Immigratie

Eindelijk een Nederlandse minister die immigratie wil inperken

05 januari 2020Leestijd: 2 minuten

Er is eindelijk een minister die de immigratie wil inperken. In een interview met NRC dit weekeinde zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dat hij ‘grenzen’ wil stellen aan immigratie naar Nederland. Een aantal wil de CDA-bewindsman niet noemen, omdat dat een eigen leven gaat leiden.

De Jonge richt zich niet alleen op immigratie van buiten de Europese Unie, maar spreekt ook over het vrije verkeer van personen, een van de grondprincipes van de Europese Unie. ‘Helpen we Bulgarije als eenderde van zijn bevolking vertrekt? Helpen we Rotterdam-Zuid als daar een flink deel van de Bulgaren neerstrijkt?’

Uit het gesprek blijkt dat De Jonge is geschrokken van de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Uit die cijfers blijkt dat de bevolking het afgelopen jaar door immigratie met 130.000 is toegenomen. Van wie de helft van de immigranten van buiten Europa afkomstig is.

Groei van vijf miljoen

De Jonge hanteert een gemiddelde toename van 80.000 immigranten per jaar. Per 10.000 immigranten gaat hij uit van een bevolkingsgroei, inclusief kinderen, met 600.000 inwoners. Zo berekend, groeit de bevolking de komende vier decennia met een kleine vijf miljoen, een cijfers dat De Jonge niet noemt.

De CDA’er vindt dat het kabinet meer moet nadenken over hoe Nederland er over twintg jaar uitziet. Met klimaat en pensioenen doen we dat wel, zegt hij. Maar niet met de demografische ontwikkelingen, die uiteraard effecten hebben op zoiets als de woningbouw. Eerder riep Elsevier Weekblad op het taboe op bevolkingspolitiek te doorbreken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.