Reacties op de stelling

’99 procent gaat normaal met vuurwerk om’

09 januari 2020

Rotterdam gaat een totaalverbod op vuurwerk invoeren bij de komende jaarwisseling. Voorstanders van het behoud van de traditie hebben inmiddels een petitie in het leven geroepen die 150.000 keer is ondertekend. Worden zij te weinig gehoord?, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Henk Bessels

Inderdaad, laten we vooral alles verbieden en laten we het schorem dat de situatie misbruikt niet vervolgen. Het is overduidelijk dat er van handhaven niets terecht zal komen en dat de volgende jaarwisseling een nog veel grotere chaos zal worden. Papier is geduldig, hebben we dat probleem ook weer opgelost, maar niet heus.

Herman Kolff

Het is ontaard burger terrorisme: vuurwerk is van een aardigheidje tussen 00.00 uur en 00.30 uur een twee maanden durende bedreiging voor mens en dier. Het standpunt van de VVD laat zien waar die partij toe is afgezakt. Hun eigen bestuurders worden genegeerd … tijd voor de oppositie.

Henk de Hoogt

Ooit van artikel 7 van de grondwet gehoord? Of is democratie meer voor gelijkgestemden? Net zo iets als de “klimaattafeltjes” van Zwamzoon waar alleen gelijkstemden mochten aanschuiven. 99 procent van de mensen die vuurwerk afsteken gaan daar normaal mee om, die ene procent moet gewoon keihard aangepakt worden.

David Bank

In de media hoor ik vrijwel alleen maar de tegenstanders van het vuurwerk aan het woord. Volgens de berichtgeving zou ondertussen al meer dan tweederde van de Nederlanders het consumentenvuurwerk af willen schaffen. Als dit zou kloppen: waarom zie ik dan bij mij in de buurt iedereen om middernacht gezellig met vuurwerk het nieuwjaar buiten vieren? En hoe komt het dat er dit jaar voor een record bedrag aan vuurwerk verkocht is?

In de media hoor ik de tegenstanders pleiten voor het afsteken van vuurwerk op een centrale locatie door professionals. Ik vraag me af of deze mensen zich wel realiseren wat dit in gaat houden. Wie heeft er nu zin om kilometers te reizen voor een vuurwerkshow van een paar minuten? Om als men daarvoor een goed plekje wil hebben uren in de regen of kou in een onbekende massa te moeten staan wachten. En binnen een dronken massa welke verveeld op het vuurwerk zitten te wachten zouden dan geen rellen voor kunnen komen? En gaat de grote massa die naar de centrale locatie is gegaan daarna zonder opstootjes braaf naar huis? Om dit in goede banen te leiden zal de capaciteit van de hele politiemacht nodig zijn waardoor de raddraaiers met hun illegaal vuurwerk in de wijken helemaal vrij spel gaan krijgen.

Vandaar dat ik wel een voorstander ben om het vuurwerkverbod maar een keer te proberen in Rotterdam. Dan kunnen de mensen direct zien hoe het is wanneer het vuurwerk met nieuwjaar uit de straten is verdwenen en of het echt de oplossing gaat bieden voor de overlast die ze menen te ervaren. Daarnaast denk ik dat het vuurwerkoverlast vooral in de grote steden heerst, want waar ik woon heeft niemand er last van. Laat ze dus de “problemen” maar gaan oplossen daar waar ze plaatsvinden i.p.v. de plaatsen waar alles goed gaat en iedereen er bij mee is lastig te vallen.

Louise Van Hoven

Naar aanleiding van de kop van dit artikel zou je ook kunnen zeggen: “Eindelijk worden de tegenstanders van vuurwerk eens gehoord.”
Vuurwerkfanaten hebben jarenlang de alleenheerschappij gehad, tot grote ergernis van velen, waaronder heel bange dieren en mensen, hulpverleners en de natuur.
Nu is het tijd voor de afrekening, want de vuurwerkafstekers hebben flink misbruik van de situatie gemaakt. Vuurwerk is tegenwoordig oorlog. De ongelukken zijn zeer ernstig!
Voordeel: de vuurwerkliefhebber houdt bij een verbod zijn geld in zijn zak.
70 miljoen de lucht in knallen aan legaal vuurwerk. Bespottelijk!

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.