Misdaad

Opnieuw aanslag op Nederlandse advocaat: dit weten we

06 november 2019

Voor de tweede keer dit jaar is een Nederlandse advocaat neergeschoten. De 43-jarige Philippe Schol werd in zijn Duitse woonplaats Gronau onder vuur genomen, terwijl hij zijn hond uitliet. Schol raakte zwaargewond bij de aanslag. Na de moord op advocaat Derk Wiersum in september is opnieuw een advocaat doelwit van een liquidatiepoging. Vier vragen en antwoorden over de aanslag.

Wat is er gebeurd?

Schol werd woensdagochtend in de Duitse grensplaats Gronau neergeschoten. Hij is advocaat in Enschede waar hij veel zaken over faillissementsfraude behandelt. Volgens de Duitse politie werd Schol beschoten vanuit een rijdende auto met een Nederlands kenteken. In de auto zaten volgens buurtbewoners meerdere personen. Die hadden volgens de Duitse politie een ‘zuidelijk’ uiterlijk.

Een buurtbewoner zei tegen de lokale krant Tubantia dat hij drie schoten hoorde. Ook schrijft de krant dat Schol tegen omstanders die hem kwamen helpen, heeft gezegd dat hij de daders kende en dat het om Marokkanen zou gaan. Volgens de Duitse politie was Schol een gericht doelwit van de schietpartij en moet er sprake zijn geweest van een relatie tussen dader en slachtoffer.

Waarom werd Schol beschoten?

Schol werd bedreigd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zou hiervan op de hoogte zijn. Dat bevestigt de Nederlandse Orde van Advocaten tegenover het ANP.

In het Algemeen Dagblad zegt de deken van de Overijsselse Orde van Advocaten dat er mogelijk een verband is tussen het neerschieten van Schol en een faillissement van een sportschoolketen in de regio. Begin oktober werd een filiaal van die failliete sportschoolketen beschoten in Hengelo.

Schol is curator in die zaak en stelde de eigenaar persoonlijk aansprakelijk voor het faillissement. Ook deed Schol aangifte wegens diefstal van sporttoestellen. De schietpartij bij het filiaal van de sportschoolketen had precies een jaar na de uitspraak van het faillissement plaats.

Schol handelde als curator vaker faillissementen af. Een curator probeert bij een faillissement de schuldeisers tegemoet te komen door bezittingen van een failliet bedrijf te verkopen.

Hoe ervaren advocaten de aanslagen op hun beroepsgroep?

Veel advocaten voelen zich onveilig. In een recente enquête die door het Advocatenblad werd gehouden, zei 55 procent van de 675 ondervraagde advocaten zich een enkele keer onveilig te voelen tijdens het werk.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna driekwart van de advocaten met geweld of bedreiging te maken heeft gehad. Dertig procent van de ondervraagde advocaten is weleens fysiek bedreigd. De enquête werd gehouden na de moord op advocaat Derk Wiersum.

Wiersum was advocaat van kroongetuige Nabil B. die getuigt tegen Ridouan Taghi. Taghi is de meest gezochte crimineel van Nederland wegens vermoedelijke drugshandel en betrokkenheid bij meerdere moorden. Wiersum werd in september doodgeschoten voor zijn huis in Amsterdam.

Zijn er maatregelen genomen na de moord op Derk Wiersum?

Na de moord op Wiersum voerde Ferd Grapperhaus, CDA-minister van Justitie en Veiligheid, gesprekken met advocaten, rechters en officieren van justitie over de beveiliging van personen die worden bedreigd.

Minister Grapperhaus stelde een speciaal team in bij de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid. Dat team kan de beveiliging van advocaten opvoeren wanneer zij worden bedreigd. Het was een van de eerste maatregelen die Grapperhaus nam na de aanslag op Wiersum.

Ook is er sinds begin oktober een speciaal noodnummer voor bedreigde advocaten en rechters, op initiatief van de Nederlandse Orde van Advocaten. Via dat telefoonnummer kunnen advocaten en rechters in contact komen met de NCTV met vragen over hun eigen veiligheid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.