Verhaal van de dag

Tientallen aanhoudingen in Amsterdam: ‘werkloze klimaathippies’

07 oktober 2019

Honderden klimaatactivisten van de actiegroep Extinction Rebellion blokkeren maandag de Stadhouderskade in Amsterdam. Op die weg hebben ze een kamp van zo’n vijftig tenten gebouwd. Politie en ME zijn in groten getale aanwezig.

Rond 15.30 uur kwamen twee grote stadsbussen aangereden. Kort daarna begon de politie op grote schaal met het afvoeren van de demonstranten. Dat gaat zonder geweld; een voor een wrikken agenten de activisten los uit een menselijke ketting.
De eerste stadsbussen zouden inmiddels zijn vertrokken. Volgens burgemeester Femke Halsema worden activisten die niet vrijwillig meegaan met bussen naar een afgelegen locatie binnen de gemeentegrens gebracht. Hier is een noodbevel voor afgevaardigd. ‘Aangezien een grote groep het verbod blijft negeren is de driehoek nu gedwongen tot bestuurlijke maatregelen over te gaan,’ staat in een verklaring.
De groep blokkeerders is maandagmiddag al een stuk kleiner dan in de ochtend. Een paar honderd betogers die geen deel (meer) uitmaakten van de actie op de Stadhouderskade trokken in de middag door de stad. Op diverse plekken hielden ze een zogenoemde die-in, waarbij ze languit op straat gingen liggen en het (tram-)verkeer hinderden.

Meer dan negentig activisten opgepakt

De politie begon 9.00 uur sporadisch met het arresteren van activisten. De politie probeerde hen aan te sporen weg te gaan en wrikte zo nu en dan iemand los. Zij werden in ME-busjes afgevoerd.

Rond 10.15 uur werd ook de woordvoerder van Extinction Rebellion Ernst-Jan Kuiper afgevoerd. Rond 13.30 uur liet de politie weten dat er inmiddels meer dan negentig activisten zijn opgepakt.

Rond 13.30 uur werden beelden op twitter verspreid van nieuwe blokkades. Daarop is te zien hoe de activisten nieuwe kruispunten bezetten achter de linies van de politie.

Ze hinderden onder meer korte tijd het tramverkeer door een blokkade te vormen tussen de Hobbemastraat en de Stadhouderskade. Ook waren er actievoerders die samenkwamen op de Weteringschans en daar het verkeer hinderden.

Op twitter is te zien hoe de activisten aan het begin van de PC Hooftstraat een poging deden tentjes op te zetten. Handhavers grepen in.

Een verslaggever van AT5 schatte het totale aantal aanwezigen in de ochtend op negenhonderd mensen. Aan beide kanten van het tentenkamp vormen de actievoerders een linie over de volledige breedte van de weg. Er werd gezongen en gedanst, er is een drumband en de actievoerders deden aan yoga op de weg. Sinds 4.30 uur waren de eerste demonstranten aanwezig.

Op social media worden veelvuldig beelden gedeeld van demonstranten die op de grond liggen. Sommigen hebben zelfs tie wraps om elkaars polsen gebonden.

De demonstranten scanderen en zingen in het Engels leuzen als ‘hé hé ho ho, fossiele brandstoffen moeten weg’ en ‘politie, we houden van jullie, we doen dit voor jullie kinderen’. Ze herhalen steeds dat het gaat om een geweldloos protest.

Meer dan negentig actievoerders opgepakt

Het arresteren leek in de ochtend nog dweilen met de kraan open. Terwijl de politie activist voor activist in busjes afvoerde aan de oostzijde stappen aan de westzijde tientallen de afzetting van Extinction Rebellion binnen.

Het protest is internationaal: ook in Londen, Berlijn en Parijs hebben honderden activisten acties georganiseerd. In Londen zijn al 135 activisten opgepakt.

Ze willen zo veel mogelijk overlast veroorzaken

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema had, samen met de korpschef van de politie, de hoofdofficier van justitie en de burgemeester, de demonstratie vooraf verboden. Maar FVD-raadslid Kevin Kreuger vindt Halsema’s optreden niet sterk genoeg. ‘Ze willen zoveel mogelijk overlast veroorzaken. Ze hebben ook gezegd dat ze het geen probleem vinden om de wet te overtreden.’

De groep heeft veel overeenkomsten met de klimaatspijbelaars, lees hier meer over hen

Collega-raadslid van de FVD Annabel Nanninga pleit op Twitter ook voor een harde aanpak. ‘Nou, hup, wieberen. Blokkade is verboden, hulpdiensten worden gehinderd. Oppakken, dna afstaan en voor de rechter ermee, als dat de blokkeerfriezen-aanpak is dan zeker ook voor dit klimaatgajes.’

‘Linkse beroepsnietsnutten, werkloze klimaathippies en ecologische lapswanzen voelen zich nou eenmaal thuis in Amsterdam,twittert PVV-leider Geert Wilders.

CDA-raadslid Diederik Boomsma vraagt zich hardop af hoeveel extra uitstoot de demonstratie veroorzaakt, door al het extra politiematerieel dat moet worden ingezet.

Zowel steun als verzet

Op sociale media stuiten de actievoerders op zowel steun als verzet.

‘Nu opzettelijk de veiligheid van burgers in de stad in gevaar wordt gebracht, moeten we over milieuterrorisme gaan spreken,’ twittert de Amsterdamse advocaat Oscar Hammerstein.

GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting noemt het protest ‘indrukwekkend’. ‘Wanneer links schijt heeft aan alles en iedereen inclusief de eigen burgemeester is het “indrukwekkend”‘, reageert raadslid voor de Amsterdamse VVD Claire Martens.

Marianne Poot van de VVD heeft aangekondigd vragen te gaan stellen tijdens de komende raadsvergadering. ‘Dit is geen demonstratie, maar een blokkade van de openbare weg.’

Workshops over actievoeren

De demonstranten zijn opvallend goed geïnformeerd over wat ze moeten doen als zij worden afgevoerd. Enkelen hebben workshops gevolgd over geweldloos actievoeren en wat zij moeten doen als ze worden opgepakt.

Het is niet voor het eerst dat Extinction Rebellion actievoert in Nederland. In april ontregelden ze op diverse plekken in Amsterdam de ochtendspits door wegen te blokkeren. En in juni verstoorden ze een debat in de Tweede Kamer. De demonstranten betraden de publieke tribune tijdens de wekelijkse stemmingen en begonnen plotseling te schreeuwen. Toegesnelde beveiligers en agenten verwijderden hen daarna uit de zaal.

Vooraf hadden de demonstranten aangekondigd dat ze het protest zeker een week willen volhouden, om zo vergaande maatregelen af te dwingen van het kabinet.

De Stadhouderskade is een belangrijke verkeersader in Amsterdam. In haar brief aan de actievoerders schreef Halsema vrijdag dat de veiligheid van Amsterdammers in het geding dreigt te komen omdat de weg een calamiteitenroute is. Door een blokkade kunnen aanrijdtijden van nood- en hulpdiensten vertraagd raken, waardoor spoedeisende hulpverlening in gevaar komt. Halsema bood daarom het Museumplein als alternatieve locatie. Ze verbood tenten en dixies zonder toestemming te plaatsen, maar maandag staan die toch in de berm.

Bekijk hier de foto’s:

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.