Verhaal van de dag

In Duindorp houdt iedereen in aanloop naar Oudjaar adem in

31 december 2019

Op de dag voor Oudejaarsavond heeft de politie opnieuw ingegrepen in de Haagse wijken Duindorp en Scheveningen. Volgens de NOS zijn maandagavond respectievelijk twee en negentien mensen in de twee wijken opgepakt. De verwachting is dat Oudejaarsavond onrustig zal verlopen in de Hofstad.

Sinds eind november zijn er veel rellen in Den Haag. Toen werd bekend dat het bouwen van steeds grotere vuurstapels rond de feestdagen vanaf nu verboden is. De vreugdevuren zijn in Scheveningen en Duindorp uitgegroeid tot een steeds fanatieker beleefde traditie.

Geen vreugdevuur dit jaar

De vreugdevuren worden sinds eind jaren tachtig door de gemeente toegestaan om illegale vuren en brandstichting in de wijken te voorkomen. Uiteindelijk mondde de traditie uit in een felle strijd tussen de inwoners van Scheveningen en Duindorp, met als doel het hoogste vreugdevuur.

In 2019 liep dat bijna catastrofaal af doordat de gemeentelijke regels niet werden nageleefd door de bouwers en de gemeente zelf laks optrad. Door de harde wind en de te hoge houtstapels ontstonden vuurtornado’s op het strand en daalde een volkenregen neer op Scheveningen. Er was voor miljoenen euro’s schade.

Traditie ‘gecremeerd’

Na een onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid besloot de gemeente dat de vreugdevuren gebonden moeten zijn aan een vergunning. Dit jaar voldeden de bouwers van de vuurstapels niet aan de vergunningseisen.

Daarover ontstond veel woede in de twee wijken. De bewoners organiseerden een fakkeltocht en een crematie ter herdenking van de vreugdevuren, en er kwam een protestlied:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook zijn er veel rellen in de twee dorpen. Begin december werd een 9-jarige jongen opgepakt die rondliep met een molotovcocktail. Ook werd de politie in Den Haag bestookt met vaak zwaar vuurwerk.

Geweld tegen hulpverleners

Een filmpje van de politie werd veel gedeeld op internet. Daarop is te zien hoe zwaar vuurwerk naar een bus van de politie wordt gegooid:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maandag maakte de politie bekend zes personen te hebben opgepakt. Onder hen ook de gooier van de vuurwerkbom, een 38-jarige Hagenaar die betrokkenheid bij openlijke geweldpleging en poging tot (zware) mishandeling ten laste is gelegd. Door de explosie onder de politiebus liep ten minste één van de zeven agenten permanente gehoorschade op. De andere zes agenten moeten nog medisch worden onderzocht.

Bij huiszoekingen na de arrestatie in Den Haag vond de politie ook 370 kilo illegaal vuurwerk. Daarvan was 300 kilo opgeslagen in een geparkeerde bestelbus.

Mogelijk algeheel vuurwerkverbod volgend jaar

In aanloop naar de jaarwisseling was het op veel plaatsen in Nederland afgelopen weekend onrustig. Korpschef van de Nederlandse politie Erik Akerboom vroeg vanochtend op Twitter aandacht voor de hulpverleners tijdens de jaarwisseling. Akerboom noemt Oud & Nieuw voor de politie een ‘hoogrisico-evenement’ en ‘de gevaarlijkste avond van het jaar’. Eerder bepleitte Akerboom al een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) dreigde recent met een landelijk vuurwerkverbod als er bij de komende jaarwisseling opnieuw geweld tegen hulpverleners wordt gebruikt. Mogelijk zorgt het weer dinsdagavond en -nacht voor een rustige Oud & Nieuw. Er wordt dichte mist verwacht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.