Verhaal van de Dag

Woonlasten schieten omhoog voor huizenbezitter

21 februari 2020

De lasten voor huizenbezitters stijgen komend jaar tot grote hoogten. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Gemiddeld stijgen de lasten dit jaar met 5,4 procent, terwijl dat vorig jaar 3,2 procent was. Vooral het ophalen van afval is dit jaar een stuk duurder dan afgelopen jaar, die prijs stijgt gemiddeld met zo’n 10 procent.

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) halen gemeenten meer geld op bij huiseigenaren om de kosten van de jeugdzorg en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) op te vangen. Deze taken worden sinds 2015 door de gemeenten uitgevoerd en die klagen geregeld over geldgebrek.

Stijgende zorgkosten

In De Telegraaf zegt Hans André de la Porte van VEH dat vooral de onroerendezaakbelasting (ozb) wordt gebruikt om het geldgebrek van gemeenten op te lossen: ‘Veel gemeenten verhogen deze belasting om gaten in de begroting te vullen. Dat zijn kosten van ons allemaal, maar nu draaien daar alleen huiseigenaren voor op. Wij vinden dat kwalijk.’

De vereniging voor huizenbezitters wil dat het Rijk en gemeenten duidelijke afspraken met elkaar maken over de stijgende zorgkosten: ‘Budgettaire problemen mogen niet via een hogere ozb op huiseigenaren worden afgewenteld om de gemeentelijke begroting sluitend te krijgen.’

In vrijwel elke gemeente stijgen de woonlasten dit jaar. In slechts negentien gemeenten dalen de belastingen. Inwoners in de Brabantse gemeente Laarbeek krijgen dit jaar de grootste stijging te verwerken. Huizenbezitters zijn daar gemiddeld 220 euro meer kwijt dan in 2019. Volgens de gemeente is de stijging nodig om ‘om de dynamiek in onze Laarbeekse samenleving te waarborgen en het voorzieningenniveau te handhaven’.

Ook stijging energienota dreigt

Naast oplopende woonlasten dreigt ook de energierekening opnieuw omhoog te gaan. Daarvoor waarschuwen beheerders van het landelijke elektriciteitsnetwerk in het Algemeen Dagblad. Volgens de drie grote netbeheerders zijn miljardeninvesteringen nodig voor de energietransitie.

Zo worden tot 2030 1,7 miljoen openbare laadpalen geplaatst om elektrische auto’s op te laden. Ook moeten 1,5 miljoen huizen van het gasnetwerk af. Door die maatregelen raakt het elektriciteitsnetwerk overbelast als er niet wordt ingegrepen. De ondergrondse kabels kunnen de extra vraag naar stroom niet aan en moeten worden vervangen.

Rekenfout

De operatie om Nederland te elektrificeren is onderdeel van het Klimaatakkoord. Door Nederlandse huizen van het gas af te halen, worden minder broeikasgassen uitgestoten, zo is de verwachting. Vorige week bleken de kosten daarvan hoger te zijn dan eerder is berekend door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Het PBL maakte afgelopen jaar een eerste schatting van de kosten, ‘honderden miljoenen’ euro’s. Na klachten van de vereniging van woningcorporaties Aedes werd bekend dat het PBL diverse kostenposten was vergeten mee te rekenen. Volgens Aedes zijn de kosten voor de verduurzaming 40 tot 50 procent hoger dan geschat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.