Verhaal van de dag

ME ingezet in Duindorp: ‘9-jarige over straat met molotovcocktail’

02 december 2019Leestijd: 6 minuten

In de Haagse wijk Duindorp is het zondagavond opnieuw onrustig geweest. Op meerdere plekken werd brand gesticht en de relschoppers sloopten een bushokje. De ME moest eraan te pas komen om de brandweer te beschermen tijdens het blussen. In totaal werden dertien mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging en vernieling.

Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten. Bij de rellen werd ook een jongen van 9 jaar oud staande gehouden. Het kind was volgens de gemeente ‘betrokken bij het rondlopen met een molotovcocktail’. Het is niet bekend of het kind zelf of iemand uit zijn omgeving de molotovcocktail in handen had. Volgens het AD is de jongen meegenomen naar het bureau, maar is hij inmiddels weer vrij.

Beelden van de ongeregeldheden werden veelvuldig gedeeld op twitter. Daarop is te zien hoe de politie ingangen naar de wijk afsluit en opgeworpen barricades verwijdert. Relschoppers hadden die gebouwd met bouwhekken en diverse verkeersborden. Ook ging een frietkraam in vlammen op. In Scheveningen ging het ook mis en werden enkele ondergrondse afvalcontainers in brand gestoken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De rellen zijn een reactie op het niet doorgaan van de Haagse vreugdevuren tijdens de jaarwisseling. De Duindorp Vreugdevuur Stichting trok vrijdag de stekker eruit vanwege te hoge eisen die de gemeente Den Haag volgens hen heeft gesteld.

‘Het ontbreken van het vreugdevuur dit jaar zal een klap zijn, een klap voor vele honderden of misschien wel duizenden mensen die ons vreugdevuur een warm hart toedragen,’ schreef de stichting op Facebook. ‘Het vuur is nu van ons afgepakt, maar zal in onze gedachten niet doven.’

Competitie om de hoogste stapel

Sinds de jaren ’90 worden er op het strand bij Scheveningen en Duindorp grote vreugdevuren aangestoken tijdens oud en nieuw. Volgens de regels mochten de stapels niet hoger zijn dan 35 meter en in omvang niet groter dan 10.000 kubieke meter. Een regel waar Scheveningen en Duindorp zich beide niet aan hielden; elk jaar was er een competitie om wie de hoogste stapel heeft.

Bij de laatste jaarwisseling liep dat volledig uit de hand toen er een sterke wind opstak, vuurtornado’s ontstonden op het strand en een vonkenregen neerdaalde op Scheveningen met miljoenen euro’s schade tot gevolg.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uit angst voor rellen greep Krikke niet in

De gemeente Den Haag was op de hoogte dat de stapels niet aan de eisen voldeden, maar greep niet in omdat ze bang was voor rellen, zo bleek later uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Dit leidde uiteindelijk tot het opstappen van toenmalig burgemeester Pauline Krikke.

De angst voor rellen komt niet helemaal uit de lucht vallen. Door de vuurstapels te bouwen, kwam er een einde aan vechtpartijen en het zwerven van jongeren door de wijken. Dat het alsnog uit de hand kan lopen bleek in 2007; toen werden rond de jaarwisseling meer dan honderd auto’s in brand gestoken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zaterdagavond ook onrustig

Zaterdagavond werden ook al een aantal brandjes gesticht in Duindorp. Die volgden op berichten op social media waarin jongeren elkaar opriepen zich te verzamelen. De politie reageerde door extra agenten te sturen om identiteitsbewijzen te controleren, maar dat stuitte op veel weerstand bij bewoners, die stelden gewoon op straat te lopen en niets te hebben misdaan.

Daarop werd op meerdere plekken in de wijk brand gesticht. Telkens als de brandweer het eerste brandje bluste, vloog op een andere plek weer iets in de fik. Ook werd een bouwkeet op z’n kant geduwd.

‘Dit was te verwachten’

‘Dit was te verwachten,’ zei politiecommissaris Ruud Verkuijlen maandagochtend in het tv-programma Goedemorgen Nederland. ‘Eigenlijk zijn die vuren juist ontstaan om een alternatief te bieden voor wat er in de wijken gebeurt. Op dit moment worden er geen vergunningen verleend, dus op het strand zal er geen vuur zijn. Maar dat betekent dat het mogelijk de stad weer in gaat.’ De politie heeft zich daar volgens hem al op voorbereid.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

VVD-Kamerlid Dennis Wiersma begrijpt dat de Duindorpers die dit jarenlang als traditie hebben dit ook op een leuke en mooie manier willen vieren en hun best willen doen dat te laten slagen. ‘Dan zie je hier dat dat onrust brengt en dat snap ik ook. Maar ik snap ook dat er grenzen gesteld moeten worden, want vorig jaar was het echt levensgevaarlijk.’

Ook PVV-leider Geert Wilders heeft op Twitter gereageerd. ‘Ik steun Duindorp en Scheveningen in het behoud van hun prachtige traditie van vreugdevuren! Geen geweld, geen rellen, maar wel een fantastisch traditioneel Vreugdevuur!’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Hart voor Den Haag/ Groep de Mos-fractievoorzitter Richard de Mos wil dat de vreugdevuren alsnog doorgaan. ‘Regel alsnog die Vreugdevuren!’, staat in een oproep op de website van de partij gericht aan waarnemend burgemeester Johan Remkes (VVD).
De Mos doet ook een oproep aan de jongeren in de wijk. ‘Het slopen van je eigen wijk is een absolute no-go. Buiten de vernielingen geven de relschoppende jongeren de overige bewoners van Duindorp een zeer onveilig gevoel.’ De Mos roept de jongeren met klem op te stoppen met de rellen en de rust te laten terugkeren.


‘Goed dat de
politie stevig ingrijpt’

Burgemeester Remkes zelf noemt de ongeregeldheden onaanvaardbaar. Hij zegt dat hij met handhavings- en hulporganisaties in de stad afspraken heeft gemaakt om ‘op te treden om deze wetteloosheid het hoofd te bieden’. Om welke maatregelen het concreet gaat, laat hij in het midden.

‘Ik deel het onbegrip en de frustratie dat de vreugdevuren niet doorgaan. Maar om vervolgens je eigen wijk te gaan slopen slaat natuurlijk nergens op…’, twittert het Haagse raadslid van de Partij voor de Eenheid Arnoud van Doorn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Volstrekt onacceptabel dat een groep sneue types in Duindorp het voor iedereen verziekt. Bizar dat hulpdiensten beschermd moeten worden om hun werk te kunnen doen. Goed dus dat de politie stevig ingrijpt,’ schrijft GroenLinks-fractievoorzitter in Den Haag Arjen Kapteijns.

De wijk is uitgekleed, jeugdvoorzieningen verdwenen

Bob Schut, voorzitter van Wijkberaad Duindorp vreest dat het voorlopig onrustig blijft. ‘Het einde is nog niet in zicht. Dit kan nog wel even duren,’ zegt hij tegen het ANP.

De meeste relschoppers zijn volgens hem tieners. Volwassenen in de buurt zitten helemaal niet op de onrust te wachten. Schut: ‘Mensen vrezen voor de ongeregeldheden en keuren af wat de jeugd doet. De jongeren bevuilen hun nest. Maar het is heel lastig om tot ze door te dringen, de groep opereert vrij solo en bestaat uit vele tientallen mensen.’

De teleurstelling over het schrappen van de vuren is volgens hem ontaard in vandalisme en brandstichting. ‘Dat is absoluut afkeurenswaardig. Ik snap de teleurstelling heel goed, maar de manier waarop ze die laten blijken, dat kan niet. Het is een verkeerde uiting van onvrede.’

Duindorp kent volgens Schut al langer problemen. ‘De wijk is uitgekleed. Wat er voor de jeugd was, is weg en daar is nooit iets voor teruggekomen. De jeugd is aan het hangen. Uit verveling doen ze dingen die ze beter niet kunnen doen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.