhaal: Hoe bang moeten we voor het coronavirus zijn?

Dit artikel is op 11-03-2020 15:20 bijgewerkt met de recentste patiëntenaantallen van het RIVM.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.