Provocatie

Overlast tijdens bruidsstoet: in deze steden ging het mis

15 oktober 2019Leestijd: 5 minuten

In Nederland zijn maandelijks honderden trouwstoeten. Maar in het bijzonder komen die van de Turkse en Marokkaanse gemeenschap de laatste tijd in het nieuws. De klachten gaan voornamelijk over het veroorzaken van geluidsoverlast, het vertonen van gevaarlijk rijgedrag en op zijn ergst geweld op buitenstaanders of ambtenaren in functie. Vier gevallen waarin het mis ging.

Bruidsstoeten zijn onderdeel van de Turkse en Marokkaanse trouwtraditie. Tijdens zo’n stoet wordt er flink getoeterd en gejoeld om zo de feestelijke gelegenheid te benadrukken. Er wordt getoeterd omdat zij geloven dat op deze manier ‘boze krachten’ worden verdreven.

Maasdijk

Op de avond van 13 oktober raakte in Maasdijk een Lamborghini die onderdeel was van een trouwstoet betrokken bij een botsing. Omstanders zagen hoe de Lamborghini met hoge snelheid een kruising naderde, tegen een busje van een beveiligingsbeambte aan knalde en tegen een lantaarnpaal tot stilstand kwam.

Een ruzie was het gevolg, waarbij een inzittende van het beveiligingsbusje werd geslagen en in het gezicht werd gespuugd. De politie hield een verdachte aan en nam twee auto’s in beslag voor onderzoek. De Lamborghini is eigendom van een verhuurbedrijf.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Amsterdam

De politie van Amsterdam zette op 9 september een luidruchtige trouwstoet aan de kant op de A4 bij Hoofddorp en slingerde 28 deelnemers op de bon. Zij zouden midden op de snelweg rookfakkels hebben aangestoken en verkeersregels hebben overtreden. Toen de politie de auto’s controleerde, vonden zij inderdaad een groot aantal rookfakkels. Drie auto’s bleken van autoverhuurbedrijven, maar de namen van de bestuurders kwamen niet overeen met die in de huurcontracten stonden.

Iets soortgelijks gebeurde op 16 juni. Toen werden ook boetes uitgedeeld aan een trouwstoet die gevaarlijk rijgedrag vertoonde. De stoet reed over de A1 richting Amsterdam en werd na een melding die de politie binnenkreeg, een tijdje onopvallend gevolgd. Er werden overtredingen geconstateerd zoals: te hard rijden, geen richting aangeven, rechts inhalen en rijden over de vluchtstrook. Een bestuurder negeerde het stopteken van de politie. Nadat hij merkte dat er geen ontkomen mogelijk was gaf hij zich over. 

[ Achtervolging Bruiloftsstoet ]Gistermiddag kregen wij de melding dat er over de A1 richting Amsterdam een…

Posted by Politie Team Hoofdwegen Amsterdam on Monday, June 17, 2019

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Rotterdam

In Rotterdam werd op 30 augustus agent Gert Jan de Jonge buiten bewustzijn geslagen, toen hij een trouwstoet probeerde te stoppen wegens geluidsoverlast. Hij werd in de rug aangevallen, toen hij een van de deelnemers van de trouwstoet probeerde te arresteren. De agent raakte kort buiten bewustzijn, liep een zware hersenschudding op en kan nog steeds niet volledig aan het werk. De verdachte werd woensdagochtend opgepakt in een woning in Lopik.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Schofterig en bezopen noemden Rotterdamse gemeenteraadsleden het neerslaan van de agent. VVD en Leefbaar Rotterdam willen ‘het asociale machtsvertoon’ op de politieke agenda. 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vrijdag werd bekend dat de verdachte de broer is van de bruid. Het Openbaar Ministerie (OM) hekelde de opstelling van de familie binnen het onderzoek. ‘Het is overduidelijk dat de familie wist wie de agent heeft mishandeld. Desondanks hebben zij niet alleen gezwegen over de rol van de verdachte, maar ook nog eens het onderzoek moeilijker gemaakt door bewust tegen te werken.’ Volgens het OM duurde het onderzoek hierdoor onnodig lang.

In Antwerpen krijgen mensen die deelnemen aan een trouwstoet en hinderlijk gedrag vertonen een boete van 350 euro.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb was op 2 september bij RTV Rijnmond te gast over de problematiek omtrent Turkse en Marokkaanse trouwstoeten. Hij legde uit dat mensen uit de Turkse en Marokkaanse gemeenschap denken dat bepaalde gewoonten uit het land van herkomst, zoals feeststoeten in steden tot diep in de nacht, ook in Nederland normaal zijn. Ook denken ze dat het maar moet kunnen om ‘mensen wakker te houden en maling te hebben aan alles en iedereen’. Deelnemers denken vaak denken dat de regels voor hun even niet gelden, omdat zij feest aan het vieren zijn.

Den Haag

In februari hield een trouwstoet in Den Haag de politie flink bezig. Volgens wijkagenten van de Haagse wijk Bezuidenhout misdroegen de auto’s zich behoorlijk in het verkeer. De stoet kreeg meerdere bekeuringen van meerdere politiebureaus. Met name de bruidegom, die in een witte Lamborghini reed, werd heel wat keren op de bon geslingerd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De trouwstoet werd op zowel de Schenkkade als op de Hofzichtlaan in Den Haag aan de kant gezet, maar uiteindelijk werd niemand aangehouden. ‘Bellen, onnodig geluid veroorzaken, rood licht negeren, niet de rijbaan gebruiken, geen richting aangeven. Dat zijn de overtredingen die wij gehoord hebben, maar er zijn waarschijnlijk veel meer bekeuringen geschreven,’ zei een van de wijkagenten tegen Omroep West.

In mei besloot de Haagse gemeente streng te gaan controleren op bruidsstoeten. Gemeente en politie kondigden willekeurige controles aan op populaire plekken, zoals in Scheveningen en de wijk Clingendael, die een veelgebruikte bruiloftslocatie is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.