Verhaal van de dag

Den Haag haalt streep door vreugdevuren: ‘Het lijkt wel oorlog’

03 december 2019Leestijd: 5 minuten

De Haagse gemeente verleent geen vergunning voor de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp. Vrijdag besloot de Duindorpse organisatie van het jaarlijkse vreugdevuur om ermee te stoppen omdat zij vindt dat de gemeente te strenge eisen stelt. Sindsdien is het onrustig in de wijk.

Het besluit van de gemeente leidt dinsdagavond waarschijnlijk opnieuw tot rellen. De drie avonden ervoor was het ook raak en was met name Duindorp, een wijk in het Haagse stadsdeel Scheveningen het toneel van rellen, brandstichting en vernieling. Maandagavond werden twaalf personen tussen vijftien en 58 jaar opgepakt, van wie zes minderjarigen.

De sfeer was uiterst grimmig: tientallen jongeren trokken, soms gemaskerd, door de straten en lieten een spoor van vernieling achter. Afvalcontainers gingen in vlammen op. Boven de wijk hing een helikopter van de politie. Op beelden op Twitter is te zien hoe de jongeren stenen en zwaar vuurwerk gooien naar de massaal aanwezige ME.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een agent was genoodzaakt zijn wapen te trekken toen er een auto op hem inreed, al loste hij uiteindelijk geen schoten. De politie sloot de wijk enige tijd helemaal af.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In de wijk hing een penetrante brandlucht. Rond middernacht keerde de rust terug.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook elders in Scheveningen was het onrustig en werden diverse afvalcontainers in brand gestoken. Ook daar was ME op de been.

De politie deed dinsdag invallen in woningen in Duindorp, op zoek naar verdachten. Een woordvoerder kon tegen De Telegraaf nog niet zeggen of bij de invallen ook arrestaties zijn verricht.

Sinds zaterdag onrustig

Zaterdagavond werden in Duindorp enkele brandjes gesticht. Telkens als de brandweer er een bluste, vloog elders iets in de fik. Ook werd een bouwkeet op z’n kant geduwd.

Zondag ging het weer verkeerd en werden dertien mensen opgepakt, van wie de meeste minderjarig. Onder hen was een kind van negen jaar, aangehouden omdat het rondliep met een molotovcocktail.

De moeder van de negenjarige, Ilona Storm, reageerde maandag woedend in dagblad AD. Zij gelooft niets van de beschuldiging en is boos dat ze tweeënhalf uur voor het politiebureau moest wachten op zijn vrijlating. ‘Hij werd gefouilleerd en huilend in een politiebusje gezet. Hij is nog steeds erg aangedaan door alles en kon er vannacht niet door slapen.’ Volgens Storm was haar kind op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.

De jongen was rond 19.30 uur aan het spelen op het Tesselseplein toen daar een prullenbak in brand werd gestoken. ‘Iedereen die in de buurt stond werd meegenomen. Maar mijn zoon had er helemaal niks mee te maken. Hij had geen lucifers en zeker geen molotovcocktail bij zich. Hij weet niet eens wat dat is.’

De jongen kan niet worden vervolgd omdat hij jonger is dan twaalf jaar.

Storm zegt in de krant dat zij haar kind tot de jaarwisseling zo min mogelijk naar buiten laat gaan. ‘Het gaat nog veel erger mis de komende tijd. Dat weet ik wel zeker.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens Bob Schut, voorzitter van Wijkberaad Duindorp, zijn de meeste relschoppers tieners. ‘Het is een pubergroep met uitschieters naar boven en naar beneden. Het is te hopen dat ouders die zien dat hun kinderen dit doen, tot het besef komen dat het niet goed is dat dit gebeurt en dat ze hun eigen kinderen tot de orde roepen.’

Keihard aanpakken, twitterde CDA-Kamerlid Chris van Dam maandag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het Haagse PVV-raadslid Sebastian Kruis is vooral boos op de islamitische partij NIDA. Die wil dat Duindorp tijdens de jaarwisseling een vuurwerkvrije zone wordt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Fractievertegenwoordiger van de Haagse PVV Henk Bres is bang dat de gewelddadige situatie uit de jaren tachtig terugkeert. ‘Zo zijn die gasten ook. Je pakt iets af, je pakt hun leven af. Zo zie ik het dan hè. Zo zien hun het. Je pakt eigenlijk hun leven af. Want ze leven ervoor. Die vinden dat prachtig, die jongens,’ zei Bres maandag tegen RTL Nieuws.

Waarnemend Haags burgemeester Johan Remkes noemde het geweld maandag ‘onaanvaardbaar’. Hij beloofde hard op te treden tegen de ‘wetteloosheid’.

Vuurwerk afsteken: Hoe ontstond die traditie? Lees het stuk van Gertjan van Schoonhoven

Miljoenen euro’s schade tot gevolg

Sinds de jaren negentig worden op het strand van Scheveningen twee grote vreugdevuren aangestoken tijdens Oud en Nieuw: één van Scheveningen Dorp, één van Duindorp. Door de vuurstapels toe te staan, kwam er een einde aan de illegale vreugdevuren en rellen uit de jaren tachtig.

De stapels mochten niet hoger zijn dan 35 meter en niet groter dan 10.000 kubieke meter, een regel waar Scheveningen en Duindorp zich niet aan hielden. Elk jaar wedijverden de twee groepen met elkaar om de hoogste stapel te bouwen.

Gemeente greep niet in

Bij de laatste jaarwisseling liep dat compleet uit de hand toen er een sterke wind opstak, er vuurtornado’s ontstonden op het strand en een vonkenregen neerdaalde op Scheveningen met miljoenen euro’s schade tot gevolg.

De gemeente Den Haag wist dat de stapels niet aan de eisen voldeden, maar greep niet in uit angst voor rellen, bleek later uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dit leidde tot het opstappen van toenmalig burgemeester Pauline Krikke (VVD).

De wijk Duindorp telt zesduizend inwoners en werd in de vorige eeuw gebouwd voor vissersgezinnen uit Scheveningen. Zij kregen een sociale huurwoning. Bij de lokale verkiezingen werd de lokale partij Groep de Mos de grootste, gevolgd door PVV en CU/SGP.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.