Verhaal van de dag

Supermarkten naar de rechter om boerenblokkades

12 december 2019

De supermarktbranche stapt naar de rechter om een verbod te eisen op eventuele blokkades van distributiecentra of winkels door actievoerende boeren. Ook willen zij eventuele schade op hen verhalen. ‘We hebben geen andere keuze dan het aanspannen van een kort geding,’ zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

De advocaat van de brancheorganisatie had actiegroep Farmers Defence Force een ultimatum gesteld: voor donderdag 10.00 uur moesten de boeren garanderen dat ze op 18 december afzien van blokkades bij distributiecentra en groothandels die supermarkten bevoorraden. Het CBL heeft niks van ze vernomen en zet de gang naar de rechter dus door.

Lees ook dit ingezonden opiniestuk van Max van Duijn: Wat de noodkreet van de boeren zegt over de kloof in onze samenleving

‘Het is zinloos om de consument met lege schappen, een lege koelkast en een sober kerstmaal te confronteren. Dit dupeert iedereen en brengt de oplossing geen stap dichterbij,’ schrijft de advocaat van het CBL.

De supermarkten vrezen voor hun omzet en maken zich zorgen over het eten voor miljoenen mensen in de aanloop naar de feestdagen, de drukste tijd van het jaar.

‘Strijden tot de laatste dag’

Actiegroep Farmers Defence Force laat in een verklaring van voorzitter Mark van den Oever weten op 18 december hoe dan ook actie te gaan voeren tegen het stikstofbeleid, samen met de bouwers. De boeren maken op de dag zelf pas bekend hoe de acties er precies zullen uitzien, maar eerder hintten ze op blokkades bij distributiecentra van supermarkten. Zo zou de waardering voor boeren en hun werk moeten groeien.

In het AD zegt Van den Oever dat de boeren nu ook overwegen om volgende week woensdag met een paar duizend trekkers langs te gaan bij het hoofdkantoor van het CBL. Advocatenkantoor Allen & Overy in Amsterdam, dat het CBL bijstaat, zou ook bezoek kunnen verwachten.

Supermarktgiganten parasiteren op boeren

Van den Oever zegt dat mensen door de actie wellicht ingrediënten voor hun kerstdiner niet in de winkels kunnen vinden, maar hoopt dat daarvoor begrip is. ‘Ik hoop dat er dit jaar wel begrip op tafel staat en besef dat we ons samen inzetten voor het behoud van onze economie, het levenswerk van veel boeren en bouwers, en de banen van veel burgers. Geeft dat niet veel meer vervulling aan de kerstgedachte dan een overdaad aan calorieën en doelloosheid?’

EW maakte eerder dit coververhaal over het boerenprotest:Cover Elsevier Weekblad editie 43 2019

Den Haag versus de boer

Farmers Defence Force zei woensdag al dat ‘de supermarktgiganten, die al jaren parasiteren op boeren, hun inkomens en hun inspanningen, ons weer de mond willen snoeren’. De organisatie noemt de actie op 18 december ‘binnen de kaders van de wet, maar keihard’ en roept verplegers, politieagenten, leraren en burgers op om zich bij hen aan te sluiten.

Rechtszaak tegen Rabobank

Een groep van twaalf melkveehouders stapt donderdag ook naar de rechter: zij vinden dat  Rabobank hen in grote financiële problemen heeft gebracht. Die zou hen niet hebben gewaarschuwd voor de risico’s van uitbreiding van hun bedrijf.

Volgens de boeren wist de top van Rabobank dat er strengere uitstootregels aan zaten te komen. Om die reden had de bank nooit torenhoge hypotheken mogen verstrekken voor de nieuwbouw van stallen, stelt de advocaat van de boeren. Het gaat om twaalf melkveehouders die in 2013, 2014 en 2015 nieuwe stallen lieten bouwen. Ze eisen 100.000 euro tot enkele miljoenen euro’s schadevergoeding per geval.

Rabobank: dit is ondernemersrisico

In een reactie laat Rabobank weten ‘verrast’ te zijn door de dagvaarding. Elke financieringsaanvraag wordt uitgebreid beoordeeld, meldt een woordvoerder. ‘Uiteindelijk bepaalt de ondernemer zelf of hij beschikbare investeringsruimte wil benutten. Dat is onderdeel van het ondernemersrisico.’

Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Landbouw Carola Schouten (ChristenUnie) ontbijten maandag met leden van het zogeheten Landbouw Collectief. Daarin werken de agrarische brancheorganisaties samen met de actiegroepen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.