Den Haag

Oud-staatssecretaris Fred Teeven terug in Den Haag

30 oktober 2019Leestijd: 2 minuten

Voormalig staatssecretaris Fred Teeven keert terug in Den Haag. Per 1 november wordt hij partner bij het Haagse kantoor voor public affairs en strategische communicatie, Meines Holla & Partners.

Teeven (61) was hiervoor onder andere officier van justitie, lid van de Tweede Kamer (eerst Leefbaar Nederland, daarna VVD) en van 2010 tot 2015 staatssecretaris van Veiligheid en Justitie (VVD) in de kabinetten Rutte I en II.

Teeven trad in 2015 net als Opstelten af om ‘bonnetjesaffaire’

Hij trad in 2015 af toen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aftrad om de ‘bonnetjesaffaire’. In 2017 liep hij een benoeming als lid van de Raad van State mis omdat hij teveel imagoschade zou hebben opgelopen.

De afgelopen jaren hield Teeven zich bezig met advisering van bedrijven, organisaties en gemeenten. Af en toe bestuurt hij de bus in Haarlem.

Meines Holla & Partners staat bedrijven, organisaties en instanties bij in hun omgang met de politiek.  Bij het aan het Lange Voorhout gevestigd bureau treft Teeven andere oud-politici. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Bernard Bot (CDA) en oud-Kamerlid Bert Bakker (D66) werken er ook. Bakker is er eveneens partner.

Een goede relatie tussen politiek en bedrijfsleven

‘Het is voor mij een uitdaging en een kans om de ervaringen uit vorige levens in te zetten voor het in stand houden van een goede relatie tussen politiek en bedrijfsleven. Ik ga dus met veel energie aan het werk bij Meines Holla & Partners,’ laat Teeven weten.

Hij wil ook zijn ervaring met economische veiligheid inzetten.  Dat betreft onder andere ‘de bescherming van vitale technologische kennis en van infrastructuur in Nederland.’

Complexere besluitvorming

De lobbybureaus in Den Haag hebben steeds meer werk als gevolg van de complexere politieke besluitvorming, onder andere door steeds meer nieuwe regels. Maar ook doordat de relatie tussen politiek en bedrijfsleven onder druk staat en door ontwikkelingen als de Brexit, de energietranssitie en de handelsstrijd met Amerika.

Meines Holla & Partners wordt geleid door oprichter en oud-journalist Rob Meines en Corina Holla, de twee eigenaren van het bureau, en is ook actief in Duitsland. In dat land was Meines correspondent voor NRC en NOS.