Den Haag

Sjoerdsma wel welkom op Russische ambassade in Den Haag

05 februari 2020

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is niet welkom in Rusland, maar wel op de Russische ambassade in Den Haag. Ambassadeur Alexander Shulgin wil hem daar graag ontvangen voor ‘een glas wodka en een goed gesprek over de Russische realiteiten’.

Dit bleek woensdag tijdens een gesprek van Shulgin met de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer.

De commissie zou deze maand eigenlijk naar Rusland reizen, maar bleef thuis omdat commissielid Sjoerdsma niet wordt toegelaten tot Rusland.

‘Eerste stap aan Sjoerdsma’

Ambassadeur Shulgin zei woensdag na het gesprek met de Kamerleden dat er ‘een pijnlijke situatie’ is ontstaan. Hij bood echter nauwelijks een opening.

Volgens Shulgin wordt Sjoerdsma geweerd als reactie op de zwarte lijst van de Europese Unie. Daarop staan namen van Russische volksvertegenwoordigers van de partij van president Poetin. Zij mogen uit protest tegen Poetins annexatie van de Krim, de Europese Unie niet meer in. ‘Wij vinden dat volksvertegenwoordigers moeten kunnen reizen, ongeacht hun meningen,’ zei Shulgin. Zodra de Europese Unie de zwarte lijst inkort, zal Rusland ook inschikken en is Sjoerdsma welkom. ‘Maar het is niet aan de Russische Federatie om de eerste stap te zetten. Dat is aan Sjoerdsma.’

Sjoerdsma zelf zei na het gesprek met de ambassadeur dat er geen enkele opening was geboden. De Kamerleden Joël Voordewind (CU) en Celcuk Öztürk (DENK) zagen wel een opening. Volgens Öztürk moet Sjoerdsma nu in het landsbelang naar de ambassade gaan om met de ambassadeur te spreken. Daarna kan de hele buitenlandcommissie naar de ambassade op gesprek, is er misschien toch een parlementaire reis naar Moskou mogelijk en bestaat er kans op een dooi in de ijzige verhoudingen tussen Rusland en Nederland. Shulgin zei dat het D66-Kamerlid opvattingen over Rusland heeft geuit, die berusten op onjuiste informatie: ‘Hij is niet bekend met de Russische realiteiten.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.