Rechtszaken

Vught wil beveiligde rechtbank in eigen gevangenis

24 januari 2020Leestijd: 2 minuten

De gemeente Vught wil dat er een rechtbank komt in de extra gevangenis van Vught. Dat blijkt uit een brief van burgemeester Roderick van de Mortel (VVD) aan minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (ook VVD).

Volgens de burgemeester bespaart de komst van de rechtbank in zijn gevangenis hoge vervoerskosten en zorgt het ‘relatief eenvoudig’ voor de gewenste extra capaciteit in extra beveiligde rechtbanken in Nederland.

Tekort aan extra beveiligde rechtbanken

Begin dit jaar vroeg de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, Henk Naves, aandacht voor een tekort van extra beveiligde rechtbanken. Alleen in Amsterdam en Schiphol kunnen zware criminelen worden berecht, zoals die uit de penitentiaire inrichting Vught. Die twee locaties hebben te weinig capaciteit en er zijn klachten van journalisten en slachtoffers over de faciliteiten in die rechtszalen.

Volgens Naves is er snel extra capaciteit nodig. Dit jaar gaan er meerdere grote rechtszaken van start waardoor het tekort nijpender wordt. Zo begint dit jaar het MH17-proces en gaat het Marengo-proces tegen de Mocro-maffia er verder. In die laatste zaak komt Ridouan Taghi voor de rechter, die momenteel vastzit in Vught.

Strengste beveiligde gevangenis van Nederland

In het Noord-Brabantse Vught staat de strengst beveiligde gevangenis van Nederland. Naast Taghi zitten er andere bekende criminelen . Bekende namen zijn Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh, en Willem Holleeder. Alleen al het vervoer van Holleeder naar Amsterdam voor zijn proces zou rond de 1 miljoen euro hebben gekost.

Verantwoordelijk minister Sander Dekker (VVD) zou al verschillende gesprekken hebben gevoerd over de locatie van een nieuwe extra beveiligde rechtbank. Of Vught door de minister als een optie wordt gezien, is nog niet bekend.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.