Stelling van de Dag

‘Voor mij is geweld tegen overheid laatste redmiddel’

20 januari 2020Leestijd: 2 minuten

Bijna een kwart van de Nederlanders steunt het gebruik van geweld tegen de overheid. Deze opvallende conclusie wordt getrokken uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Onderzoekers ontdekten dat toen zij onderzoek van 2017 tot 2019 deden onder representatieve Nederlanders en hun opvattingen over de opvang van asielzoekers.

Het Groningse onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van het WODC, het omstreden onderzoeksinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Reden voor het onderzoek was de toename van het aantal migranten tijdens de migratiecrisis van 2015. Het ministerie wilde weten hoe Nederlanders tegen de komst daarvan aankeken, schrijft NRC Handelsblad.

Onrusten bij informatieavonden

Tijdens de migratiecrisis organiseerden gemeenten informatieavonden voor omwonenden van geplande asielzoekerscentra (azc). Die liepen soms uit de hand. In Steenbergen werd de burgemeester uitgejouwd en in Geldermalsen werd de raadzaal ontruimd tijdens een raadsvergadering over de komst van een azc. Ook werden diverse burgemeesters bedreigd.

Dat soort grote incidenten kwam sindsdien niet meer voor. Toch zijn Nederlanders de afgelopen jaren iets negatiever geworden over de opvang van asielzoekers, zo blijkt uit het onderzoek onder ruim 1.200 mensen. In 2017 was 38 procent van de Nederlanders negatief over het opvangbeleid van de overheid, twee jaar later was dat met 4 procent toegenomen.

Ook zijn er iets meer zorgen over de invloed van immigranten op de Nederlandse cultuur en identiteit. Afgelopen jaar maakte 63 procent van de Nederlanders zich daarover zorgen.

Systeem omverwerpen

Naast de zorgen over identiteit en opvangbeleid blijkt dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders boos is op de overheid. 30 procent van de onderzochte Nederlanders vindt dat het hele systeem omver moet worden geworpen. Dit omdat de overheid slecht functioneert. 21 procent steunt het gebruik van geweld tegen de overheid.

Tegenover NRC zegt onderzoeker Tom Postmes dat deze mensen meer zorgen hebben dan alleen migratie: ‘Als uitlaatklep voor hun ongenoegen tegen de overheid richten zij hun protest tegen migratie. Maar migratie is niet hun enige zorg. Zij zien dat als slechts één van de vele dingen die er misgaan.’ Volgens Postmes leeft dat gevoel vooral bij een groep laagopgeleiden en ouderen.

Is het te begrijpen dat bijna een kwart van de Nederlanders geweld tegen de overheid zou steunen, of gaat het gebruik van geweld veel te ver? Praat mee! De Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.