Europese Unie

Kandidaten nieuwe EU-Commissie: gesjoemel en corruptie

30 september 2019

Het Europees Parlement was nog niet begonnen met de ondervraging van de kandidaten voor de nieuwe Europese Commissie of de eerste twee sneuvelden al. Hebben de Roemeense Rovana Plumb en de Hongaar László Trócsányi het echt zo bont gemaakt? Vier omstreden kandidaten op een rij.

Rovana Plumb

De Roemeense Rovana Plumb, aan wie de portefeuille Transport was toegewezen, was al afgekeurd nog voor de hoorzittingen begonnen. Plumb zou de commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement niets hebben verteld over twee lopende leningen. Ook was niet duidelijk hoe ze die leningen wil terugbetalen.

Lees hier het webcommentaar van Jelte Wiersma: Vreemde voordrachten van Ursula von der Leyen

 

De eerste lening van 800.000 euro zou de Roemeense hebben gebruikt voor het bouwen van een familiehuis in Roemenië. Aan de tweede lening wordt nog sterker getwijfeld. Het bedrag van ongeveer 200.000 euro zou zijn geleend van een ondernemer in de toeristische sector van het land.

Plumb kon niet goed uitleggen waarvoor ze dat geld precies heeft geleend. De commissie adviseerde om de hoorzitting van de Roemeense te staken. Maandagochtend stemde het Parlement hiermee in. Dat eist dat de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, een vervanger voor Plumb aanwijst.

László Trócsányi

De Hongaar László Trócsányi, die commissaris Nabuurschap en Uitbreiding zou worden, onderging hetzelfde lot. Ook hij moet worden vervangen, oordeelde het Parlement. Net als Plumb wordt Trócsányi aan de kant gezet wegens belangenverstrengeling.

Trócsányi richtte jaren geleden een advocatenkantoor op dat werk verrichtte voor de Hongaarse regering. De parlementscommissie noemt zijn betrokkenheid bij het kantoor, en zijn mogelijke inkomsten, bedenkelijk.

Daarnaast was Trócsányi minister van Justitie onder Viktor Orbán. De Hongaarse premier wordt verweten de rechtsstaat in zijn land uit te hollen.  Trócsányi was een bondgenoot van de premier, wat hem volgens de juridische commissie omstreden maakt. Zijn portefeuille in de Europese Commissie was de mogelijke verdere uitbreiding van de Europese Unie. Gezien zijn band met Orbán betwijfelt de commissie of Trócsányi wel de juiste man is om te beoordelen of kandidaat-lidstaten aan de EU-standaarden voldoen.

Hongarije en Roemenië lieten eerder weten niet van plan te zijn om een nieuwe kandidaat aan te dragen. Trócsányi zelf reageerde ontsteld op de uitspraak van de commissie. In een reactie noemt hij de uitspraak ‘bevooroordeeld’ en ‘een verzameling leugens’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Sylvie Goulard

Op de dag dat de portefeuilles werden bekendgemaakt, verhoorde de Franse politie Sylvie Goulard, die is voorgedragen voor de portefeuille Interne Markt, waaronder ook de defensie-industrie en ruimtevaart vallen. Ze werd beschuldigd van gesjoemel met overheidsgeld in het Europees Parlement toen ze daar nog parlementariër was. Ze zou een medewerker van haar partij MoDem hebben betaald die al niet meer in dienst was.

Lees hier het coververhaal: Emmanuel Macron: de nieuwe keizer van EuropaElsevier weekblad cover editie 39 2019

In 2017 trad ze daarom al af als minister van Defensie onder premier Emmanuel Macron. Goulard zei toen dat het ging om een medewerkster die de wacht was aangezegd en nog even doorbetaald kreeg. Des te opvallender was de keuze van Macron om Goulard in de zomer als Commissaris naar voren te schuiven.

Ook het Europees Parlement begon een onderzoek naar de Franse. Eind augustus werd het onderzoek stopgezet. Goulard had zich volgens het parlement alleen schuldig gemaakt aan ‘kleine administratieve onregelmatigheden’ en niet aan ‘systematische’ fouten.

Inmiddels heeft Goulard het bedrag van 45.000 euro teruggestort. De vraag is of ze tijdens de hoorzitting de commissie weet te overtuigen om haar financiële ‘gesjoemel’ door de vingers te zien.

Didier Reynders

De voormalige Belgische vicepremier en oud-minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders krijgt tijdens zijn hoorzitting hoogstwaarschijnlijk veel vragen over een recente rechtszaak, waarin hij is beschuldigd van het witwassen van geld bij overheidsprojecten in onder meer Congo.

Het Openbaar Ministerie in Brussel stelde een onderzoek in na een beschuldiging van voormalig geheim agent Nicolas Ullens van de Belgische inlichtingendienst. Die wilde voorkomen dat Reynders Europees Commissaris van Justitie wordt. Een benoeming zou het lastig maken om een onderzoek naar hem te beginnen.

Vrijdag maakte het Belgische Openbaar Ministerie bekend het onderzoek te seponeren. ‘Een gebrek aan enig misdrijf’ zou de reden zijn. Veel media spraken van een opvallende timing, zo kort voor de hoorzitting van Reynders woensdag.

De woordvoerder van het OM, Stéphanie Lagasse, reageerde met: ‘De beslissing om het dossier zonder gevolg te klasseren is in alle onafhankelijkheid genomen en daarbij is geen rekening gehouden met de timing van die hoorzittingen.’

Inmiddels heeft Ullens bij het federale OM een nieuwe aanklacht tegen Reynders ingediend, ditmaal voor doodsbedreigingen en belaging. De aangifte is ook gericht tegen Reynders’ rechterhand Jean-Claude Fontinoy en drie andere vertrouwelingen van de voormalige vicepremier.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.