Stelling van de dag

‘Taghi kan beter worden berecht in Marokko’

19 december 2019Leestijd: 2 minuten

Ridouan Taghi is al in Nederland en overgebracht naar de extra beveiligde gevangenis in Vught (ebi). Hij is woensdag als ongewenst vreemdeling door de autoriteiten in Dubai het land uitgezet.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bevestigd aan De Telegraaf en het AD. Taghi werd met een gecharterd vliegtuig onder begeleiding van politie en zonder medepassagiers naar Nederland gevlogen. Over hoe hij is vervoerd van Schiphol naar de gevangenis wil het OM geen uitspraken doen. In de ebi zitten ook criminelen als Willem Holleeder en Mohammed Bouyeri.

Lees ook over de meest gezochte crimineel van Nederland: Arrestatie van Taghi is eerste stap. Nu doorpakken

Taghi is de hoofdverdachte in het omvangrijke Marengo-proces. Hij zou als hoofd van een internationale drugsorganisatie opdracht hebben gegeven voor tientallen liquidaties in het criminele circuit.

Dubai zou Nederland in ‘de afgelopen dagen’ hebben gevraagd om Taghi te komen ophalen. Daarop is woensdag een team van agenten naar het Midden-Oosten gevlogen om hem naar Nederland te brengen.

Ook gezocht voor moord in Marokko

In Marokko wordt Taghi ook gezocht, voor de vergismoord op geneeskundestudent Hamza Chaib. Chaib was de zoon van een invloedrijke opperrechter. Hij werd op 2 november 2017 vermoord in een club in Marrakesh. Het eigenlijke doelwit was Mustapha ‘Moes’ F., de aartsrivaal van Taghi. Die was even daarvoor van zijn plek opgestaan, waarop Chaib op zijn stoel was gaan zitten. Hij werd doorzeefd met kogels.

De vergismoord markeerde het begin van het einde van Taghi. Autoriteiten waren furieus over de moord en het zware geweld. Tot dat moment genoten Taghi en zijn organisatie nog enige bescherming door een groot netwerk en corrupte ambtenaren in Marokko, maar dat was na de moord snel voorbij. De schutters Shardyone S. en Edwin R. waren zo gevonden: de twee Amsterdammers met lang rastahaar zijn geen alledaagse verschijning in Marokko. Zij kregen de doodstraf.

Omslag bij Marokkaanse politie

Na de moord besloot de Marokkaanse politie nauw te gaan samenwerken met Nederlandse collega’s. Zo sloot zich langzaam het net rond Taghi. Dubai was op het laatst zijn enige uitwijkmogelijkheid. Na de arrestatie was de verwachting dat Marokko ook om Taghi’s uitlevering zou vragen. Maar hij is nu dus toch in Nederland.

Wat vindt u? Is het beter om Taghi in Marokko te laten berechten omdat de straffen daar zwaarder zijn en de omstandigheden in de cel soberder? Of verdienen nabestaanden van de vermoorde strafrechtadvocaat Derk Wiersum een proces waarbij zij Taghi in de ogen kunnen kijken? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.