Moordlijst 2019

Aantal moorden dit jaar nadert laagterecord van 2018

10 december 2019Leestijd: 2 minuten

Met nog drie weken te gaan zijn er in 2019 tot op heden honderd moorden gepleegd. Daarmee ligt het moordcijfer op het niveau van 2018. Dat jaar eindigde de teller op 106, het absolute laagterecord sinds Elsevier Weekblad in 1992 begon het aantal moorden te registreren.

De moord op de 44-jarige advocaat Derk Wiersum op 18 september in Amsterdam is één van de schokkendste zaken van 2019. Hij was de raadsman van de kroongetuige in het proces tegen Nederlands meestgezochte crimineel, Ridouan Taghi.

Trammoorden

Een andere spraakmakende zaak was de schietpartij in een Utrechtse tram op 18 maart. De 37-jarige Gökmen T. schoot in het wilde weg en maakte vier dodelijke slachtoffers. Het is nog steeds niet duidelijk in hoeverre de dader een terroristisch motief had. Volgens gedragsdeskundigen is hij zwakbegaafd en verminderd toerekeningsvatbaar.

Verward

Ook de drie moorden door de 27-jarige verwarde Thijs H. in de Scheveningse Bosjes en op de Brunssummerheide begin mei zorgden voor grote opschudding. Na de eerste moord had de man zich in een kliniek in Maastricht gemeld, maar hij liep weg en stak vervolgens nog eens twee willekeurige passanten dood.

Het hoge aantal levensdelicten door ‘verwarde personen’ blijft opvallend: tot nu toe achttien, dus 18 procent van het totaal. Jarenlang ging het meestal om zo’n tien procent, maar dat percentage stijgt. Die toename is deels het gevolg van bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg.

Grote steden

De meeste moorden zijn ook dit jaar gepleegd in de grote steden. In Amsterdam vielen tot nu toe zestien slachtoffers, in Den Haag tien en in Rotterdam negen. De meeste doden vielen door steken en schieten.

Lees ook dit bericht terug over de Moordlijst 2018: Percentage vermoorde vrouwen neemt fors toe

Na het laagterecord van 2018 lijkt sprake van een nieuwe balans rond de 110 moorden per jaar. In de jaren negentig lag het gemiddelde met 250 veel hoger – met een uitschieter van 281 in 1995. Tussen 2002 en 2011 waren het er gemiddeld 185. De laatste jaren zette de daling gestaag door naar gemiddeld 125 per jaar en nu dus nog lager. Ruwweg wordt 80 procent van de zaken opgelost.

Het moordcijfer van 2018 ligt mogelijk iets hoger dan 106. De 52-jarige kapster Miranda Zitman, van wie begin dit jaar lichaamsdelen werden gevonden in Amsterdam en Soest, is vermoedelijk eind 2018 vermoord. In november 2019 kreeg een man acht jaar cel voor een fatale verkeersruzie op de A10 waarbij twee motorrijders omkwamen. Volgens het Gerechtshof was sprake van doodslag.

Begin 2020 publiceert Elsevier Weekblad een analyse van de volledige moordlijst van 2019.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.